En Sıcak Konular

Ermeni cemaatinde 'Patrik tartışması'

1 Aralık 2010 13:39 tsi
Hasta olan Ermeni Patriği II. Mesrob Mutafyan’ın yerine seçim yapılamamasına isyan eden cemaat üyeleri, 5 bin imza ile seçim haklarının geri verilmesini istedi.

Kendilerine 'Patriğimizi Seçmek İstiyoruz İnisiyatifi' adını veren grup, “Amaçımız Ermeni toplumunun seçilmiş bir ruhani öndere sahip olabilmesi önündeki engellerin kaldırılmasıdır.” dedi.
   
Patriğimizi Seçmek İstiyoruz İnisiyatifi Grubu, Patrik II. Mesrob Mutafyan’ın rahatsızlığının ardından hükümete yeni Patrik seçimi için başvurdu. Fakat Patriğin ölene kadar görev yapması kaydı bulunduğu için ve Mutafyan’ın hayatta olmasından dolayı bu talep reddedildi. Bunun yerine ise Patrik Genel Vekili’nin Patrikhane organları tarafından seçilebileceği yanıtını verildi. Bunun üzerene cemaat ikiye bölündü.
   
Patriği seçmek isteyenler grubu, Cezayir Resteurant’ta bir araya gelerek basın toplantısı düzenledi. Grup adına açıklamayı; Harut Özer, Dikran Altun, Markar Esayan, Tatyos Bebek, Garo Paylan ve Nişan Kara yaptı. Harut Özer, Patrik seçme haklarının ellerinden alınmasını eleştirdi. Dünyada ruhani önderini sivillerin oy çokluğuyla seçen tek kilisenin Ermeni Kilisesi olduğunu söyleyen Özer, Başpiskopos Aram Ateşyan’ın hükümetin cevabi yazısının ardından Ermeni Patrikhanesi Ruhani Kurulu tarafından, Patrik Genel Vekili olarak seçilmesinin oy haklarının ellerinden alındığı anlamına geldiğini vurguladı. Ateşyan’ın, Patrik II. Mesrob Mutafyan’ın ölene kadar seçim yapılmayacağını söylediğini hatırlatan Özer, “Ermeni Toplumunun yüzyıllardır sahip olduğu ruhani önderini kendi iradesiyle seçme hakkından mahrum bırakmıştır.” diye konuştu.

Toplantıda söz alan Tatyos Bebek ise “Patriğimizi Seçmek İstiyoruz İnisiyatifi” olarak Ermeni Toplumu içinde 5 bin 359 kişiye ulaştıklarını belirtti. “Amacımız kendi iç dinamiklerimizle bu sorunu aşmaktı. Ancak bunu başaramadık” diyen Bebek, buna sebep olarak da Aram Ateşyan’ın kendileriyle görüşme isteğini kabul etmemesi olarak gösterdi. Taraf Gazetesi Yazarı Markar Esayan da hâlihazırdaki Patrik Genel Vekili’ni hükümetin seçtiğini bu durumun da çok açık bir şekilde hak ve hukuk ihlali anlamına geldiğini belirtti.
   
“Patriğimizi Seçmek İstiyoruz İnisiyatifi” Başbakan Recep Tayyib Erdoğan’a bir dilekçeyle başvurarak Ermeni Toplumunun rahatsızlığını dile getirecek. İnisiyatif’in 5 bin 359 kişiye ulaştığı imza kampanyasının metninde ise şu iadeler yer aldı: “Ermeni Kilisesi geleneklerinde olmayan bir “Patrik Genel Vekilliği” unvanı ihdas edilerek seçim yapma hakkımız elimizden alınmıştır. Demokratik ve laik hukuk devletinde, Ermeni toplumunun geçmişten gelen en önemli haklarından biri olan Patriklik seçimine müdahale edilerek toplumun seçme hakkını ortadan kaldıran böylesi bir düzenleme kabul edilemez. 

cihan



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,348 µs