En Sıcak Konular

ABD-Güney Kore tatbikatı sona erdi

1 Aralık 2010 13:30 tsi
4 gün süren ABD- Güney Kore ortak askeri deniz tatbikatı bugün sona ererken, Seul yönetiminin, savunma hazırlığı pozisyonunu güçlendirmek için, daha çok askeri tatbikat planladığı bildirildi.

Güney Kore’nin bu planının Kore Yarımadası’ndaki tansiyonu yükselteceği belirtiliyor.

İzolasyonlara maruz kalan Kuzey Kore’nin tek güçlü müttefiki Çin, Birleşmiş Milletler’in (BM), Pyongyang’ın geçen hafta Güney Kore’ye ait Yeonpyeong adasını bombalamasını kınamasının önüne geçmişti. Adaya yapılan topçu saldırısında ikisi sivil 4 kişi ölmüştü. Uzmanlar, fakir Kuzey Kore’nin saldırısının amacının, dikkatleri üzerine çekmek ve Pekin’de ara verilen altılı görüşmelere başlanmasıyla birlikte gıda yardımlarının yeniden başlatılmasını sağlamak olduğu belirtiyor.

Güney Kore’nin resmi Yonhap haber ajansının haberine, Pazartesi başlanması beklenen söz konusu tatbikatların Kuzey Kore’ye sınır olan Sarı Deniz’i de kapsayacak. Ajans ayrıca, yapılması planlanan tatbikatların olağan olduğunu ve bunların Yeonpyeong adasının batısında yapılacağını da duyurdu. Yonhap, bir savunma yetkilisine dayandırdığı haberinde, bu tatbikatların amacının Kuzey Kore’nin olası ilave provokatif eylemlerine karşı savunma-hazırlık duruşunu güçlendirme olduğunu bildirdi.

2006 ve 2009’da iki nükleer deneme yapan Kuzey Kore’nin nükleer programı ve Yeonpyeong adasına saldırısının, BM tarafından kınanması için Fransa ve İngiltere’nin baskısı, Çin’in tutumu nedeniyle sonuçsuz kalmıştı. Çin, söz konusu saldırıyı ve Mart ayında Kuzey Kore tarafından Güney Kore donanmasına ait bir geminin batırılmasını da kınamamıştı. Taraflardan itidalli olmalarını isteyen Çin, Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılmasının en iyi yolunun bir an önce Pekin’deki altılı görüşmelere başlanması olduğunu savunuyor.

Kısa süre önce görevinden istifa eden Güney Kore Savunma Bakanı Kim Tae-young, dün milletvekillerine, ABD-Güney Kore tatbikatının ardından Kuzey Kore’nin ‘’yeterli ihtimal’’ olan bir provokasyon yapabileceğini söyledi. Güney Kore hükümeti de Kuzey’in saldırısına zayıf karşılık verdiği için ülkede eleştiriye uğramıştı.

Kore Yarımadası'nın batısındaki sularda yapılan ortak tatbikata ilk defa ABD’nin nükleer güdümlü uçak gemisi USS George Washington da katılmıştı. Kuzey Kore, ortak tatbikatın, yarımadayı savaşın eşiğine sürükleyeceği konusunda ABD’yi uyarmış, sınırlarının ihlali durumunda buna sert karşılık vereceğini bildirmişti.

BOMBALANAN ADADA KUZEY KORE PROTESTO EDİLDİ
Bu arada, Kuzey Kore’nin top atışlarıyla vurduğu Yeonpyeong adasına dün gelen Kore Eski Askerler Partisi’ne mensup onlarca kişi, askeri kıyafetlerini giyerek, adadaki bombalanan evlerin olduğu sokaklara gitti. Burada toplu olarak Kuzey Kore ve liderlerini kınayan askerler, adayı korumak için burada olduklarını belirtti.

Tahliye edilen adada şu an, evlerinin akıbetlerini öğrenmek için Incheon limanında gündelik kalkan gemiyle gelen yaklaşık 80 kişi bulunuyor. Bu kişiler, evlerini gördükten sonra ertesi günkü gemiyle geri dönüyorlar. Hükümetin de kendilerine iyi imkânlar vermediğinden şikâyet eden ada halkı, evlerine döneceği günü iple çekiyor.

Diğer bir protesto da adaya gelen geminin yanaştığı limanda yapıldı. Koreli gaziler, ellerindeki pankart ve afişlerle Kuzey Kore ve liderlerini protesto edip, sloganlar eşliğinde Kuzey Kore liderinin de resminin olduğu afişleri yaktılar.

Hayalet görünümündeki adanın sokaklarında camları kırık ve hasar görmüş evler ile yanık duvarların arasındaki dükkânların camlarından ölü balıkları göze çarpıyor. Göze çarpan bir başka manzara işe toplardan isabet alarak yan yatmış bir araç. Adada şu an, Yeonpyeong ilkokulunu sığınak olarak kullanan az sayıda yerli ve yabancı basın mensubu bulunuyor. Telekomünikasyon, su ve elektrik hatlarında sorun bulunmuyor. Çoğunluğunu balıkçıların oluşturduğu bin 500 nüfuslu adada şu an balıkçılık mevsimi ve balıkçı aileler, evlerine geri dönüp, bir an önce normal hayatlarına başlamak istiyor. Ancak yetkililer, şu an bunun mümkün olmadığını söylüyor. Bazı haberlere göre, adaya şu an 59 kişi geri geldi ve yasak olmasına rağmen evlerinde yaşıyor.

Adada gözler, Kuzey Kore’nin olası provokatif saldırısına çevrilmiş durumda.

cihan



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,546 µs