En Sıcak Konular

'Bizim seçtiğimiz belgeleri yayımlıyorlar'

3 Aralık 2010 16:41 tsi
'Bizim seçtiğimiz belgeleri yayımlıyorlar' Wikileaks'in hafta sonundan bu yana yayımladığı belgeleri neye göre seçtiği ve hangi sırayla yayımladığı uluslararası kamuoyunda en çok merak edilen noktalardan biriydi. O sorunun cevabı geldi...

Sitenin belgelerini paylaştığı beş yayın organından biri olan Le Monde’un yayın koordinatörü Sylvie Kaufmann, “Bizim seçtiğimiz belgeleri yayımlıyorlar” dedi.

Wikileaks daha önceki sızıntılarda on binlerce belgeyi bir seferde yayımlamıştı. Ancak bu kez dosyalar siteye her gün küçük paketler halinde yükleniyor. 

Wikileaks’in belgeleri kamuoyuyla paylaşmadan önce anlaştığı Fransız Le Monde, İngiliz Guardian, Alman Der Spiegel ve İspanyol El Pais gazete ve dergilerinin incelemesine sundu. Guardian da belgeleri ABD’li New York Times’la paylaştı.   

Le Monde Yayın Koordinatörü Kaufmann, Wikileaks’in bütün belgeleri bu beş yayın organına teslim ettiğini, gazetelerin editörlerinin yaptıkları seçimlere göre belgelerin kamuoyunun geri kalanının erişimine açıldığını söyledi.

Kaufmann ve anlaşmanın diğer tarafları, Wikileaks’e hangi belgelerin kamuoyuyla paylaşılması ve kimlerin isimlerinin gizlenmesi konusunda da danışmanlık yaptıklarını belirtti. 

İSİMLER NASIL GİZLENİYOR?

El Pais Genel Yayın Yönetmeni Javier Moreno ise Madrid’deki ofisinden telefonla verdiği röportajda her kurumun belgelerdeki isimlerin gizlenmesi için farklı bir method önerdiğini ve “Wikileaks’in hoşuna gideni seçtiğini” söyledi.

Belgelerle ilgili haberler yayımlandıkça Wikileaks ilgili belgeleri kendi sitesinde yayımlıyor. Örneğin Guardian’da Perşembe günü Rus güvenlik yetkilisi Aleksandr Litvinenko’nun radyasyon zehirlenmesiyle öldürülmesiyle ilgili haberi yayımladığı sıralarda Wikileaks de konuyla ilgili üç belgeyi sitesine yükledi.

Geleneksel basın organlarıyla Wikileaks arasındaki bu yakın ilişki aynı zamanda çok sıra dışı bir gelişme zira ABD’nin hakkında soruşturma başlattığı bir kuruma çok açık destek verilmesi söz konusu

WIKILEAKS GAZETECİLİK STANDARTLARINA UYDURULUYOR

Florida St. Petersburg’da bulunan Poynter Enstitüsü’nden gazetecilik etiği profesörü Kelly McBride, “Söz konusu örnekte, haber kanallarının çok açık bir biçimde farklı değerlere sahip bir kurumla ortaklık kurduğunu görüyoruz” dedi.

McBride bu sıra dışı işbirliğinin aynı zamanda geçmişte hassas olan bazı noktaları sansürlemeden belgeleri yayımlayan Wikileaks’i bazı gazetecilik standartlarına uymaya zorladığını da belirtti.



Bu haber 1,108 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,651 µs