En Sıcak Konular

Paris'te var, neden Türkiye'de olmasın?

1 Aralık 2010 17:14 tsi
"Bugün dünyanın en fazla turist çeken şehri Paris. 55 milyon kişi gelir. Bu oran Türkiye’nin çektiği toplam turistin yaklaşık 2 katı. Hemen yakınlarında nükleer güç santrali var. Neden santral Paris’teki turizme zarar vermiyor da bizim Türkiy

Bursa’da düzenlenen sempozyumda konuşan Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız, alternatif enerji kaynakları ile ilgili ortaya koydukları projelere karşı çıkıldığını belirterek, “Mersin Akkuyu’da nükleer güç santrali yapacağız’ dedik. ‘Turizme balta vurursunuz’ dediler. Bugün dünyanın en fazla turist çeken şehri Paris. 55 milyon kişi gelir. Bu oran Türkiye’nin çektiği toplam turistin yaklaşık 2 katı. Hemen yakınlarında nükleer güç santrali var. Neden santral Paris’teki turizme zarar vermiyor da bizim Türkiye’ninkine zarar veriyor. Ben bu yaklaşımı çok iyi görmüyorum. Bunu Türkiye’ye kurulmuş bir tuzak olarak buluyorum" dedi.


Bu yıl 8’incisi düzenlenen Ulusal Temiz Enerji Sempozyumu, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törenle başladı. Büyükşehir Belediyesi, Su Vakfı ve Uludağ Üniversitesi tarafından organize edilen ve 5 Aralık’a kadar devam edecek sempozyumun açılışına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Yıldız, Türkiye’nin, yenilebilir enerji ile ilgili konuları görüşürken dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek gerektiğini söyledi.

Dünyadaki gelişmelerin politikalarını etkileyebilecek kadar güçlü olduğuna değinen Bakan Yıldız, “Eğer ozon tabakası deliniyorsa, iklimlerimiz değişiyorsa, biz buna kayıtsız kalamayız. Dünyaya genel bakmak lazım. 7.1 milyar nüfusu olan dünyada her saniyede 3 çocuk doğuyor. Ama bunlar dünyaya eşit dağılmıyor.

Tablo bize bunu gösteriyor. Afrika’nın Ekvatoru’nda, Güney Afrika’yı hariç tutarak Sahra Afrikası’nı hesaba kattığımızda yaklaşık nüfusu 790 milyon. Bu nüfusun kullandığı elektrik miktarı, nüfusu 19.5 milyon olan New York’un kullandığı elektriğe eşit. Burada bir dengesizlik var. Toplam 1.5 milyar insan da elektrikle hiç tanışmamış durumda. 4.6 milyon kişi de sadece su kirliğinden hayatını kaybetmiş durumda” diye konuştu.

DÜNYAYI KİRLETENLER TEMİZLESİN

Dünyayı kirletme çabalarının, temizlemekten çok daha fazla olduğuna değinen Yıldız, Türkiye’nin Çin’den sonra ikinci, 31 OECD ülkesi arasında da en fazla büyüyen ülke konumunda olduğunu kaydetti. Böyle bir tabloda bazı söyleyecek haklarının bulunduğuna işaret eden Yıldız, “Lütfen dünyayı kirletenler dünyayı temizlesinler. Kirletenlerin ayrı, temizleyenlerin ayrı olduğu bir ortam çok adilane bir ortam olmuş olmaz. Ortak akıla göre siz gelişirken dünyayı kirlettiğiniz kadar, ben gelişirken temizliyor olmamalıyım. Bu bizim milli menfaatlerimize aykırı bir durumdur.

Değişen, büyüyen ve gelişen Türkiye’nin dünyaya olan mükellefiyetleri neyse, biz onu yapabilecek bir siyasi istikrara ve son derece stabil hale gelmiş bir iktidara sahibiz. O yüzden biz onun altında kalmayız. Üzerimize düşen görev neyse biz onu fazlasıyla yapmaya hazırız, ama bizden çok daha fazlasının istenmesinin adil olmadığını vurgulamak istiyorum” dedi.

SİYASİ NEDENLERLE KARŞI ÇIKIYORLAR

Bugün üretime sunulan nükleer güç santralleri ile ilgili enerji kaynaklarına itirazlar yapıldığını anlatan Bakan Yıldız, bazı sivil toplum örgütlerinin bazen spekülatif, bazen manipülatif, bazen de iyi duygularla gerçekleştirdiği bu tepkilerin masum olmadığını dile getirdi. Rüzgar enerjisine kuşlar ölüyor, suya yeşilin yanında akıyor, nükleere turizme balta vuruyor, jeotermale yeraltı kaynaklarını bozuyor, güneşe teknoloji getiriliyor diye karşı çıkanlar bulunduğunu kaydeden Yıldız, “Bunların her birinin masum olmadığını söyleyebilirim. Bunların bir kısmının siyasi nedenlerle yapıldığını rahatlıkla söyleyebilirim. Siz hiç suyun akıp da yeşillendirmediği bir yeri gördünüz mü? Su bozkırın yanında akmaz.

Mersin Akkuyu’da nükleer güç santrali yapacağız dedik. Turizme balta vurursunuz dediler. Bugün dünyanın en fazla turist çeken şehri Paris’tir. Yaklaşık 55 milyon kişi gelir ve Türkiye’nin çektiği toplam turistin yaklaşık 2 katını sırf Paris çekiyor. Hemen yakınlarında nükleer güç santrali var. Neden santral Paris’teki turizme zarar vermiyor da bizim Türkiye’ninkine zarar veriyor. Ben bunu çok iyi bir yaklaşım olarak görmüyorum. Bunu Türkiye’ye kurulmuş bir tuzak olarak buluyorum. Bu tür tuzakları Türkiye’nin idare edilmesinde irade koyanlar müsaade etmeyecektir. Ben her türlü görüş ve fikrin konuşulmasından yanayım. Hükümetimiz de aynı şekilde. Bu tür özgürlüklere son derece önem vermektedir. Tabiki bunlar konuşulacak. Ama bizler de omuzlarımızda hissettiğimiz sorumluluğun gereği bir yandan işimize bakacağız. Biz çevreyi de kültür varlıklarımızı da koruyacağız” diye konuştu.

TÜRKİYE GERİ KALMAYACAK

Temiz enerji kullanılıyor diye Türkiye’de 22 saat elektrik var ama 2 saat yok deme lüksünün bulunmadığını vurgulayan Yıldız, ulaşılan çıtadan daha geriye gidilemeyeceğini vurguladı. Hedefini daha ileriye konulan bir yapı içinde enerji arz güvenliğini önplana aldıklarını açıklayan Bakan Yıldız, temiz ve yerli, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla Türkiye’nin kaynakları yetmiyorsa bunu ithal enerji ile sağlayacak bir yapının bulunduğunu kaydetti. Dünya Uluslararası Enerji Ajansı’nın verdiği rakamlara göre 2035 yılına kadar enerji yapılanmasında 25 - 26 trilyon dolarlık bir yatırım olacağının belirtildiğini anlatan Yıldız, Türkiye’nin bu süreçte geri kalmayacağını vurguladı.

TBMM Genel Kurulu’nda yenilebilir enerji kaynaklarıyla alakalı kanunun çıkacağını da açıklayan Bakan Yıldız, “Fiyatlandırmayla alakalı yatırımcılarımız çok ciddi bir yükselme beklemiyorlar. Biz de ona göre davranacağız. Çünkü her birinin yol, su, köprü olarak değil, orada arttırdığımız fiyatların tarifeye yansıyacak zam olarak değerlendirmemiz lazım. Hem yatırımcımızın para kazanabileceği, hem de vatandaşımızın mağdur olmayacağı bir yapıyı her zaman sağlamamız gerekiyor” diye konuştu.

SANAYİCİMİZ LİG ATLAYACAK

Karadeniz ve Akdeniz’de birer nükleer güç santrali kuracaklarını da anlatan Yıldız, “Bildiğiniz gibi Sayın Medvedev, önceki gün Duma’nın onayından sonra çok bekletmediler ve onayladılar. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Aralık ayının 15’inde yaklaşık 2 hafta içinde biz proje şirketinin kurulmasıyla alakalı bir toplantı yapacağız. Ben de partnerimi bu manada Türkiye’ye davet ettim. İnşallah Karadeniz’de kuracağımız nükleer güç santraliyle beraber yalnızca enerjimizi değil, sanayimizin de lig atladığı bir tabloyu hep beraber görmüş olacağız” dedi.

Konuşmaların ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a plaket verildi. Daha sonra toplantı salonunun yan tarafından bulunan fuarın açılışı gerçekleştirildi. Bakan Yıldız burada elektrikli araçları inceleyip, direksiyon başına geçti.



Bu haber 843 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    24,542 µs