En Sıcak Konular

Türkiye, Ekvator ile işbirliğine gidiyor

2 Aralık 2010 11:24 tsi
Türkiye ile Ekvator arasında, Ticaret İşbirliği Anlaşması ve Ekonomik ve Ticari Ortaklık (JETCO) Protokolü imzalandı.

Dış Ticaret Müsteşarı Ahmet Yakıcı ve Ekvator Dış Ticaret ve Ekonomik Entegrasyon Bakan Yardımcısı Francisco Rivadeneira tarafından Ankara'da imzalanan protokol ile Türkiye ve Ekvator arasındaki işbirliğinin gelişerek, iki ülke ticari ve ekonomik ilişkilerinin potansiyel seviyelerine ulaşması hedefleniyor. JETCO Protokolü ile oluşturulan Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi Toplantıları, mevcut ve potansiyel işbirliği imkanlarının daha iyi değerlendirilmesi ve somut adımlar atılması yönünde bir platform sağlayacak ve karşılıklı çabaların etkin sonuçlarını gözden geçirme fırsatı sunacak.

Türkiye-Ekvator ticaret hacmi 2008 yılında en üst noktaya ulaşarak 172 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamın 68 milyon dolarlık kısmını ülkemizden Ekvator'a yapılan ihracat, 104 milyon dolarlık kısmını ise bu ülkeden yapılan ithalat oluşturuyor. Türkiye'nin Ekvator'a ihracatı 2009 yılında bir önceki yıla göre yüzde 75 oranında azalmış ve 16,4 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Ekvator'dan ithalat ise yine aynı dönem itibariyle yüzde 26 oranında azalmış ve 77,4 milyon dolara gerilemişti. 2009 itibarıyla iki ülke arasındaki ticaret hacmi 93,9 milyon dolar seviyesinde bulunuyor.

Ocak-Ekim 2010 itibarıyla ise Ekvator'a ihracat 2009'un aynı dönemine göre yüzde 142,7 oranında artış gösterdi ve 29,5 milyon dolara ulaştı. İthalat da yüzde 6,1 yükselerek 68 milyon doları buldu. İmzalanan anlaşmalar ile Türkiye ve Ekvator arasındaki ticari ilişkilerin kısa zamanda ivme kazanması bekleniyor. Sözkonusu anlaşmaların, ikili ticaret ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine hizmet etmenin yanısıra, meydana getireceği sinerji sayesinde yeni işbirliği alanlarının belirlenmesine ve oluşturulacak somut projelerle Türkiye ve Latin Amerika ülkeleri arasındaki bağların güçlenmesine katkıda bulunması bekleniyor.

cihan



Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,067 µs