En Sıcak Konular

Türkiye AİHM'de, Rusya ve Polonya'dan sonra 3. sırada

1 Aralık 2010 18:42 tsi
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Ulukapı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) istatistikleri incelendiğinde, Türkiye'nin, Rusya ve Polonya'dan sonra aleyhine en fazla dava açılan üçüncü devlet olduğunu söyledi.

Ulukapı, SÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''İnsan haklarının güncel sorunları'' konulu panelde, insan haklarının tesisinde devlet ve birey olarak herkese önemli görevler düştüğünü belirtti.

Türkiye'nin insan hakları karnesi için AİHM istatistikleri incelendiğinde durumun pek de parlak olmadığının görüldüğünü ifade eden Ulukapı, şöyle dedi:

''Türkiye, Rusya ve Polonya'dan sonra aleyhine en fazla dava açılan üçüncü devlet konumundadır. 31 Aralık 2009 itibariyle Türkiye aleyhine yapılan toplam başvuru sayısı 31 bin 873'tür. AİHM, Türkiye hakkında 2009 yılı sonu itibariyle toplam 2 bin 295 karar vermiştir. Biz de kurum olarak, Türkiye'nin insan hakları karnesinin daha iyi konuma gelmesi için insan hakları hukuku, eğitimi ve pratiği alanında önemli yenilikleri gerçekleştirmek amacındayız. Bu amaçla İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi kuracağız. Merkezimizle insan hakları alanındaki araştırma ve eğitim faaliyetlerimizi etkin bir şekilde artırarak sürdüreceğiz.''

SÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan da, ülkenin geleceği olacak hukukçuların panele katılmasının önemli olduğunu söyledi.

SÜ Hukuk Fakültesinin Türkiye'de en fazla nitelikli savcı ve hakim yetiştiren fakülteler arasında bulunduğunu ifade eden Okudan, ''Bu alanda diğer pek çok üniversiteyi geçerek üçüncü sıraya yükseldik. Bu başarı, ekip ruhunun bir ürünüdür'' dedi.

Panelde, Raoul Wallanberg Enstitüsü Türkiye Koordinatörü Angela Lenn, SÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay ile SÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Reyhan Sunay, ''İnsan Haklarının Hukuki ve Hukuk Ötesi Güvenceleri Bağlamında Karşılaşılan Sorunlar'' konulu sunum da gerçekleştirdi.
 
zaman



Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,738 µs