En Sıcak Konular

Almanlar İsrail’e baskı yapılmasını istemiş

2 Aralık 2010 13:38 tsi
Almanlar İsrail’e baskı yapılmasını istemiş Wikileaks belgelerine göre Almanya bir yıl önce ABD’ye İsrail’in yerleşimleri durdurması için yoğun baskı yapmış.

Wikileaks tarafından açıklanan son gizli belgelere göre Alman hükümeti, İsrail’in yeni yerleşimleri durdurması için ABD’ye yoğun baskı yapmış. ABD Berlin Büyükelçisi’nin Waşington’a gönderdiği raporlardan birinde, Başbakan Angela Merkel’in dışişleri danışmanı Christoph Heusgen ile ABD’nin Avrupa bölümü başkanı Philip Gordon ve büyükelçi Philip Murph arasında 10 Kasım 2009’da bir görüşme yapıldığı bildirilmiş. Bu görüşmede Heusgen, Alman hükümetinin İsrail’in yerleşim konusunu Amerikan Dışişleri bakanı Hillary Clinton’dan farklı algıladığını belirtmiş. O zaman Clinton, İsrail’in yerleşimleri durdurmasını, Filistin ve İsrail arasındaki barış görüşmeleri için bir ön koşul saymadığını belirtmiş, aynı zamanda Netanyahu’yu örneksiz itirafları için de övmüştü.

Heusgen, büyükelçilikle görüşmesinde Almanya’nın, Netanyahu’dan Filistinlileri barış görüşmelerine katılmaları için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini düşündüğünü belirtti. Doğu Kudüs’te İsraillilerin Filistinlilerin evlerini yıkacaklarını haber verdikleri sırada İsrail’le barış görüşmesine oturmasının Mahmut Abbas için politik intihar sayılacağı da Heusgen tarafından Amerikan diplomatlara bildirilmiş. Amerikan büyükelçisi, mesajında, Heusgen’in Netanyahu’nun bunu anlayamamasının sebebini de bir türlü çözemediğini söylediğini aktarmış.

Merkel’in danışmanı bu görüşmede, ABD’nin Netanyahu’ya daha fazla baskı yapmasını talep etmiş. Heusgen Amerikan diplomatlara, ABD’nin İsrail’e baskı yaparken Gazze savaşı soruşturmasında Goldstone raporunu, BM’nin İsrail’den yerleşimleri tamamen durdurması talebiyle bağlantılı olarak kullanmalarını önermiş. ABD dışişleri Avrupa bölümü başkanı Gordon, Heusgen’in bu teklifini verimsiz bir teklif olarak değerlendirmiş. ABD bu görüşmeden sonra Birleşmiş Milletler’de İsrail’e karşı yapılacak oylamayı engellemişti.

İsrail’de yayınlanan ‘Haaretz’ gazetesi sözkonusu görüşme haberini ‘Her ne kadar Angela Merkel İsrail’in yakın dostlarından sayılsa da, danışmanları Amerikalıların Netanyahu’ya baskıyı arttırmalarını istedi.’ şeklinde verdi.

Alman hükümet sözcüsü Çarşamba günü yaptığı basın açıklamasında, yabancı ülkelerin gizli iletişimleriyle ilgili verilen haberler hakkında bir yorum yapılamayacağını belirtti. Merkel, 2009 yılının Ağustos ayında Netanyahu’nun Almanya ziyareti sırasında, yerleşimlerin durdurulmasının Ortadoğu’da barışın bir şartı olduğunu söylemişti.

dunyabulteni



Bu haber 918 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,429 µs