En Sıcak Konular

Kırgızistan’da hükümeti kurmak için yeni aday atanacak

3 Aralık 2010 23:03 tsi
Kırgızistan’da 10 Ekim’de yapılan parlamento seçimleri sonrasında başlatılan koalisyon hükümetini kurma çalışmaları netice vermedi. Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva'nın yeni bir aday görevlendireceği bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı basın merkezinden bir yetkili, Otunbayava’nın parlamentoya giren parti ilgilileriyle yaptığı temasların ardından, yarın Ala Arca Devlet Konukevi'nde başka bir siyasi parti liderine hükümeti kurma görevini vereceğini dile getirdi.
   
Daha önce 11 Kasım'da hükümeti kurmakla görevlendirilen Sosyal Demokrat Partisi (SDP) lideri Almazbek Atanbayev, zorla da olsa 2 Kasım'da kurduğu üçlü koalisyon hükümeti, bugün tıkanan meclis başkanlığı seçimi sonrasında dağılmak zorunda kalmıştı.
   
Henüz net olmamakla birlikte Otunbayeva’nın yeni görevi Ata Meken Partisi’nin lideri Ömürbek Tekabayev’e verebileceği konuşuluyor.
   
Bişkek’ten gelen haberlerde ise, seçimde en az milletvekili çıkartan Tekabayev’in işinin kolay olmayacağı, diğer partilerle yapacağı pazarlıkların çok zorlu geçeceği dile getiriliyor. Tekebayev’in yeni alternatif koalisyon hükümeti için öncelikle seçimde 28 milletvekiliyle birinci olan devrik lider Kurmanbek Bakiyev yanlısı Mıktıbek Abduldayev başkanlığındaki Ata Curt ve 25 milletvekiliyle üçüncü olan Feliks Kulov başkanlığındaki Ar Namus partilerinin kapısını çalabileceği ifade ediliyor.
   
Bir diğer seçenek için ise "Ata Meken-Ata Curt ve Respublika" üçlüsü telaffuz ediliyor. Tekebayev için son seçenek olarak ise ‘Ata Meken-Respuplika-Ar Namus’ üçlüsü kalıyor.
   
Kırgız yasalarına göre Cumhurbaşkanı tarafından hükümeti kutmakla görevlendirilen parti, 15 mesai günü içerisinde bu çalışmayı neticelendirmesi gerekiyor.
   
Öte yandan, parlamentonun bu sefer de hükümeti kuramaması durumunda Cumhurbaşkanı Otunbayeva’nın yetkisini kullanarak meclisi dağılmasının gündeme gelebileceği konuşuluyor. 

cihan



Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,219 µs