En Sıcak Konular

Torba kanun tasarısında af geliyor

2 Aralık 2010 11:08 tsi
Torba yasaya "Garip bir madde" eklendi ve trafik magandalarına gün doğdu.

Torba yasaya "Garip bir madde" eklendi ve trafik magandalarına gün doğdu. Tasarı yasalaşırsa, trafik suçu işleyenler, yıl sonuna kadar para cezaları tebliğ edilemediği taktirde affa girecekler.

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin torba kanun tasarısına, "Garip bir madde" eklendi ve trafik magandalarına gün doğdu. Tasarı yasalaşırsa, trafik suçu işleyenler, yıl sonuna kadar para cezaları tebliğ edilmediği taktirde affa girecekler.

Birbirinden farklı birçok düzenleme içeren tasarı ile Trafik kanununa aykırı hareketten para cezası alanlar, takvim yılının son gününe kadar evrakı tebliğ etmedikleri takdirde cezayı da ödemeyecek. Verilmiş cezalar düşecek. Madde, bundan sonraki trafik cezası alanları da kapsıyor. Bu yılın Kasım ve Aralık ayında trafik cezası kesilenler, evrakı 31 Aralık 2010 tarihine kadar tebliğ etmedikleri taktirde cezadan kurtulacaklar.
Bu tür trafik cezaları araç plakasına yazılanları kapsıyor. Hatalı park ve kırmızı ışık ihlallerinin MOBESE ile tespiti sonrası ceza makbuzu sürücünün adresine geliyor. Kişi adreste bulunamazsa evrak muhtara bırakılıyor. 120 liraya kadar trafik cezası alanlar, 31 Aralık’a kadar evrakı alıp tebellüğ etmezlerse cezadan da kurtulacaklar.

ÇOK VAHİM DÜZENLEME

TBMM’de kurulan TBMM Trafik Güvenliği Araştırma Komisyonu Başkanı CHP İstanbul milletvekili Ahmet Tan, düzenlemenin “vahim” olduğunu vurguladı ve GAZETEPORT’a yaptığı açıklamada ‘’Bu düzenlemeyle trafik suçlularına, açık çek veriliyor. Yeşil ışık yakılıyor.’Bunun bir diğer adı da cezaları müeyyidesiz hale getirmektir. Trafikteki şehir eşkiyaları gününü gün edecek. Bu düzenleme aftan çok öte, yaptırımsız bir düzenlemedir” dedi.

CHP Grup Başkanvekili ve Trabzon Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi de böyle bir uygulamanın hukuk devleti ve insan haklarını önemseyen ülkelerde yaşanamayacağını belirterek tasarı genel kurula geldiğinde düzeltilmesi için çalışacaklarını söyledi.

BOYKOTÇULARA DA AF

Son referandumda sandık başına gitmeyenler de torba yasadan yararlanacak. Anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulması hakkında yasa çerçevesinde uygulanacak düzenleme ile para cezası tebliğ edilemediği takdirde, sandık başına gitmeyenler de cezayı ödemeyecek. YSK, ceza miktarını kişi başına 22 lira olarak belirlemişti.

Son referandumda, sandık başına gitmeyenlerden toplanacak miktarı yaklaşık 252.3 milyon lira olarak hesaplanmıştı. Referandumda sandığa gitmeyenlerin büyük bölümünü boykot kararı alan BDP’liler oluşturuyor.



Bu haber 3,304 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,544 µs