En Sıcak Konular

Wikileaks'ın amacı ne?

3 Aralık 2010 13:59 tsi
Dünya ve Türkiye’nin gündemini meşgul eden Wikileaks belgelerini değerlendiren Stratejist emekli Binbaşı Yakup Evirgen, söz konusu belgelerin İsrail ve ABD’nin çıkarına olduğunu savundu.

Belgelerin ABD’nin kontrolünde olduğunu ve iyi analiz edilmesi gerektiğini vurgulayan Evirgen, “Bu deşifrenin arka planında Neoconlar” vardır dedi. İsrail hakkında da çok önemli açıklamalarda bulunan Yakup Evirgen, İsrail’in amacının Arap ülkeleri ile Türkiye’nin arasını bozmak, Türkiye’nin ise Ortadoğu’da artan etkinliğini kırmak olduğunun altını çizdi.
 
ABD’nin bunca belgeyi çaldırması akla yatmıyor
Stratejist emekli Binbaşı Yakup Evirgen Dünya ve Türkiye’nin gündemini meşgul eden Wikileaks belgelerini değerlendirdi. “İletişim teknolojilerinin ve internetin mucidi olan, ABD’nin bunca gizli belgeyi çaldırmış olması ve yayımını engelleyememesi akla yatkın bir durum değildir” diyen Evirgen, “Şu ana kadar, sitede çıkan belge ve bilgiler de gösteriyor ki; WikiLeaks olayı ABD hükümetinin kontrolü ve yönlendirmesi altında işlemektedir. Belgeler izinsiz olarak ele geçirilmiş bile olsa, ABD’nin bu durumdan faydalanacak şekilde olayı manipüle edememesi düşünülemez” ifadesini kullandı.


Bu yönteme intelijansiyalar başvurur
WikiLeaks tarafından deşifre edilen belgelere bakıldığında, gizlilik derecesi yüksek pek az fazla belge olmadığını kaydeden Evirgen, “Elçiliklerin ülkeleri ile yaptıkları haberleşmelerin kriptolu olduğu göz önüne alındığında zaten her şey çok gizli olarak değerlendirilemez. Dile getirilen iddialar, gizli belge olmaktan çok söylenti niteliğindedir. Çok büyük ihtimalle ABD bu belgelerin –varsa- gizliliğini kaldırmış ve ilgili yerlere vermek istediği mesaj ile amaçladığı neticeleri elde etmeye dönük olarak belgelerde gereken düzenlemeleri yapmıştır. Yani belgelerin bir kısmının gerçek, bir kısmının ise sonradan eklenmiş veya içeriğinin değiştirilmiş olması intelijansiyaların sık başvurdukları bir yöntemdir. Ondan sonra dünya kamuoyunu yönlendirmek için bu belgelerin istedikleri gibi yansımasını sağlamaktadırlar. Böylece normal kanallardan dile getirilemeyen birçok ülke ve kişi hakkındaki rahatsızlıklarını bu yolla dile getirebilmektedir” dedi.
 
Belgeler İsrail’in işine yarıyor
 WikiLeaks tarafından bugüne kadar deşifre edilen belgelerin en fazla İsrail’in işine yaradığına dikkat çeken Emekli Binbaşı Yakup Evirgen, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Neoconların ABD’deki konumları, güçleri ve bugüne kadar yaptıkları göz önüne alındığında WikiLeaks’in de perde arkasında oldukları izlenimini vermektedirler. İsrail’le ilgili bilgilerin yok denecek kadar azlığı ve Ortadoğu ülkeleri ile ilgili iddiaların çokluğu, bölge ülkelerinin birbirine düşürülme amacı güdülmekte olduğu hemen göze çarpmaktadır. Türkiye ve Arap ülkeleri ile İran’ı karşı karşıya getirmek İsrail’in uzun zamandır istediği şey. WikiLeaks’in şu ana kadarki yayınları İsrail’in lehinedir. Yayınların Türkiye’nin son yıllarda bölgesinde ve özellikle Ortadoğu’da artan etkinlik ve prestijini de sarsmaya dönük bir amacının olduğu anlaşılıyor.”




Bu haber 1,375 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,808 µs