En Sıcak Konular

Medvedev: Pan-Avrupa güvenlik anlaşması kaçınılmaz

1 Aralık 2010 12:24 tsi
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Avrupa'nın tamamını kapsayacak yeni bir güvenlik anlaşmasının kaçınılmaz olduğunu, eninde sonunda bu anlaşmanın imzalanacağını söyledi.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) zirvesinde konuşan Rusya lideri, bu konuda kalıplaşmış yaklaşımların değişeceğini beklediklerini ifade etti.

Medvedev'in Haziran 2008'de dile getirdiği Pan-Avrupa Güvenlik Anlaşması ile ilgili önerileri Moskova ısrarlı bir şekilde gündemde tutmaya devam ediyor. Bir kısım Avrupa ülkelerinin çekimser kaldığı öneri için NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de gerek olmadığını ifade etmişti.

Dünyanın çok hızlı değiştiğini buna paralel olarak da karşılaşılan sorunlar ve tehditlerin de değiştiğine vurgu yapan Medvedev, "1970 ve 1980'li yılları düşündüğümüzde Güvenlik Konseyi çok verimli idi ve meydan okumalara karşı çözüm üretebiliyordu. Siyasi ve ideolojik tartışmalar Avrupa'da bir çatışmaya dönüşmedi ve Avrupa'nın güvenliği sağlandı" bilgisini verdi.

AGİT'İN GÜCÜ ARTIRILMALI

AGİT'in Avrupa'da etkisinin giderek azaldığı eleştirisi getiren Rusya lideri, "Helsinki'de önerilen yeni yaşam standartlarını Rusya tamamı ile destekliyor. Örgüt gerçekten etkisiz hale gelmeye başladı. Modernizasyona ihtiyacı var. Çok sayıda kurallar oluşturmak ve onların karşılanması için kurumlar inşa etmek uzun vadeli bir yaklaşım olmuyor. Bizim örgüt yapısının basit kuralları uygulayacak açık bir yasal zemine ihtiyacımız var" dedi. Medvedev Rusya'nın böyle bir taslak öneri oluşumuna katkı sağlamaya hazır olduğunu söyledi.

Ülkeler arasında sorunlar barış ortamında çözümü için AGİT'e ihtiyaç olduğunu vurgulayan Medvedev, insani değerler çerçevesinde bir yaşam desteklenmeli ve bölgesel sorunların da savaş yolu ile çözülmesine asla izin verilmemeli tavsiyesinde bulundu. Rusya Devlet Başkanı bir çok ülkeye de silahsızlanma konusunda sağladıkları destek nedeni ile de teşekkür etti.
Rusya Devlet Başkanı dün ulusa sesleniş konuşmasında da batılı ülkelerle füze kalkanı konusunda anlaşma sağlanılması gerektiğini, aksi durumda yeniden silahlanma yarışının başlayabileceği uyarısı yapmıştı.

NAZARBAYEV'DEN NÜKLEER SİLAHLARDAN ARINDIRILMIŞ BİR DÜNYA ÇAĞRISI

AGİT zirvesine Astana'da ev sahipliği yapan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev de üye ülkelerden nükleer silahlardan arındırılmış bir dünyanın oluşması için ortak deklarasyona destek çağrısı yaptı. Halkların Soğuk Savaşlar'ın yükünden çok çektiğini vurgulayan Nazarbayev, nükleer test alanlarının verdiği zararları hatırlattı. Kazak lider Afganistan'da yaşanan sorunların çözülmesi, ekonomik canlılık ve sosyal koşulların iyileştirilmesi için de kapsayıcı bir strateji geliştirilmesini istedi.
   
AGİT dönem başkanlığını sürdüren Kazakistan on yıllık bir aranın ardından ilk kez devlet başkanları düzeyinde bir zirvenin yapılmasına öncülük yaptı. İki gün sürecek zirveye 27 ülkeden liderler katılıyor. Ağustos 2008'de beş günlük savaş yaşayan Rusya ve Gürcistan liderleri de ilk kez aynı zirvede yer almış oldu. Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin yanısıra, Moskova ile son günlerde sorunlu ilişkiler yaşayan Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko da zirvede yer alıyor. Zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül temsil ediyor.
 
cihan



Bu haber 524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,287 µs