En Sıcak Konular

ABD'nin yakıt bankası önerisi kabul edildi

3 Aralık 2010 21:57 tsi
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) yönetim kurulu toplantısının bugünkü oturumunda ABD tarafından sunulan ''yakıt (zenginleştirilmiş uranyum) bankası'' kurulması önerisi, 28 lehte oyla kabul edildi.

Toplantının bugünkü ikinci oturumunda tartışmaya açılan öneri, Venezuela'nın talebi üzerine geç saatte oylamaya sunuldu.

Oylamada, yönetim kurulu üyesi 35 ülkeden 28'i lehte oy kullanırken, aralarında Venezuela'nın da bulunduğu 6 ülke çekimser oy kullandı.

Nükleer silah sahibi Pakistan ise oylamaya katılmadı.

UAEK bünyesinde kurulması kabul edilen yakıt bankasının bütçesi, üye üyelerin gönüllü katkılarıyla oluşturulacak.

İlk adım olarak ABD 50 milyon dolar katkıda bulunurken, AB, İsveç ve Birleşik Arap Emirlikleri de toplam 100 milyon dolar katkı sundu.

UAEK tarafından altyapısının kısa sürede tamamlanacağı belirtilen yakıt bankasında, uranyum zenginleştirme teknolojisine sahip ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerden temin edilecek yüzde 5'e kadar zenginleştirilmiş uranyum muhafaza edileceği ve ihtiyaç duyan üye ülkelere satılacağı bildirildi.

ABD temsilcisi büyükelçi Glyn Davies, toplantıdan sonra basına yaptığı açıklamada, yakıt bankasından üye ülkelere satılacak yakıtın sadece enerji amaçlı nükleer santrallerde kullanılacağını söyledi.

Türkiye toplantıda gözlemci olarak bulunduğu için, yakıt bankası kurulması oylamasına katılmadı.

Yönetim kurulu üyesi 35 ülkenin katıldığı oylamada, yakıt bankası kurulması oy çoğunluğuyla kabul edilirken, diplomatik bazı gözlemciler, ABD ve zenginleştirme teknolojisine sahip diğer müttefiklerinin, ''yakıt tekelini ellerinde bulundurmak ve diğer üye ülkelerin zenginleştirme teknolojisine sahip olmasını engellemek amacıyla yakıt bankası kurulmasına öncülük ettiklerini'' belirtti.

ABD heyeti başkanı Davies, basına yaptığı açıklamada, yakıt bankasının şu anda 150 milyon dolarlık bir bütçeye sahip olduğunu belirterek, üye ülkelerden gönüllü katkı yapılacağını umduğunu ve yakıt bankasının idari hizmetleri için UAEK'nın bütçesinden mali kaynak aktarılmayacağını bildirdi.

Davies, bir soru üzerine Cenevre'de gelecek pazartesi günü yapılması planlanan İran'ın nükleer programına ilişkin 5 artı 1 görüşmelerinden olumlu sonuç alınacağını umduğunu belirtti.

Cenevre'de yapılacak görüşmelere, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'nın yanı sıra Almanya katılıyor.

İran'ın nükleer programındaki son gelişmelerin ele alınacağı görüşmelerle İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini sona erdirmesi karşılığında kendisine dışardan yakıt temin edilmesi öngörülüyor.

UAEK'nın Viyana'daki merkezinde dün başlayan yönetim kurulu olağan toplantısı bu akşam saatlerinde sona erdi.
 
zaman



Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,573 µs