En Sıcak Konular

WikiLeaks'ten çok tartışılacak iddia

3 Aralık 2010 19:31 tsi
Papadopulos, Wikileaks belgelerinde bakın nasıl tanımlanıyor.

Yunan basın yayın organlarında yer alan haberlere göre, Rum kesiminin Annan Planı'na "hayır" denmesinde başrolü oynayan ve "mister no" olarak ünlenen GüneyKıbrısYönetimi eski lideri Tasos Papadopulos'a bir yakıştırmada da dönemin Avrupa Komisyonu dış ilişkiler yetkilisi İngiliz Chris Patten bulunmuş. Gazeteler, Papadopulos'un "hayır" oyu verilmesindeki rolü nedeniyle İngilizlerin ve Lord Patten'in çok öfkelendiğini ve adeta zehir kustuğunu yazdı.

Amerika'nın Brüksel büyükelçiliğinden gönderilen telgrafa göre Avrupa Lord Chris Patten, AB'nin Papadopulos'un "Miloseviç'in avukatı" olduğunu bildiği halde, Kıbrıs'ta çözüm konusunda takınacağı tutumu beklemeden adım atmasını eleştiriyor.

Annan Planı'na Kıbrıs Rumlarının 'hayır'ından 3 gün sonra 27 Nisan'da gerçekleşen konuşmada Patten, "AB'nin 'Miloşeviç'in avukatı' Tasos Papadopulos ile muhatap olduğunu bildiği için somut tutumunu beklemesi gerekirdi" ifadelerini kullanmış.

Washington, Londra ve diğer AB ülkelerinde Annan Planı'na karşı takındığı tutum nedeniyle hoşnutsuzluğa neden olan Rum lider Papadopulos'a yönelik Patten'in tanımlaması, referandumdan birkaç gün sonra gerçekleşmiş. Yemekte Rumlarla aynı masa etrafında bulunmak istemediğini anlatan Patten, "Bazı yeni üyelerle akşam yemeğinde birlikte olmak istemezdin..." ifadelerini kullanıyor. Patten, Avrupa Komisyonu'nun bir sonraki adımının Kıbrıslı Türklere ekonomik yardım yapılması olduğunu belirtiyor. Lord Patten, bu konuda bulunan hukuki engelleri ise Komisyonu'nun aşma yöntemi bulabileceğini ifade ediyor.

Rum tarafının AB'ye nasıl alındığına ilişkin ayrıntıyı da paylaşan Patten, "Kıbrıs (Rumlar) AB'ye dahil edilmemeliydi ancak Yunanlar Kuzey Avrupa'da bazı aday ülkelerin kabul edilmesine onay vermek için bu konuda ısrar ediyorlardı" bilgisini veriyor.

Türkiye'nin AB'ye dahil olmasının en büyük destekçilerinden biri olduğunu belirten Patten, Türkiye'nin AB yolculuğunun en büyük engelininFransave Chirac değil,Almanyave İspanya'nın muhafazakar partileri olduğunu söylüyor. Patten, AB'nin ABD karşısında hiçbir zaman "gerçek güç" olmayacağını da ifade ediyor.

RUMLAR PATTEN'E TEPKİ GÖSTERDİ

Bu arada Patten'in Tasos Papadopulos hakkındaki tanımlamasına "Tasos Papadopulos Araştırma Merkezi"nden yazılı bir yalanlama geldi. Patten'e tepki gösteren Merkez, tanımlamanın "kışkırtıcı, aşağılayıcı ve hakaret" içerdiğini kaydetti. Merkez Müdürü Hrisi Pantelis, "Papadopulos ve Miloseviç ilişkisi" üzerine Patten'in yaptığı değerlendirmeyi, "Utanmadan yalan söylüyor" şeklinde yorumladı. "İngiliz diplomasisi hiçbir zaman Annan Planı'nı ne reddedebildi ne de kabul edebildi" görüşü de açıklamada yer aldı. Papadopulos, 2008'de hayatını kaybetmişti.

cihan



Bu haber 721 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,693 µs