En Sıcak Konular

Danıştay da rekor kırdı

2 Aralık 2010 08:12 tsi
Danıştay da rekor kırdı Yargıtay'ın ardından Danıştay iş yükü kriziyle gündemde. Bekleyen dosya sayısı tarihinde ilk kez 343 bin 532'yi buldu.

10 bin iş adamının davası yıllardır sürüncemede. Yüksek yargıdaki dosya sayısı Danıştay'dakilerle birlikte 2,1 milyona ulaşmış durumda.

Yüksek yargıdaki iş yükü tartışması büyüyor. Yargıtay'da bekleyen dosya sayısının 1 milyon 600 bini aşması haftalardır gündemde.  Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, dairelerde yer kalmadığı için PTT'deki dosyaları alamadıklarını bile açıkladı. Bu krizin aynı boyutlarda Danıştay'da da yaşandığı ortaya çıktı. Daire sayısı yetersiz olduğu için yüz binlerce dosya görülmeyi bekliyor. 95 üyenin görev yaptığı 13 daireli Danıştay'da dosyalar yığıldı.

1 Nisan 2010 itibarıyla Danıştay'da incelenmeyi bekleyen dava ve iş sayısı 172 bin 654 olarak açıklandı. 1 Kasım 2010 itibariyle dosya sayısı 195 bin 117'ye ulaştı. 2009'dan 2010'a devreden dosya sayısı 118 bin 415 olarak belirlendi. Danıştay'da bekleyen dava ve iş sayısı, devreden dosyalarla birlikte 343 bin 532'yi buldu. Danıştay, Yargıtay ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ardından yüksek yargıda iş yükünün en fazla olduğu yargı kurumu olarak yerini aldı. Dava ve iş rakamları göz önüne alındığında Danıştay'da üye başına düşen dosya sayısı 3 bin 616 olarak kaydedildi. Daire başına düşen dosya sayısı ise 26 bin 425 oldu.

118 BİN DOSYA DEVRETTİ

Yargıtay'da bir sonraki seneye 798 bin dosya devrederken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Yargıtay'a devredilen dosya sayısı 578 bin olarak açıklandı. Devreden dosya sayısı Danıştay'da 118 bin olarak istatistiklere geçti. Yargıtay'da 14 bin 908 dosya zamanaşımından düştü. Toplamda 1,7 milyon dosya tozlu raflarda yerini aldı. Yüksek yargıda dosya sayısı Danıştay'la birlikte 2,1 milyona ulaştı.

Danıştay kaynaklarına göre Türkiye'deki iş ve vergi dosyalarının çoğunluğu Danıştay'da bulunuyor. Danıştay'daki mevcut dosyaların yüzde 38'i ise iş ve vergi dosyalarını oluşturuyor. Danıştay raflarında 130 bin 542 iş ve vergi dosyası bulunuyor. Ancak Yargıtay'da iflas eden iş adamları iflas yöntemlerinin bir benzerini de Danıştay'da yaşıyor. Danıştay'da Yargıtay'daki gibi zamanaşımı olmuyor. Fakat 1 ila 3 yıl arasında yerel mahkemelerde süren iş dosyaları, 2 yıl da Danıştay'da temyiz incelemesine tabi tutuluyor. Davalar 5 yıl sürüyor. Vatandaş'ın canı zamanaşımından değil davaların uzun sürmesinden yanıyor.

DAİRE SAYISI ARTIRILMALI

İş adamları iflasın ardından 5 yıl sonra tahsilâtlarını yapabiliyor. Yargı kulislerine göre de 10 bin iş adamını ile çok sayıda kamu kurumunun iş ve vergi dosyası karara bağlanamadı. Hukukçular ise temyiz incelemelerinin erken sonuçlandırılması için Yargıtay'daki gibi Danıştay'da da daire ve üyelerin sayısının artırılmasını öngörüyor. Bölge idare mahkemeleri de Danıştay'ın iş yükünü hafifletmiyor.

AİHM'DE 33 BİN DAVA

Mahkeme kapılarında bekleyen milyonlarca vatandaş adaletin bir an önce tecelli etmesini beklerken, yüksek yargı hâkimlerinin önlerinde bekleyen 2 milyondan fazla dosya sonuçlandırılmaya çalışılıyor. Yüksek yargının bu durumu "Gecikmiş adalet, adalet değildir" sözünü akıllara getiriyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde incelenmeyi bekleyen toplam 119.298 başvurudan 33 bin 568'i de Türkiye'ye ait.

bugün

 



Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,136 µs