En Sıcak Konular

İşsizlere müjde

3 Aralık 2010 17:23 tsi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını da içeren düzenlemenin Çalışma Bakanlığı'na yıllık maliyetinin 1.5 milyar olduğunu belirterek, 'Düzenleme ile yaklaşık 200 bin yeni insanın istihdam edileceğini

Torba kanun tasarısı' olarak adlandırılan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerine katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer, tasarının bakanlığını ilgilendiren bölümleriyle ilgili bir sunum yaptı.
Dinçer, tasarının çalışma hayatı ve istihdam, işsizliğin önlenmesi, sosyal güvenlik sisteminin etkinliğini artırılması, bürokrasinin azaltılması ve genel sağlık sigortasının uygulamasındaki etkinliğin artırılmasına yönelik düzenlemeler içerdiğini belirtti.

2009 yılında kısa çalışma ödeneğinden 192 bin işçinin yararlandığını hatırlatan Dinçer, 2010 yılı da dahil edildiğinde 217 bin işçinin bundan yararlandığını ifade etti. Bugüne kadarki uygulamada kısa çalışma ödeneğinin, ulusal bir kriz olması halinde işletmelerin bundan etkilenmeleri halinde uyguladıkları bir tedbir olduğuna işaret eden Dinçer, getirilen düzenlemede ise bölgesel veya sektörel bir kriz olması halinde de kısa çalışma ödeneğinin uygulanabilmesinin öngörüldüğünü söyledi.

 

İsteğe bağlı sigorta

İsteğe bağlı sigortalılıkta ciddi sorunlar bulunduğuna değinen Dinçer, isteğe bağlı sigortalılığın 30 gün üzerinden olduğunu hatırlattı. Taksi ve kamyon şoförleri, el sanatları ile uğraşan kadınlar, müzisyenler, şarkıcılar, dizi film oyuncuları ve sporcuların 30 gün üzerinden prim ödeyerek emeklilik sistemine dahil olabildiklerine işaret eden Dinçer, bunların 17 gün üzerinden prim ödeyerek sosyal güvenlik sistemine dahil olabilecekleri bir kolaylaştırma sağladıklarını açıkladı. Silikozis hastalarının hastalıklarını belgelemeleri halinde emekli olabileceklerini kaydeden Dinçer, bu hastalara malulen emekli olma hakkı tanınacağını bildirdi. Bu düzenlemelerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na, Sosyal Güvenlik Kurumu ve istihdamla ilgili teşvikler dahil olmak üzere yıllık maliyetinin 1.5 milyar TL civarında olduğunu açıklayan Dinçer, "Düzenlemeler çerçevesinde yaklaşık 200 bin yeni insanın istihdam edileceğini varsayıyoruz ama bu sistemin tamamından 400 bin kişinin yararlanacağına dair tahminlerimiz bulunuyor" şeklinde konuştu.

 

Ana paradan tasarruf

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ise bu tasarının işçisinden öğrencisine, esnafından tüccarına, memurundan özel kesime kadar Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün vatandaşlarını ilgilendiren konuları içeren ve bu kesimlerin devletle olan birikmiş sorunlarını tasfiye etmeyi amaçlayan bir tasarı olduğunu açıkladı.

Bu tasarıyla kesinlikle bireylere, kurumlara, kuruluşlara vergi, harç ya da benzeri isimler altında hiçbir yükümlülük getirilmesinin sözkonusu olmadığını vurgulayan Yazıcı, "Tam aksine birikmiş sorunları, onların maliyetini gözetmek suretiyle, tasfiyeyi hedefleyen bir tasarı" diye konuştu. Özellikle vergi borçları açısından ana para üzerinde bir tasarrufun sözkonusu olmadığını dile getiren Yazıcı, hukuk devleti ölçütlerine aykırı bir düzenlemenin de tasarı içinde bulunmadığını belirtti. Bakanların sunumunun ardından tasarının kurulacak bir alt komisyona havale edilmesine karar verildi.




Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,208 µs