En Sıcak Konular

AYİM'in kararına kim ne dedi?

3 Aralık 2010 18:49 tsi
AYİM'in kararına kim ne dedi? 


AYİM'in 3 komutanın itirazını reddetmesinin ardından ilk tepkiler geldi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AYİM kararının Türkiye'de tek bir yargı sisteminin olması gerektiğini ortaya koyduğunu söyledi.AK PartiGrup Başkanvekili Suat Kılıç ise hükümetin yetkisi olan terfi konusunun politika konusu yapılmaması gerektiğini kaydetti.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından 22 Kasımda açığa alınan Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu ile İçişleri BakanıBeşir Atalaytarafından açığa alınan Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, bir gün sonra açığa alınma işleminin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle AYİM'e başvurmuştu. Konuyu Daireler Kurulu'nda değerlendiren AYİM, yürütmenin durdurulması talebini oy çokluğuyla reddetti. Karara ilişkin gerekçeler, ilgili bakanlıklara tebliğ edilecek.

TBMM'de konuşan AK Partili Elitaş, AYİM kararına ilişkin ''Hayırlı, uğurlu olsun.'' ifadeleri ile değerlendirdi. Türkiye'de yüksek yargının çok başlılığının, hukuk düzenini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Elitaş, şunları söyledi: ''Hukuk, tek başlı olmalı. Askerle, sivilin yargılanmasının farklı farklı olmaması gerekir. Nasıl ki farklı ticaret, çocuk, aile mahkemeleri gibi ihtisas mahkemeleri varsa diğer yargı organlarının da bu şekilde ihtisas mahkemelerine bölünmesi önemli bir kazanım, değişim. Türkiye'de bu, hukuk sisteminin güvenliliğini artıracaktır."

AK Parti Grup Başkanvekili 'Bu konuya ilişkin yasal düzenleme düşünüyor musunuz?' yöndeki bir soruya ''Bildiğim kadarıyla Askeri Yüksek İdare Mahkemesi anayasal bir kuruluş. Yasal düzenleme düşünülürse anayasa ile ilgili arkadaşlarımız, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler de yapacakları anayasa değişikliğinde bunun olmaması gerektiğine kanaat getirirlerse herhalde koymazlar, kaldırırlar diye düşünüyorum. Şahsi kanaatim, Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin olmaması, tek bir yargı sisteminin olmasıdır.'' diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Kılıç, AYİM'in kararına ilişkin olarak, bu konunun hükümetin yetkisinde olduğunu, terfileri hiçbir zaman parti politikası ya da söylemi haline getirmediklerini ve getirmeyi de doğru bulmadıklarını ifade etti. Bu konuda, mahkemelerin de hukukun da yasaların gereğini uygulama çabasında olması gerektiğini vurgulayan Kılıç, şu görüşleri dile getirdi: "Generallerin, terfileri üzerinden siyaset yapmak ve terfiler meselesini iç siyasetin tüketim malzemesi haline gtirmek, hiç kimseye, hiçbir şey kazandırmayacaktır. Bu konuda muhalefet partilerinin de çok özenli, dikkatli olmalarını arzu ediyorum. Şu anda bahçesinde bulunduğumuz kurum TBMM'dir ve kurumun birinci önceliği var. O da 'Egemenlik, kayıtsız, şartsız milletindir.''

Öte yandan Devlet BakanıHayati Yazıcıda AYİM'in ret kararıyla ilgili yargı sürecinin devam ettiğini, mahkemenin verdiği karar üzerinde yorum yapmasının doğru olmadığını kaydetti.

Kılıçdaroğlu: Yargının kararına saygı duymak gerekir

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin (AYİM) açığa alınan 3 generalle ilgili kararıyla ilgiliCHPGenel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ''AYİM'in kararı öncesinde çeşitli düşünceleri dile getirenler, bu karar karşısında çıkıp milletin önüne, halktan özür dileyecekler mi bunu merak ediyorum.'' dedi.

Kılıçdaroğlu, Dünya Özürlüler Günü nedeniyle, parti genel merkezinde düzenlenen etkinlik öncesi gazetecilerin konuya ilişkin sorularını cevapladı. Kılıçdaroğlu, kendilerinin baştan beri yargının kararına saygı duyulması yönünde açıklamaları olduğunu söyledi. TBMM grup toplantısında da aynı şeyleri söylediklerini ifade eden, Kılıçdaroğlu, "Ama asıl düşünmesi gerekenler daha karar açıklanmadan, 'bu yargı bizim istediğimiz yönde karar almaz. Bu yargı bağımsız bir yargı, tarafsız bir yargı değildir', hatta biraz daha ileri gidilerek, 'komutanların taleplerini bunlar yerine getirirler' diye bir düşünce dile getirilmişti. Acaba bu düşünceleri dile getirenler, açıklanan bu karar karşısında çıkıp milletin önüne, halktan özür dileyecekler mi bunu merak ediyorum.'' diye konuştu.

Hukukçuların AYİM kararı yorumu: Çift başlı yargı tartışmaları devam edecektir

Hükümet, YAŞ toplantısında terfi ettirilmeyen tümgeneraller Halil Helvacıoğlu ve Gürbüz Kaya ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun görevlerine son vermesinin ardından üç generalin yürütmenin durdurulması için Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'ne (AYİM) yaptığı başvuru karara bağlandı. AYİM, 3 generalin açığa alınmasıyla ilgili işlemin yürütmesinin durdurulması istemini oy çokluğuyla reddine karar verdi.

Cihan Haber Ajansı'na kararı değerlendiren hukukçular, kararın kanunlar ve hukukun ruhuna uygun olduğunu belirterek, 'çift başlı yargı'nın kaldırılması noktasındaki tartışmaların ise devam edeceğini söyledi.

Emekli Yargıtay Savcısı Ahmet Gündel, her iki bakanlığın üç generali görevden alma kararının doğru olduğunu, ama gecikmiş karar olduğunu ifade ettiklerini hatırlattı. Çok sayıda muvazzaf olan ve olmayan askerlere yönelik ciddi suçlamaların yöneltildiğini dile getiren Gündel, görevden alma kararının davayla ilgili iddianamenin kabul edildiğinde yapılmasının daha isabetli ve kamuoyunu daha çok tatmin etmiş olacağını ifade etti. Açığa alma koşullarının gerçekleştiğini anlatan Gündel, "Bakanlıklar takdir hakkını kullandı. AYİM'in kararı son derece doğru, isabetli bir karar." dedi.

Kararın AYİM ve Askeri Yargıtay'ın yeni Anayasa düzenlemeleriyle ortadan kaldırılması, bu işlevlerin sivil yüksek mahkemelere devredilmesi konusundaki tartışmaları ortadan kaldırmayacağını vurgulayan Gündel, önümüzdeki dönem anayasa değişikliğinde de bunların gündeme geleceğini kaydetti. Çift başlıklı yargı tartışmasının devam edeceğinin altını çizen Gündel, karardan önce de bunun tartışıldığını, bundan sonra da tartışılacağını söyledi. Bu tartışmanın verilen kararla zaten bir ilgisinin bulunmadığını belirten Gündel, "Türkiye'de yargısal alanda çift başlılığın giderilmesi noktasındaki tartışmalar devam edecektir. Anayasa değişikliğinde öyle zannediyorum bu konuda bazı maddeler konacaktır." diye konuştu.

Emekli Askeri Hakim Faik Tarımcıoğlu ise kararın kanunlar ve hukukunu ruhuna uygun olduğunu söyledi. Çünkü açığa alınma kararlarının gerçek bir hukuk uygulaması olduğunu vurgulayan Tarımcıoğlu, görevden alınma kararında hukuka bir aykırılık görmediğini belirtti.

Yürütmeyi durdurma kararını beklemediğinin altını çizen Tarımcıoğlu, "Karar sevindirici. Böyle bir inatlaşma iddiaları vardı, olabilir diye. Bu karar, bu iddiaları bir tarafa bıraktı. Zamanında yapılsaydı bu tartışmalar zaten olmazdı." şeklinde konuştu.

Çift başlıklı yargının her zaman tartışılacağını dile getiren Tarımcıoğlu, AYİM'in konumunun tartışmalı olduğunu ifade etti. 1971 muhtırasından sonra alelacele kaleme alındığı için bazı anayasaya aykırı hükümlerin bulunduğunu anlatan Tarımcıoğlu, şöyle devam etti: "Anayasanın 145, 90. maddelerine, anayasanın ruhuna aykırı hükümleri vardır. Bir askeri vesayet olarak öngörülmüştür ve öyle yürütülmek istenmiştir. 'Bizim hüküm ve tasarrufumuz altında bir mahkeme olsun' mantığıyla yapılmıştır. Hukuka aykırıdır, ileride düzeltilecektir. Bu tartışmalar, bu kararla biraz daha böyle aşağıda kaldı."

cihan



Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,964 µs