En Sıcak Konular

AGİT Zirvesi'nde ilk gün sona erdi

1 Aralık 2010 18:23 tsi
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) liderler zirvesinin ilk günkü toplantısı sona erdi.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen toplantının ilk günü karşılama töreni ve liderlerin konuşmalarıyla tamamlandı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in konuklar ile tek tek tokalaşması, ardından aile fotoğrafı çekilmesiyle başlayan zirvede, barış ve diyalog kavramları ön plana çıktı.
    
Nazarbayev, AGİT’in güvenlik alanında tek ve bölünmez bir yapı olarak güçlendirilmesi, mevcut çatışmaların sona erdirilmesi ve doğabilecek yeni çatışma ortamlarının önceden önlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

BAN Kİ MOON NÜKLEER TEHDİT DEVAM EDİYOR
Toplantının sabahki oturumunda konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki moon dünyadaki nükleer tehditlerin devam ettiği söyledi. BM Genel Sekreteri Kazakistan’ın bu konuda attığı adımların takdire şayan olduğunu söyledi. Ban Ki-Moon bütün dünyada tehdit olarak algılanan nükleer silahların dünya çapında azaldığını, ama hala bu silahların bir tehdit unsuru olarak görüldüğünü söyledi.

MEDVEDEV'DEN ORTAK İLKELERE UYULMASI ÇAĞRISI
Görüşmelerin ilk gününde Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev de Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinden bir ülkenin ilk kez AGİT gibi bir toplantıya ev sahipliği yapmasının önemine dikkat çekti.

Organizasyondan dolayı Kazakistan’a teşekkür eden Medvedev, anlaşmazlıkların çözümü noktasında yetkililerin hep birlikte çalışmaları gerektiğini ifade etti. 2008 yılında Güney Osetya'da yaşanan çatışmadan dolayı Gürcistan’ı suçlayan Medvedev, askeri güç kullanımı noktasından devletlerin haklı gerekçeleri olması gerektiğinin altını çizdi. Zirvenin ilk günkü toplantısına katılan Medvedev, konuşmasının ardından ülkesine döndü.

UKRAYNA CUMHURBAŞKANI YANUKOVİÇ AGİT YENİ BİR VİZYONA KAVUŞTU
Zirvenin ilk gününde konuşmacılar arasında yerini alan Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç Kazakistan’ın AGİT’e yeni bir soluk getirdiğini belirterek Orta Asya'nın Avrupa'nın güvenliği açısından daha stratejik bir konuma geldiğini ifade etti.

ABD LİDERLERDEN DAHA ÇOK DESTEK İSTEDİ
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise a üye ülkelerden Afganistan konusunda destek istedi. Afganistan’daki yaşanan olayların çözümü noktasında acil kararlar alınması gerektiğini ifade eden Clinton, bu bölgede yaşanan sorunların sadece Orta Asya için tehdit olmadığını dile getirdi.    

Afganistan’da yeniden güvenliğin sağlanması açısından bütün AGİT’e üye ülkelerin daha çok çaba harcamaları gerektiğinin altını çizen Clinton bazı ülkelerden süreçte daha aktif rol alması gerektiğinin önemine dikkat çekti.

OTUNBAYEVA KAZAKİSTAN’A TEŞEKKÜR ETTİ
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva AGİT dönem başkanı ve yakın komşusu Kazakistan’a ülkesinde yaşanan sürece verdiği olumlu destekten dolayı teşekkür etti. Otunbayeva yaptığı konuşmada Kazakistan’ın başkanlığında AGİT’in Kırgızistan’a büyük destek verdiğini ifade etti. AGİT’in özellikle bu günlerde Kırgızistan ve Tacikistan için özel gündem oluşturması gerektiğini sözlerine ekleyen Roza Otunbayeva, Kırgızistan’da yaşanan olayların sebeplerini araştırmak için kurulan uluslararası komisyonun bir ay sona çalışmalarını tamamlayacağını dile getirdi.

cihan



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,178 µs