En Sıcak Konular

Çin'den WikiLeaks'e örtbas

4 Aralık 2010 08:56 tsi
Çin'den WikiLeaks'e örtbas Dünyanın gündemine bomba gibi düşen Wikileaks belgeleri için 'saçma' diyen Çin'in, ''utandırıcı ve zorda bırakıcı'' bilgiler nedeniyle Wikileaks ile ilgili haberleri bastırmaya çalıştığı belirtiliyor.

Washington Post'ta yer alan haber göre, Çin'in 'Great Firewall' adlı internet filtre kalkanının, internette bulunan Wikileaks ile ilgili birçok bilgileri engellediği ve Çin'in, bilgilerin bulunduğu Google arama motoru sitesini hackleme gayretleri içinde olduğu ileri sürüldü. İnternette Çince konuyla ilgili arama sonuçları açılmazken, devletin kontrolündeki Çin medyası da, kısıtlı olarak sadece Wikileaks sitesinin sahibi Julian Assange hakkında Interpol'ün yakalama emri çıkarttığı ve Wikileaks'in yayınladığı gizli belgelere dikkat çekti. Çin anakarasındaki haberlerde Çin bölümü ile ilgili belgelere ise hiç değinilmedi.

ÇİN MEDYASI'NIN WIKILEAKS'A BAKIŞI

Çin radyosunun internet sayfasında yer alan ve batı medyasına dayandırılan bir haberde, Wikileaks adlı sitenin yayınladığı belgelerden sonra Almanya'da görev yapan üst düzey bir yetkilinin ajan olduğu ve kritik bilgileri Amerika'ya aktardığı açıklandı. Haberde, Wikileaks'in kurucusunun devlet sırlarını açıklamaktan dolayı öldürülecekler listesine eklendiği iddialarına da yer verildi.

Diğer yandan bazı Amerikalı hukuk uzmanlarının bu olayda belki Amerika'nın anayasası ile ilgili sorunlar olduğunun görüldüğü ve fikirleri açıklama özgürlüğü kanununda değişiklikler yapılabileceği yorumlarına da değinildi.

Bu arada Tayvan'da yayınlanan Sabah (Zaobao) gazetesinde yer alan bir haberde de Wikileaks'in bundan sonraki dönemde Tayvan ve Amerika arasındaki gizli yazışmaları gün yüzüne çıkartabileceği tahmininde bulunuldu. Başka bir haberde de belgelerde Çin'in, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin genişlemesine karşı çıktığı iddialarına yer verilerek, Çin'in 'genişleme isteğinde abartmaya gerek yok' ve 'genişleme beş ülkeden oluşan gücü sulandırır' düşüncelerine yer verildi.

Yayınlanan gizli yazışmada, ABD'nin Pekin Büyükelçiliği'nde görev yapan üst düzey bir yetkilinin Çinli yetkililer ile görüşürken, Çin tarafının '5 güç sulandırılmamalı, eğer 10'a çıkarsa bu Amerika ve Çin için sorun oluşturur' sözlerine yer verildi. Çin şimdiye kadar yaptığı basın açıklamalarında genişlemeye karşı çıkmadığını açıklıyordu.

Yine Zaobao'da, Washington Post'a dayandırılarak verilen bir haberde, Tayvan'ın Amerika'daki temsilciliğinde çalışan başkan yardımcısının, 10 gün önceden Amerika'nın kendilerine Wikileaks adlı sitenin Amerika ve Tayvan arasındaki gizli yazışmaları yayınlayacağı ve Tayvan'ın hazırlıklı olması için uyarıda bulunduğu açıklamasına yer verildi.

Çin ile alakalı olarak Wikileaks'te yayınlanan belgelerde ayrıca Çin'in Güney Kore tarafından yönetilecek birleşik bir Kore'yi kabul ettiği ve Kuzey'in 'güvenilir bir müttefik' olmadığı için gözden çıkarıldığı iddialarına da yer verildi. China.com adlı internet sitesinde bazı uzmanlara dayandırılarak yapılan yorumlarda ise bunun yalan olduğu, Japonya ve Güney Kore ile çevrili bir durumda, Çin'in Kuzey Kore'yi bırakamayacağı yorumları yer aldı.

ÇİN, WIKILEAKS İÇİN SAÇMA DEDİ

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jiang Yu, ABD'ye ait gizli yazışmaları yayınlayarak dünya gündeminde bomba etkisine neden olan WikiLeaks'in Çin'le alakalı bölümlerinin sorulması üzerine, 'Çin, onların internet sitesinin 'saçma içeriği' hakkında yorum yapmayı reddetti' diyerek, başka ayrıntı vermemişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcülerinden Hong Lei ise, ABD'yi söz konusu mesele hakkında adım atmaya çağırmıştı.

Belgelerin bazılarında Çin'in adı da geçiyor. Wikileaks'te açıklanan belgelerden birinde, Çin'in Kuzey Kore füzelerinin İran'a naklinde topraklarını kullandırdığı iddia ediliyor. Çin'de internet kullanıcılarının siteye giremediği belirtiliyor. Ayrıca, Çin'in ''Kore yarımadasının Güney'in kontrolü altında birleşmesine itiraz etmeyeceği'' öne sürülürken, Çin'in Dışişleri Bakan Yardımcısı He Yafei'in, Kuzey Kore'yi "şımarık bir çocuk" olarak nitelediği ileri sürülüyor.

WIKILEAKS, ARAP ÜLKELERİNDE DE SANSÜRLENDİ

Washington Post'un haberinde ayrıca, Arap liderlerinin, İslam dininde yasak olmasına rağmen içki içtiği ve İsrail'in görüşü gibi ABD'nin İran'ın nükleer tesislerini bombalamasına destek verdiği iddia edildi.

Gazeteye göre ayrıca, çoğunluğu devlete ait bölgedeki büyük haber kaynaklarının söz konusu haberlerle ilgili yarım yamalak bilgiler verdiği kaydedildi.

Mısır'daki bağımsız gazete editörü Hişam Kasım, ''Hala konuyu anlamaya çalışıyorlar ve kesin sansür ve oto sansür var.'' ifadelerini kullandı. Haberde, bölgede halen çoğu insanın internet erişimine sahip olmadığı, ancak bazılarının söz konusu belgeleri takip ve tartışmaya devam ettiği de dile getirildi.



Bu haber 901 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,633 µs