En Sıcak Konular

Sırbistan ve Karadağ'da sel tehlikesi

3 Aralık 2010 22:53 tsi
Bosna-Hersek, Sırbistan ve Karadağ'da son günlerde etkili olan şiddetli yağışlardan dolayı nehirlerin taşması sonucu tarım arazileri ve çok sayıda ev sular altında kaldı.

Batı Balkanlar'da son haftalarda etkili olan aşırı yağışlar, bölge ülkelerindeki çok sayıda nehrin taşmasına neden oldu.

Bosna-Hersek'in güneyinde Neretva ve Buna, kuzeybatısında Una ve Sana, ortasında Vrbas ve Jelyeznica, doğusunda Drina'nın son iki günde taşması nedeniyle çok sayıda ev ve tarım arazisi sular altında kaldı. Nehirlerin debileri bugün, yağışların etkisinin azalmasıyla düşmeye başladı.

Yetkililer, şu anda çok sayıda insanın evlerinden tahliye edildiğini ve selin zararlarının sarılmaya çalışıldığını kaydetti.

Hıravistan'ın Metkoviç, Lika ve Gospiç kentlerinde de Neretva ve Korana nehirlerinin taşmasıyla meydana gelen sellerde evler, iş yerleri ve tarım arazileri hasar gördü.

Hırvatistan ile Bosna Hersek sınırındaki Metkoviç kasabasında yaklaşık 700 ev su altında kaldı. Elektrik ve içme suyunun dünden itibaren kesildiği Metkoviç'te sellere neden olan Neretva'nın su düzeyinin, bugün öğlen saatlerinden itibaren azalmaya başladığı kaydedildi.

-KARADAĞ-

Aşırı yağışlar nedeniyle Karadağ'da Lim, Moraça ve Zeta nehirlerinin taşması sonucu sel felaketi yaşanıyor.

Seller nedeniyle Bar ile Virpazar kentlerini bağlayan karayolu ulaşıma kapanırken, İşkodra Gölü'nün su düzeyi yarım metre yükseldi. Berane kentinden akan Lim Nehri'nin suları bugün akşam saatleri itibarıyla çekilmeye başlarken, Moraça ve Zeta nehirlerinin su düzeylerinin tehlike oluşturmaya devam ettiği kaydedildi.

Byelopaviç Ovası'nda bulunan köylerin su baskınına uğraması sonucu, çok sayıda ev ve tarım arazileri sular altında kaldı.

Karadağ İçişleri Bakanı İvan Brayoviç, şu anda bir krizle karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek, devletin bu kriz durumundan en az hasarla kurtulmaya çalıştığını söyledi. Brayoviç, evleri sular altında kalan vatandaşlara yardımda bulunmak üzere ülke genelinden ekiplerin afet bölgelerine gönderildiğini kaydetti.

-SIRBİSTAN'IN LOZNİCA KENTİNDE 1400 KİŞİ EVİNİ TERK ETTİ-

Sırbistan'ın batısında bulunan Loznica kenti ve yakınlarındaki kasabalar, Drina Nehri'nin taşması sonucu sular altında kaldı. Su baskınlarından dolayı Loznica kentinde 1400 kişi evlerinden tahliye edildi.

Ülkenin doğusundaki Sancak bölgesinde kalan Priyepoyle'de, Lim Nehri'nin taşması sonucu yaklaşık 50 ev su baskınına uğradı. Bölgeden geçen Lim Nehri'nin son 30 yılın en yüksek su seviyesine ulaştığı kaydedildi.

Sırbistan'ın Bosna-Hersek ve Karadağ sınırında çok sayıda yol ve köprü ulaşıma kapatıldı. Bosna-Hersek ile Sırbistan'ın doğal sınırını oluşturan Drina Nehri'nın artan su seviyesi nedeniyle bölgedeki yerleşim birimlerinde olağanüstü hal ilan edildi.

Sırbistan İçişleri Bakanlığı, Drina Nehri'nin geçtiği bölgelerdeki yerleşim birimlerine sivil savunma ekiplerinin gönderildiğini açıkladı.

Sava Nehri'nin su seviyesinin yükselmesi nedeniyle de başkent Belgrad'da acil taşkın koruma ilan edildi.
 
zaman



Bu haber 838 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,372 µs