iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Tek bir ricamız var: Bir daha şifre çözmeyin!

3 Aralık 2010 12:55 tsi
Tek bir ricamız var: Bir daha şifre çözmeyin! Manşetten ilan ettiler, şifreyi çözmüşler! Ama ne çözmek !!! Üzülerek, tek bir şey söylebiliyoruz: Gölge etmeyin, başka ihsan istemez...iyibilgi özel

Wikileaks yayınlarının en hayırlı özelliklerinden biri de, Türk toplumu olarak kendimizi başkasının aynasından tekrar değerlendirme fırsatını yakalamış olmamız.

Sızıntılar hakkında Türk basınının getirdiği analizler arasında sık sık dile getirilen tespitlerden biri de şu: ABD'li diplomatlar, görev yaptıkları ülke hakkında "kendilerinden beklenmeyecek sığlıkta" gözlemlerde bulunmuşlar. "Bu gözlemler üzerinden ABD siyasi çarkları dış politikasını geliştiriyorsa, vay halimize" şeklinde çıkarsamalar okuyoruz günlerdir.

Peki aynı eleştiri, acaba kendi basın-yayın organlarımız için geçerli olabilir mi? Gazetelerimizde yayınlanan, televizyonlarda görüş belirten "uzmanların" ve "duayen gazetecilerin" dünyada yaşanan gelişmeler üzerine yaptıkları tespitler, ne kadar "objektif" ve "derin"?

iyibilgi'nin de bir parçası olduğu Türk medyasını toptan töhmet altında bırakmak gibi bir amacımız olmadığı için, hemen spesifik örneklere geçiyoruz:

İlk haber Vatan gazetesinden:

Başlık: Wikileaks'te Yunan kazığı

Spot: WikiLeaks’in tanıtım amacıyla hazırladığı posterlerde yer alan Atatürk fotoğrafının sırrı ortaya çıktı.

Haberin içeriği şöyle oluşturulmuş: Resmi hazırlayanlar Agents of Chaos imzalı, Yunan asıllı anarşist bir grupmuş. Çeşitli detaylar verildikten sonra da şöyle denmiş.

"Agents of Chaos grubu tarafından internetteki Picasa fotoğraf paylaşım sitesine konulan fotoğrafın altında yer alan, “Artık arşivleri açma zamanı geldi” şeklindeki slogan ise Türkiye’ye yönelen Ermeni ve Rum soykırım iddialarını akla getiriyor."

Haberin başlığı ile içeriği arasında bağlantı ancak haberden verdiğimiz son parçada birleşiyor.

Neresinden tutsak?

1- Neden "Yunan kazığı" deniyor? Çünkü “Artık arşivleri açma zamanı geldi” şeklindeki slogan Türkiye’ye yönelen Ermeni ve Rum soykırım iddialarını akla getiriyor."muş da ondan.

Olabilir. Gerçekten böyle bir olasılık söz konusu olabilir. Peki elimizde bu bağlantıyı kurabilecek herhangi bir "analitik" bulgu sözkonusu mu? Nasıl bir düşünce süreci sonrası bu sonuca varılmış? Cevap yok, sadece bizim aklımıza öyle geliyor. O yüzden de habere Yunan kazığı başlığını atıp, olayı "çözmüş" olduğumuzu ilan ediyor, "önümüzdeki maçlara bakıyoruz."

İnsaf...

Sadece Vatan gazetesinde değil, Akşam gazetesinde de benzeri bir "analiz" yayınladı.

Artık kendi kendimizi kandırmayı bırakalım. ABD'li diplomatlar ile dalga geçerken, aynı haltın daha beterini kendimiz yiyoruz!

Türk basını resmen ideolojik körlüğün esareti altında. İşin içinde "Yunanlılar" varsa, kesin bir şey vardır mantığıyla yapılan okumadan, ne hayır gelir?

Bu kadar basit olmamalı.

Bir kere bu dosyalar, öyle herhangi bir sitede, hele hele Yunanlı gruba ait sitede yayınlanmadı! Wikileaks'in kendine ait, resmi sitesinde yayınlandı. Oradaki editörler, kendilerine gelen bu duvar resimlerini hiç incelemeden koyduklarını düşünebiliyor musunuz? Sonuçta o resimde yazan her şey, birebir Wikileaks'i bağlayıcı nitelikte. O zaman herhangi bir grup, o resmin içine Mickey Mouse yerleştirseydi, Wikileaks'in itibarı, inandırıcılığı ne olurdu?

Elma ile armudu birbirine karıştırmayın!

O resim Yunanlı bir ressam tarafından çizilmiş olabilir. Ancak yayınlandığı yer Wikileaks!

Kaldı ki, Yunanlı biri tarafından hazırlanmış olması neyi değiştirir? Bu nasıl bir önyargıdır?

O diplomatlara getirilen eleştirinin aynısını, Türk basını da haketmiyor mu, bu durumda?

İşin acı tarafı da şu. "Resmin şifresi çözüldü" diyip Wikileaks hakkında çok önemli ipuçları taşıyan bir bulgunun, böylesine "sığ" bir analiz sonrası bir kenara atılması!

Oysa orada Scientology var, Nixon var, JFK var...Ahit sandığı var!!! Grubun "Yunanlı olması" üzerinden bunları nasıl açıklayacaksınız, saygıdeğer muhabir arkadaşlar?

Ancak pişti oynarken yapılabilecek düzeyde tespitleri, bizlere okutmaya ne hakkınız var?

Ve o dosyaları kapandı diye kenara atmaya?

Kaliteli, "iyi bilgi" bir lüks değil, bir haktır.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 1,548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,862 µs