En Sıcak Konular

İlk üç yaş çocuklar için uyarı

3 Aralık 2010 22:38 tsi
Uzmanlar, "İlk üç yaş dönemindeki çocuklar televizyondan ve bilgisayardan uzak tutulmalı" uyarısında bulundu.

Zeytinburnu Belediyesi AKDEM (Aile Koruma ve Destek Merkezi)’n Çarşamba Seminerlerinde bu hafta konuk Prof. Dr. Serap Uysal idi.

Serap Uysal Çocuklarda Gelişim Bozuklukları konusunda anneleri bilgilendirdi. Çocukların kaslarıyla ilgili gelişimleri, beyin ve dil gelişimleri hakkında açıklamalarda bulundu. Uysal, çocukların gelişiminde ilk üç yılın çok kritik olduğunun altını çizerek şunları anlattı:

“Beynin olgunlaşması önemli oranda 2. yaşa kadar tamamlanır. 4 yaşından önce ise beynin çeşitli alanları arasında ilişkileri sağlayan yapılar gelişir. Erken doğan bebeklerde beyin yapılar henüz tam gelişmediğinden damarları da çok zayıftır. Bu nedenle erken doğan bebeklerin beyin kanaması geçirmesi ihtimali yüksektir.”

Hareket ve kas gelişimi açısından bebek ortalama 2-3 aylıkken başını dik tutabilmeli, 6.ayda oturabilmeli ve 1 yaşında yürüyebilmeli diyen Uysal, 1,5 yaşına gelmiş ve hala yürüyemiyorsa mutlaka bir çocuk hekimine müracaat edilmesi konusunda anneleri uyardı.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde Çocuk Nörolojisi Uzmanı olarak görev yapan Serap Uysal konuşmasına şöyle devam etti:  6.aydan itibaren mam, bab şeklinde anlamsız sesler çıkaran bebek, bir yaşında ilk anlamlı kelimeleri üç yaşlarında ise basit cümleleri kurabilecek olgunluğa erişir. İlk üç yıl çocuk her şeyi denemek ve kendisi öğrenmek, yaşamak ister. Bu dönemde çocuğun araştırmacılığı ne kadar desteklenirse gelişimi de o oranda iyi olacaktır. Fakat bu dönemlerde televizyon ve bilgisayar ile çokça muhatap olan çocukların her şeyi sanal olarak öğrendiği ve büyüdüklerinde de bu sanal ilişkiler ağından kurtulamadıklarını vurguladı. Yapılan araştırmalara göre sorumluluk ve inisiyatif almak istemedikleri her şeyi hazır olarak beklemeye alıştıklarını söyledi. Ayrıca tv. ve bilgisayarın görsel ve işitsel hafızanın gücünü zayıflattığını belirtti.

Seminer sonunda Uysal  şu tespiti ile tv.nin beslenme şekline de etki ettiğini açıkladı: “Yemek yedirirken özellikle tv. başına konan bebekler ne yediklerinden bir şey anlıyorlar ne de yemek yemeyi öğrenebiliyorlar. Hedef bir kase çorba. O çocuğun midesine akıtılınca anne çocuğu doydu sanıyor hâlbuki o, tv. karşısında büyülenmiş bir şekilde bilinçsizce doyurulmaya alışıyor. Bu durum beslenme alışkanlığında fastfood kültürüne yönelmesine sebep oluyor.”

dunyabulteni



Bu haber 922 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,482 µs