En Sıcak Konular

Netenyahu Türk yangın söndürme uçağında

3 Aralık 2010 20:22 tsi
Netenyahu Türk yangın söndürme uçağında
İsrail Dışişleri Bakanı Avidgor Lieberman Türkiye'nin İsrail'deki yangın için gönderdiği iki uçakla ilgili olarak Almanya'ya teşekkür etmişti. Lieberman'ın bu skandal tavrını İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu düzeltti.

Netenyahu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak, İsrail'de çıkan orman yangınına müdahalede bulunan iki söndürme uçağını gönderdiği için minnettarlığını ifade etti. 

Başbakanlık Basın Merkezinin internet sitesinde yer alan bilgi notuna göre, Netenyahu, Başbakan Erdoğan'ı telefonla arayarak, ''İki yangın söndürme uçağı gönderdiğiniz için sizlere minnettar olduğumu iletmek için aradım'' ifadesini kullandı.

Netenyahu, Erdoğan'a şunları söyledi:

''Türk halkının ve sizin bu yardımınızın çok büyük ve anlamlı olduğunu belirtmeliyim. Şu anda herkes Türk uçaklarının yangını söndürmek için uçtuğunu görüyor, ben de görüyorum. Hem hükümetim, hem de halkımın minnettarlığını ifade etmek için sizi şahsen aramak istedim''

Başbakan Erdoğan ise Netanyahu'ya geçmiş olsun dileklerini ilettikten sonra, şu ifadeleri kullandı:

''41 vatandaşınızın hayatını kaybetmesini üzüntüyle öğrendim. Bu afet karşısında insani ve İslami bir görev olarak yardım etmemiz gerekiyordu. Olayı öğrendiğim andan itibaren gerekli talimatları verdim. Millet olarak size başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Yaralılar konusunda da her türlü yardımı yapmaya hazırız. Yangın sönene kadar uçaklarımız ülkenizde kalacaktır.''

Toplantı sonrası da açıklama yaptı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede, Türkiye'nin İsrail'deki yangında verdiği destek konusunda, "bunun, iki ülke ilişkilerinin iyileşmesine bir giriş olacağına emin olduğunu söylediğini" ifade etti.

İsrail kabinesinin olağanüstü toplantısına başkanlık eden Netanyahu, toplantı sırasında da, sonraki açıklamalarında da Türkiye'nin desteğini özellikle vurguladı ve teşekkür etti.

Netanyahu, "bunun, uluslararası yardım çağrımıza verilen eşsiz karşılığı sembolize ettiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Netanyahu, Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşme için, "Erdoğan'a, şu andaki bu önemli çabalar için müteşekkir olduğumuzu ve bunun, iki ülke ilişkilerinin iyileşmesine bir giriş olacağına emin olduğumu söyledim" dedi.


- Erdoğan: Taleplerimiz yerine gelmeden münasebetlerimiz eskisi gibi olmaz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'le Mavi Marmara ile ilgili taleplerinin çözülmediği sürece münasebetlerin geçmişteki gibi olmayacağını söyledi. Erdoğan, "Bunun halli geleceğe yönelik olumlu bir sürecin başlamasına tabii ki vesile olabilir. Ama bunun halledildiğini görmemiz şart." dedi.

Erdoğan, Özürlüler Günü dolayısıyla bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerine yemek verdi. Erdoğan, İsrail'e iki yangın söndürme uçağının gönderilmesinin iki ülke ilişkilerinde normalleşmeye yol açıp açmayacağı yönündeki bir soru üzerine Erdoğan, "Dün cereyan eden olay neticesinde 41 kişi bu yangında öldü. Büyük bir alanda yangın devam ediyor. Bizler böyle bir taleple yangın söndürücü uçaklar istenince, burada gerek insani gerekse İslami olarak böyle bir görevi yerine getirdik. Bu bizim tabii tarihi noktada da aldığımız terbiye, geleneklerimiz bunu icap ettiriyor. Burada biz her zaman söylediğimiz gibi, insanlar var, burada bir doğa var. Talep geldiği anda tereddüt etmeden İsrailli yetkililer Müsteşar Sayın Sinirlioğlu'na bildirince olay bana aktarıldı. Aktarılınca ben de anında talimatı Çevre ve Orman Bakanı'mıza verdim. Hazırlıklar yapıldı, bu sabah da oraya intikal gerçekleşti. Şu anda uçaklarımız orada." dedi.

Netanyahu'nun böyle bir olay nedeniyle kendisini teşekkür için aradığına işaret eden Erdoğan, şunları söyledi: "Türkiye'nin böyle bir dönemde yaşadıkları bu yangın olayına karşı gösterdiği ilgi sebebiyle bunun geleceğe yönelik ilişkilerde de olumlu bir vesiye teşkil etmesi taleplerini de telefonlarında ifade ettiler. Ama bizim biliyorsunuz, bu konuyla o konuları birbirine karıştırmamak gerekir. Taleplerimiz zaten belliydi. Bu talepler çözülmediği sürece münasebetlerimizin geçmişteki gibi olamayacağını da ifade etmiştik. Bu taleplerimizin bir kısmı yerine geldi. Gelmeyen neydi, özür meselesi, bir de tazminat konusu. Bunların çözümü gerekirdi. Bunun halli geleceğe yönelik olumlu bir sürecin başlamasına tabii ki vesile olabilir. Ama bunun halledildiğini görmemiz şart. Temenni ederim ki bunun halli yolunda adımlar atılmış olur."

Netanyahu ile görüşmede Türkiye'nin taleplerini yeniden ifade edip etmediği yönündeki soruya ise Erdoğan, "Hayır bunlara girmedik. Açıklamadakiler neyse o." dedi.
 
zaman

 



Bu haber 753 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,777 µs