En Sıcak Konular

Cumhurbaşkanı Gül, AGİT'te konuştu

2 Aralık 2010 10:18 tsi
Cumhurbaşkanı Gül, AGİT'te konuştu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde katılımcılara hitaben bir konuşma yaptı.

Zirvenin ikinci gününde konuşan Gül, Orta Asya’dan Kafkaslara; Avrupa’dan Afganistan’a kadar bütün bölgede yaşanan sorunların barışçıl yolla çözülmesi noktasında liderlerin anlaşması gerektiğini söyledi. Konuşmasının başında bu büyük ve güzel organizasyondan dolayı ev sahibi Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e teşekkür eden Abdullah Gül, son zirvenin 1999 yılında İstanbul’da yapıldığını hatırlattı.

11 yıl aradan sonar zirveye katılmanın bir ayrıcalık olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan’ın AGİT’in vizyonunu değiştirdiğine dikkat çekti.

Bölgesel ve ulusal sorunların çözümü noktasında bütün liderlerin birbirine destek vermesi gerektiğini dile getiren Gül, sorunların ancak barışçıl yollarla çözülmesi durumunda yapılan zirvelerin amacına ulaşacağını vurguladı. Ülkelerin toprak bütünlüğünün korunması noktasında liderlerin hassasiyet göstermesini gerektiğini söyleyen Gül, özellikle Azerbaycan ve Ermenistan arasında bir türlü çözülemeyen Dağlık Karabağ meselesinin de yine aynı şekilde barışçıl yolla çözülmesi noktasında başta tarafaların ve AGİT’e üye ülkelerin gayret göstermesi gerektiğini vurguladı.

ORTA ASYA DEVLETLERİ HER ALANINDA BÜYÜK ADIMLAR ATIYOR

Kazakistan başta olmak üzere Orta Asya bölgesinin her geçen gün dünya muvazenesinde önemli rol oynadığını dile getiren Abdullah Gül, AGİT gibi bir zirveye Kazakistan’ın başkanlık etmesinin bu ilgiyi daha da arttırdığını söyledi.

Afganistan’da yaşanan güvenlik sorunlarının çözülmeden bölgede istikrardan bahsedilemeyeceğinin altını çizen Abdullah Gül, problemlerin çözümü noktasında gerekirse ekstra tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etti.

Bölgede yaşanan sorunların halen çözülememiş olmasının AGİT tarafından araştırılması gerektiğine vurgu yapan Abdullah Gül, Türkiye, Pakistan ve Afganistan arasında başlatılan üçlü zirvenin bu süreçte devreye girmesini önerdi.

AGİT’in siyasi-askeri müktesebatının geliştirilmesi noktasında teşkilatın geçmişte olduğu gibi yeniden devreye girmesi gerektiğini belirten Gül, ülkelerin imkanlarını değerlendirdiğinde bütün sorunların çözülmesi için yeterli olacağını hatırlattı.

Demokrasinin korunması, hukukun üstünlüğü, temel hak ve özgürlüklerin sürekli dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Abdullah Gül, konuşmasına şöyle devam etti: “Yabancı düşmanlığı, İslamofobi, anti-semitizm, ayrımcılık, ırkçılık, gibi konular toplumlar arasında çatışmalara sebep oluyor. Bu sorunlar için hepimiz çalışmalıyız. Bu konuların çözümü için Türkiye özel önlemler alıyor. Diyaloğu her zaman öncelikli tutmalıyız.” dedi.

AGİT Genel Sekreterliği için seçimlerin son derece şeffaf olacağını da sözlerine ekleyen Abdullah Gül, bu süreçte Türkiye’nin de aday gösterdiğini ifade etti.
 
cihan



Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,364 µs