En Sıcak Konular

WikiLeaks: Aliyev Corleone kardeşler gibi

3 Aralık 2010 10:56 tsi
Bakü'den gönderilen belgede, Aliyev'in iç ve dış politikada ortaya koyduğu politika, "Baba" filmindeki mafya ailesiyle karşılaştırılmasına neden olmuş.

Wikileaks'in sızdırdığı, ABD büyükelçiliklerine ait belgelerin arasında, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev hakkında çok ilginç bir belge ortaya çıktı. Bakü Büyükelçiliği'nden Washington'a gönderilen belgede, Aliyev'in iç ve dış politikada ortaya koyduğu politika, "Baba" filmindeki Corleone ailesindeki Michael ve Sonny kardeşlerle karşılaştırılmasına neden olmuş.

Hürriyet'in aktardığı belgeye göre, Bakü'de, "Baba" analojisi sadece Aliyev için değil, filmde Corleone ailesinin başı olan 'Vito Corleone' karakterine karşılık gelen babası Haydar için de gerçekleri ifade ediyor gibi görünüyor.

Aliyev, babasının 2003'teki ölümünün ardından tartışmalı bir seçimle göreve geldi. 41 yaşında babasının yerine geçen "playboy" imajına sahip Aliyev, günlük 1 milyon varil kapasiteli petrol boru hattı projesiyle, Azerbaycan'ın omurgasını oluşturacak resmi ve gayri resmi hazinenin ülkesine akmasını sağladı.
 
Aliyev babasının kabinesinin büyük bir kısmını korudu. Başbakan, oldukça zayıf ve göstermelik bir pozisyona sahip. Aile bağlantıları, Aliyev hanedanlığının devam etmesi, muhalefetin güçlenmesi ve titiz bir himaye/koruma ağının oluşturulması, Aliyev hükümetine bir "organize suç örgütü" görünümü kazandırdı. Bazı analistler ise Aliyev'in mafya benzeri bir role büründüğünü düşünüyor.
 
GÜÇ DENGESİ KURMAK

"The Godfather Doctrine" adlı kitapta anlatılan Corleone kardeşler ile Aliyev'in iç ve dış politikadaki yaklaşımları uyum gösteriyor. Kitapta Michael, kendi gücünün sınırlarını bilen, kişisel meseleleriyle işini birbirine karıştırmayan, güç dengesi kurabilen biri olarak tanımlanıyor. Sonny ise kardeşinin tersine atılgan, düşünmeden hareket eden bir karakter. Onun için iş hayatı kişisel bir mesele.
 
Azerbaycan'ın bağımsızlığını koruma ve artırma amacı güden Aliyev, ülkesinin doğalgaz ve petrolünü Rusya'dan bağımsız Batı'ya aktarmak istiyor. Diğer yandan, Rusya ve İran arasında gidip gelirken saldırganlık ve taviz verici bir yaklaşım sergiliyor. Örneğin, Rusya'yı Ermenistan'a silah satmakla suçlarken, Moskova'ya yaptığı ziyaretlerde ilişkilerini iyi tutmaya ve enerji alternatiflerini korumaya çalışıyor.
 
HANEDAN NASIL ÇÖKER?

Belgenin yorum kısmında şu ifadeler yer alıyor: Aliyev'in iç politikalarını, dış politikalarına benzer bir şekilde yürütmesi en çok ABD'ye yarar. Ancak tam ölçekli bir demokrasi dönüşümü yaşanması düşük bir olasılık. Olumlu bir değişim, Aliyev'in muhaliflerin kapladığı politik alana yeni fikirlerin bulunduğu ve ulusal çıkarlara politikalara karşı uyarıda bulunan bir yer olarak görebilmesi.  En azından bu dönüşüm İlhan Aliyev döneminin sonrası için Azerbaycan'ı hazırlıklı kılabilir.
 
Aliyev'in demir yumruk niteliğindeki birçok kararı kendi kendine mi aldığı belirsiz. Gazetecilerin tutuklanmasında Mehdiyev'in parmağı var gibi görünmüyor. Eğer, 47 yaşındaki Aliyev'in iktidarı onlarca yıl sürecekse, 71 yaşındaki Mehdiyev yanından gittiği zaman kimden yardım isteyeceği belirsiz.

 



Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,803 µs