En Sıcak Konular

İngilizleri fena eleştirmişler

3 Aralık 2010 13:42 tsi
İngilizleri fena eleştirmişler Wikileaks’in yayımladığı ve Guardian gazetesinin yer verdiği son ABD Dışişleri Bakanlığı belgelerinde, İngiltere’nin Afganistan’daki askeri operasyonları sert bir dille eleştirildi.

Belgelerde, ABD ve Afganistan yetkililerinin, İngiliz güçlerinin Helmand vilayetinde tek başlarına güvenliği sağlayamadıklarına inandıkları ortaya çıktı.

Belgede, Afganistan’daki NATO güçlerinin komutanı Amerikalı General Dan MacNeil’in, 2007’de İngilizlerin Helmand’da işleri "berbat ettiğini" söylediği yazıyor.

Bir başka belgede de eski Afganistan Dışişleri Bakanı Rengin Dadfar Spanta, İngiliz güçlerinin Afganistan’da Amerikan askerleri kadar aktif şekilde savaşmaya hazır olmadıklarını söylediği belirtiliyor.

2001 yılından bu yana Afganistan’da 345 İngiliz askeri hayatını kaybetti.

ABD’NİN KIBRIS ÜZERİNDEN GİZLİ CASUS UÇUŞLARI

Bu arada, Guardian bugün ilk sayfasında, belgelere göre, ABD’nin İngiltere’nin protestolarına aldırmayıp Kıbrıs üzerinden casus uçuşlarını sürdürdüğünü kaydetti. Gazete bu uçuşların, Lübnan’daki Hizbullah’ın yerini tespit etmeye yönelik olduğunu ve militanların izlerinin sürülmesi amacıyla toplanan istihbarat bilgilerinin Lübnanlı yetkililere de verildiğini bildirdi.

Belgelerde, ABD’nin Kıbrıs’taki İngiliz üslerinden Akrotiri’yi, gizli casus uçuşları için kullandığı kaydedildi. Gazete yine belgelere göre, ABD hükümetinin bu uçuşlardan elde ettiği istihbaratı, Lübnan ve Türkiye hükümetlerine aktardığının anlaşıldığını da bildirdi.

Guardian belgelere göre, ABD’nin Türkiye ve Irak’ın kuzeyinde topladığı istihbarat bilgilerini gizlice Türk yetkililerine verdiğinin ve bu bilgilerin "Higland Warrior" kod adlı bir operasyonda kullanıldığının ortaya çıktığını da kaydetti.

Gazete belgelerde, İngiltere’nin toplanan istihbaratın başka ülkelerle paylaşımı konusunda endişe duyduğunun ortaya çıktığını ve İngiltere Savunma Bakanlığı’nın Terörle Mücadele Birimi Başkanı Will Jessett’in, Amerikalı yetkililere gönderdiği mektupta, "İngiliz üslerinin Lübnan ya da Türkiye hükümetleri adına gizli ya da faaliyetleri muhtemelen tartışmalı eylemlerde kullanılmasına" yönelik bir uyarıda bulunduğunu bildirdi.



Bu haber 893 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,341 µs