En Sıcak Konular

PKK'ya hangi gizli servis silah gönderdi?

2 Aralık 2010 17:46 tsi
PKK'ya hangi gizli servis silah gönderdi? Önceden ABD dendi...Oysa bambaşka bir ülke çıktı!

Wikileaks belgelerinde Rusya'da yetkililerin, oligarkların (zengin işadamları) ve organize suç örgütlerinin "sanal bir mafya" devleti yaratmak için birlikte hareket ettiği, ayrıca Rus gizli servisinin, Türkiye'de istikrarsızlık yaratmak için "Kürt gruplara" silah gönderdiği iddia edildi.

İngiltere'nin saygın gazetelerinden Guardian'da bugün "Putin'in mafya devletinde" başlığıyla yayımlanan haberde, Amerikalı diplomatların merkeze gönderdikleri raporlarında, Rusya'da polisin, yetkililerin ve iç istihbarattan sorumlu Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB), vergi sistemi gibi rüşvet ağı kurduğu, Rus ajanların, silah ticareti gibi yasa dışı işlerinde önde gelen mafya liderlerini kullandığı görüşünü ileri sürdüğü kaydedildi.

Belgelerde, İspanya'daki Rus mafyasının izini süren müfettişlerin organize suç şebekesiyle bağlantılı olan Rus savcıları, askeri yetkilileri ve politikacılarının listesini çıkardığı ileri sürülüyor.

Amerikan belgelerinde 10 yıldan fazla bir süre boyunca İspanya'daki Rus organize suç örgütlerinin bağlantılarını ortaya çıkarmaya çalışan ve aralarında üst düzey Rus mafya liderlerinin de bulunduğu 650 kişiyi tutuklayan İspanyol savcı Jose Gonzales'in bu konuda Amerikalı yetkililere bu yıl ocak ayında ayrıntılı bilgi verdiğine dikkat çekiliyor.

"Rusya, hükümet eylemleri ve organize suç örgütlerinin eylemlerinin birbirinden ayırt edilemediği sanal mafya devletiydi" ifadesini kullanan Gonzales, elinde bulunan son 10 yıla ait telefon dinlemelerinde Rusya'daki belirli siyasi partilerin mafya gruplarıyla "omuz omuza" çalıştığına dair binlerce kanıtın bulunduğunu kaydediyor.

-"KÜRT GRUPLARA SİLAH YARDIMI YAPILDI"-

Gonzales, Rus istihbarat servisi adına çalışan Zahar Kalaşov adlı ajanın, Türkiye'de istikrarı bozmak için Kürt gruplara silah gönderilmesini organize ettiğini ileri sürerek, 2009 yılında bir gemide İran'a götürülmek üzere ele geçirilen füzelerin arkasında da yine Rus istihbarat yetkililerinin parmağının bulunduğunu ileri sürdü.

ABD'nin Rusya Büyükelçisi John Beyrle'nin de gönderdiği raporda, başkent Moskova'daki rüşvet çarkının işleyişini, "Herşey Kremlin'e dayanıyor. (Eski Moskova Belediye Başkanı Yuri) Lujkov, belediye başkanları ve aynı zamanda valiler, Kremlin'in içindeki köstebeklere ödeme yapıyor. Suç unsurları polis, FSB, İçişleri Bakanlığı, Savcılık Ofisi ve elbette Moskova kent yönetimi bürokrasisi içindeki krişadan (Rusya'daki mafya örgütlerinde çatı veya koruma anlamında kullanılan terim) yararlanıyor" ifadesini kullanıyor.

Gonzales, FSB'nin, dediklerini yapmayan organize suç örgütlerini ortadan kaldırmak için 2 yöntem kullandığını savunarak, "Bunlardan biri onları öldürmek. İkincisi de bunları cezaevine atmak" diyor.

Amerikalı diplomatların merkeze gönderdiği raporlarda, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in, Londra'da 2006 yılında zehirlenerek öldürülen eski KGB ajanı Aleksandır Litvinenko cinayetini önceden bildiği görüşünün hakim olduğu dikkat çekiyor.

-"GÜNEY OSETYA'DAKİ AYRILIKÇILARI RUSLAR SİLAHLANDIRDI"-

Bu arada, Rus haber ajansı RİA Novosti, Wikileaks belgelerinde Amerikalı diplomatların ağustos 2008'deki Gürcistan saldırısı öncesinde Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya'daki ayrılıkçıları Rusya'nın silahlandırdığını iddia ettiğini duyurdu.

ABD'nin Tiflis Büyükelçisi John Tefft, Güney Osetya'daki cinayet ve füze saldırılarının arkasında Kremlin'in de bulunduğunu ileri sürerek, "Güney Osetyalılar, Rusya'dan sürekli silah ve malzeme aldılar. Bu silahların arasında Grad füzeleri de bulunuyor. Bunlar Rusya ve Gürcistan'ın savaşmasından bir yıl önceden itibaren gönderilmeye başlandı. Buradaki amaç Gürcistan'ı acele bir şekilde tepki göstermek zorunda bırakmak ve bu sayede Tiflis'i batıdan koparak yeniden Moskova'nın saflarına oturtmak" ifadesini kullanıyor.

Amerikalı diplomatların telgraflarında, ABD'nin o dönemdeki başkanı George W. Bush yönetiminin, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'yi, Güney Osetya ve Abhazya'ya karşı askeri operasyon düzenlememesi konusunda uyardığı belirtiliyor.

Dönemin ABD Rusya Büyükelçisi William Burns merkeze gönderdiği bir telgrafta, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Matt Bryza'nın Tiflis'e, "Eğer Gürcistan güç kullanırsa veya bir çatışma hatasına düşerse, Saakaşvili kendini yalnız bulur" mesajını verdiğine dikkat çekiyor.

-"GAZPROM AKBABA GİBİ"-

RİA Novosti, Wikileaks tarafından yayımlanan yeni belgelerde, Rus gaz devi Gazprom'un yeni bir mülkü satın almak için, "Akbaba gibi davrandığı" suçlamasında bulunulduğunu kaydetti.

ABD'nin Kazakistan Büyükelçisi Richard Hoagland, Kazakistan gaz ve petrol şirketi KazMunaiGaz Başkan Yardımcısı Maksat İdenov ile görüştüğünü belirterek İdenov'un, Rus Gazprom ve Çin Ulusal petrol şirketinin Kaşagan'daki dünyanın en büyük petrol yatakları için "akbaba gibi daire çizmeye" devam ettiklerini söylediğini belirtiyor.

Zaman



Bu haber 1,161 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,850 µs