En Sıcak Konular

İspanya yatırımcıları ikna etmekte zorlanacak

3 Aralık 2010 14:50 tsi
Piyasaların İspanya’ya yönelik baskıları devam ederken, yatırımcıların endişelerini dindirmek için gerekli reformlar yapmak isteyen Başbakan José Luis Rodriguez Zapatero siyasi destek tarafında sıkıntı çekiyor.

Sosyalist Başbakan özellikle iki cephede engellerle karşılaşıyor. Bunlardan ilki bölgesel hükümetleri kontrol eden muhafazakar siyasetçiler. Muhafazakarlar ülkede genel seçim çağrısı yaptı. Diğer cephedeyse işçi sendikaları gibi sosyalist hükümetin geleneksel destekçileri bulunuyor. Bugün ülkedeki işçi sendikaları bile Zapatero’nun liderliğinden şikayetçi.

Diğer yandan, İrlanda’nın Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) 67.5 milyar dolar yardım alması, İspanya ve Portekiz’de ülke borcu endişelerinin artmasına neden oldu.

Bu endişeler, Zapatero üzerinde, emeklilik sisteminde ödeme kesintisine gitme, sorunlu mevduat bankacılığı sektörünü tamamen canlandırma ve İspanya halkını ülkelerinin kaderinin Yunanistan ve İrlanda’ya benzemeyeceğine ikna etme baskısı oluşturuyor.

London School of Economics’in İspanya araştırmaları yapan profesörlerinden Sebastian Balfour, “Zapatero iki ateş arasında kalmış durumunda… Bu ortamda piyasaların direttiği kemer sıkma önlemlerini alması oldukça zor olacak gibi görünüyor” dedi.

Zapatero’nun birden fazla riskle karşı karşıya kalma riski var. Analistler, ülke ekonomisini canlandırmak adına AB’den gelecek herhangi bir yardımın, seçim çağrılarını artıracağını ve Zapatero’nun bu seçimlerden büyük ihtimalle zaferle çıkamayacağına dikkat çekiyor.

ECB’DEN FAYDALANABİLİR

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) dünkü toplantısında Avrupalı ülkelerin devlet tahvillerini satın almaya devam edeceğini ve diğer acil önlem programlarının süresini uzatacağını açıklaması, Zapatero’ya rahat bir nefes aldırabilir.

İspanya başta olmak üzere borç sıkıntı yaşayan diğer ülkelerin ülke borçları oldukça yükseldi. Ancak Madrid hükümeti hafta içinde 2.468 milyar dolarlık üç yıllık tahvil ihraç etti ve analistler ülkenin piyasalarda güven tazelediğinin altını çizdi.

Yine de İspanya’nın yeteri kadar yatırımcı çekmek için oldukça yüksek faiz ödemesi gerekiyor. İspanya şu anda piyasadan yüzde 5.2’yle borçlanırken, bu rakam Almanya’nın tahvilleri için ödediği yüzde 2.3’e kıyasla oldukça yüksek. Ancak diğer taraftan, İrlanda’nın piyasadan yüzde 8.95 borçlandığı göz önünde bulundurulduğunda, İspanya’nın İrlanda’ya kıyasla ne kadar iyi durumda olduğu da görülüyor.

ZAPATERO ISRARCI

Zapatero ise İspanya’nın dış yardıma ihtiyacı olmadığı konusunda ısrarcı. Perşembe günü CNBC kanalına röportaj veren Başbakan, “İspanya herhangi bir AB yardım fonuna başvurmayacak” dedi ve yatırımcıların ülkesini uzun vadede çekici bir ülke olarak görmesini istedi.

Zapatero bununla birlikte, piyasaları sakinleştirmek için Çarşamba günü ülkede geniş çaplı bir özelleştirme sürecine gireceklerini, piyango idaresiyle, ülkedeki havaalanlarının devlete ait hisselerini yatırımcılara sunacaklarını açıkladı.

Başbakan ek olarak uzun süreli işsizlere verilen işsizlik yardımını da keseceklerini belirtti.

Zapatero’nu yatırımcıları sakinleştirmek için aldığı kararlar ülke için muhalefet engeline takılmasına neden oluyor. Muhalefet liderleri Başbakan’ın attığı adımların yetersiz olduğunu söylüyor.

Muhafazakar Parti’nin sözcülerinden Alvaro Nadal, “Ne zaman piyasalarda gerginlik olsa, yatırımcılar İspanya hükümetinden gelecek yeni adıma odaklanmaya başlıyor” dedi.

Diğer yandan Perşembe günü yayımlanan veri, İspanya’da işsizlik yardımı başvurularının Ekim ayına kıyasla, Kasımda 24 bin kişi artığını ve toplamda 4.1 milyona ulaştığını gösterdi. AB istatistik kurumundan yapılan açıklamadaysa, yüzde 20.7 işsizlik oranına sahip İspanya’nın diğer euro bölgesi üyelerinin ortalama işsizlik oranını ikiye katladığını ortaya koydu.



Bu haber 651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,328 µs