En Sıcak Konular

Diyarbakır'da patlama yaşandı...

2 Aralık 2010 09:22 tsi
Sağlanan teşvikler ve demokratik açılımla atılan adımlar, işsizliğin en yüksek olduğu illerin yüzünü güldürdü.

Bunun en somut örneğinin yaşandığı Diyarbakır'da, sanayi bölgesinde yer kalmadı. Büyük firmaların yatırım için yarıştığı şehir, kendi ihracat rekorunu da kırdı. Zaman'ın haberine göre Diyarbakır 2008'de 89 milyon dolar ihracat yaparken, geçen yıl bu rakam 122 milyon dolara ulaştı.
 
Sağlanan teşvikler ve demokratik açılımla atılan adımlar, girişimcileri Güneydoğu'ya yatırım yapma konusunda cesaretlendirdi. İşsizliğin en yüksek olduğu iller, son dönemlerde yatırım yüzü görmeye başladı. Bunun en somut örneği Diyarbakır'da yaşanıyor. Organize sanayi bölgesinde (OSB) yer kalmadı. Müteşebbislerin talebi üzerine, ikinci OSB için çalışma başlatıldı. Artan firma sayısıyla birlikte Diyarbakır, kendi ihracat rekorunu da kırdı. Diyarbakır 2008'de 89 milyon dolarlık ihracat yaparken, geçen yıl bu rakam 122 milyon dolara ulaştı. Bu yıl ise 150 milyon doları geçmesi bekleniyor.

2008 yılında 80 olan üretimdeki firma sayısı, geçen yıl 95'e, bu yıl 120'ye yükseldi. Ayrıca 46 fabrika da inşaatı biter bitmez sektördeki yerini alacak. Proje aşamasındaki tesis sayısı ise 30. Son iki yılda istihdam sayısı 3 bin 500'den 4 bin 500'e yükseldi. Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Aziz Özkılıç, 532 hektar alana sahip OSB'nin son iki yılda dolduğunu ve 4 bin 500 kişinin istihdam edildiğini belirtti.

Özkılıç, "Halk, şiddeti istemiyor. Huzur ortamı istiyor. Diyarbakır'ın kalkınmasını istemeyenler var. Cumhuriyet tarihinden beri bu yapıldı. Bilinçli olarak geri bırakıldı. Buraya gelmek isteyen işadamları engellendi. Şiddet ortamı tamamen bittiğinde Diyarbakır uçar gider. Diyarbakır'ı kimse tutamaz." dedi.

Ekonominin canlanmasında hükümetin sağladığı teşviklerin de büyük rolü olduğunu belirten Özkılıç, teşvikten en fazla yararlandırılan illerden birinin Diyarbakır olduğunu vurguladı. Diyarbakır'a yatırım yapmanın önemli avantajları olduğunu anlatan Özkılıç, "Diyarbakır'da özellikle üretim tesisi kurmak doğrudan ihracata atılmak demektir. Komşu ülkeler bize çok yakın. Suriye, Ürdün, Lübnan, Irak ve İran, Türkiye'de üretilen malları ithal ediyor. Böyle olunca firmalarımıza çok rahat ihracat yapma imkânı doğuyor." şeklinde konuştu.

Yıllar boyunca büyük acılar çeken Güneydoğu insanının, son yıllarda atılan demokratik adımlar sayesinde biraz rahat yüzü gördüğünü ifade eden Özkılıç, son 30 yılın en iyi günlerini yaşadıklarını kaydetti. Özkılıç, "Huzur ortamıyla birlikte bölgemizde büyük bir gelişme sağlandı. OSB'de şu an boş parsel yok. Mevcut firmalara her gün bir yenisi ekleniyor.

İnşaat aşamasında olan firmalar 2-3 ay sonra üretime başlayacak. Üretimde olan firma sayımız 160'ın üzerine çıkacak. Bu, doğrudan istihdam demektir." değerlendirmesinde bulundu. Boydak Holding'in 2011 yılında Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde kanepe ve yatak imalatına başlayacağını dile getiren Özkılıç, 500 kişinin istihdam edileceğine, bu yatırımın sinerji oluşturacağına dikkat çekti. Boydak'ın Diyarbakır'da üretime başlamasının yerli ve yabancı firmaları harekete geçireceğini belirten Özkılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diyarbakır'a sermaye akışı sağlanacak. Çünkü Boydak gibi büyük firmanın buraya gelmesi huzur ortamının da geldiğinin en önemli örneği olacak. Aynı şekilde büyük bir firmamız alçı üretimine başlayacak. Burada bin kişi istihdam edilecek. Diyarbakır nüfusunun yarısı genç. On binlerce genç işsiz var. Yatırım yapıldığı zaman işgücü konusunda hiçbir sıkıntı olmuyor. Diyarbakır'da turizm, mermer, tekstil ve gıda sektörleri yatırım için çok cazip. Özellikle gıda sektörü çok cazip. Bölgemiz tahıl ambarı. Firmalar burada iç pazara hiç girmese bile çok rahat ihracata başlayabiliyor."

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu, yaşanan şiddet ortamının bölgenin ekonomik gelişimine darbe vurduğunu söyledi. Ensarioğlu, "Şu an Diyarbakır 1,5 milyon nüfusuyla Türkiye'nin en çok işsizi olan kentidir. Son yıllarda yakalanan huzur ortamı şehri ekonomik olarak canlandırmış ve müteşebbisler gayret içine girmiştir." ifadelerini kullandı. Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği Başkanı Alaaddin Korkutata ise şehrin cazibe merkezi haline getirilme çalışmalarında STK'ların önemli bir çabası olduğunu anlattı. Dernek olarak bilgilendirme toplantıları yaptıklarını vurgulayan Korkutata, demokratik açılımın yatırımları hızlandırdığını belirtti.

Diyarbakırlı işadamlarının talepleri

Diyarbakır OSB'nin 3 km ilerisinden geçen demiryolu hattı OSB'ye girsin. Buraya yükleme istasyonu kurulsun.

Bölgenin limanlarla bağlantısı demiryolu üzerinden sağlanmalı.

İki yıldır Diyarbakır'da kullanılan doğalgaz acilen OSB'ye de gelmeli.

Uluslararası uçuşların yapılabileceği sivil bir havaalanı kurulmalı.

Şanlıurfa'da duran otoban Diyarbakır'a uzanmalı, buradan Habur'a geçmeli.

Navlun (nakliye) için mazot desteği sağlanmalı.
 



Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,499 µs