En Sıcak Konular

Senaryo: Yargıya güveni sarsmak

4 Aralık 2010 13:29 tsi
Senaryo: Yargıya güveni sarsmak Mahir Kaynak uyardı...

Wikileaks’in sızdırdığı belgeler ABD’ye karşı mıdır yoksa bazı sorunlar ortaya çıkarılarak buna çözüm mü aranmaktadır? Bu sorunların çözümü ABD’nin hangi amaçlarına hizmet edecektir?

İlk belgeler ABD ordusunun karşı tarafa yönelik eylemlerinin ne kadar kötü olduğunu gösteriyordu. ABD bunu insani gerekçelerle değil çıkarlarına zarar verdiğini düşünerek önlemek istemiştir. Önümüzdeki dönemde yapılacak askeri operasyonlarda operasyon yapılan ülkedeki halkın ABD askerlerini bir düşman gibi karşılamasını ve kendisine eziyet edeceği kaygısıyla savunmaya geçmesini engellemek istedi. Bundan sonra bu askerlerin işgal ettiği ülke halkına çikolata dağıtırken görürseniz şaşırmayın.

Son Wikileaks belgelerinde öne çıkanların ülkeleri yönetenlerin aldıkları rüşvetler, yapılan yolsuzluklar olduğu gözleniyor. Yani parayı kontrol eden güç siyasete yön verebiliyor.

Şu soruya cevap vermemiz gerekir: Bugünkü ABD yönetimi bu yolla ülke yönetimleri üzerinde etkili oluyor mu. Eğer durum böyleyse sızdırılan belgeler ABD karşıtıdır ve onun etkisi sınırlandırılmak istenmektedir. Eğer para, siyasete yön vermek amacıyla ülke içindeki ve bunun dünya üzerindeki müttefikleri tarafından kullanılıyorsa ve onların izlediği poılitika bugünkü ABD yönetiminin politikasıyla çatışıyorsa belgeler ABD yönetiminin kontrolünde sızdırılmaktadır.

Benim kanaatim belgelerin ABD tarafından ve iyi hazırlanmış bir stratejiye uygun olarak sızdırıldığıdır. Bu durum dünyanın yeniden şekillenmesi konusundaki modelime uymaktadır.

Bana göre dünyadaki çatışma küresel sermaye ile ulus devletler arasında yaşanmaktadır, ABD uyguladığı para politikasıyla ve küresel sermayenin ana kaynaklarından biri olan Çin’e yönelik tavrıyla önemli başarılar sağlıyor. Şimdi bu kaynaktan beslenen ve ülke politikalarına yön verenlerin tasfiyesini amaçlıyor. Kendi siyasetine karşı olan ve sırf bu politikayı uygulamak amacıyla zenginleştirilen ya da desteklenenleri etkisiz hale getirmek istiyor.

Belgelerde ülkemizin yerinin büyük olmasını doğal karşılamak gerekir. Yeni dünya düzeninde kilit rol oynayacak bir ülke gözardı edilemezdi. Bu şu anlama gelir; Ülkemizde çatışan tarafların müttefikleri vardır ve önümüzdeki dönemde bu çatışma gün yüzüne çıkacaktır.

Bu konuyu bir yana bırakıp gündemimizde önemli yer tutan bir konuya değinelim. Son zamanlarda yaşadığımız darbe tartışmaları böyle bir teşebbüs imkanını ortadan kaldırmıştır. Şimdi yargıya güveni sarsacak gelişmeler olacağını sanıyorum. Böylece hem darbeciler hem de yargının siyasete müdahalesi engellenmiş olacaktır.

Mahir Kaynak / Star'daki köşesinden ilgili kısım



Bu haber 1,683 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,785 µs