En Sıcak Konular

Wikileaks'ten sonra ilk kez

1 Aralık 2010 12:18 tsi
Wikileaks'ten sonra ilk kez Kazakistan'ın başkenti Astana'da AGİT Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Wikileaks depreminin ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ilk kez bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Gül, AGİT'teki temasları kapsamında Aliyev, İngiltere Başbakan  Yardımcısı Nick Clegg ve Vatikan Devlet Sekreteri Tarcisio Bertone ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Bağımsızlık Sarayı'nda yapılan zirvenin açılış oturumuna katılan Gül, sırasıyla Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Vatikan Devlet Sekreteri Bertone ve İngiltere Başbakan Yardımcısı Clegg ile bir araya geldi. Görüşmeler, basına kapalı gerçekleşti.

Dünyada deprem etkisi yaratan Wikileaks belgelerinde, Aliyev'in "Türkiye'nin bir enerji merkezi olmaması için Rusya ile gaz anlaşması yaptıklarını" söylediği belirtilmişti. Belgede, Aliyev'in, Erdoğan hükümetinden "haz etmediğini" de belirttiği ifade edilmişti.

ALİYEV YALANLADI

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı, Wikileaks'in yayımladığı belgeleri yalanlayarak, Aliyev'e ait olduğu iddia edilen fikir ve görüşlerin "kesinlikle gerçekleri yansıtmadığını" açıklamıştı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada,  Cumhurbaşkanı Aliyev ve ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Burns arasında geçen görüşmede "kesinlikle argo deyimler kullanılmadığı" da belirtilerek, Wikileaks'in yayımladığı gizli belgelerin, Azerbaycan'ın komşu ülkelerle  ilişkilerini bozmak ve devlet başkanları arasında güvensizlik oluşturmak maksadı taşıdığı belirtilmişti.

Cumhurbaşkanı Gül de dün Kazakistan'a hareketinden önce yaptığı açıklamada, "Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dostluğu da aynı şekilde hiç kimse  etkileyemez. Bizler, bir milletin farklı farklı devletleriyiz. Dışardan farklı  görünebilir, dışardan farklı değerlendirmeler yapılabilir ama işin aslı budur" diye konuşmuştu.

WIKILEAKS BELGELERİNDE NE DENİLMİŞTİ?

Wikileaks tarafından yayımlanan 25 Şubat 2010 tarihli Azerbaycan ile ilgili bir belgede, Azerbaycan Devlet Başkan İlham Aliyev'in ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Bill Burns ile yaptığı görüşmenin detayları yer alıyor.
 
Belgede, Aliyev'in Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşma süreci ve Dağlık Karabağ sorunuyla ilgili görüşlerini dile getirirken "kaba bir sokak ağzını" kullandığı ifade edildi.
 
Belgede, "Aliyev, Burns'e 24 Nisan'ın Dağlık Karabağ sürecinin yanı sıra Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecinin üzerinde 'Demokles'in Kılıcı' gibi sallandığını söyledi" denildi.
 
Aliyev'in ayrıca Türk-Ermeni normalleşme sürecinin Dağlık Karabağ konusunda ilerleme kaydedilmesi için Nisan ayından sonra ele alınması önerisi yaptığı da vurgulandı. Aliyev, ayrıca Karabağ konusunda daha da esneklik göstereceklerini söyledi ancak ABD'den Ermenistan üzerindeki baskıyı artırmasını istedi.
 
"Nabucco'ya ihtiyacınız var mı?"
Belgede detayları yer alan toplantıda enerji konusu da ele alındı. Aliyev Türkiye'nin "yapıcı bir tutum" sergilemesi durumunda gaz geçiş anlaşmasının yapılabileceğini de ifade etti. Aliyev'in bahsettiği anlaşma Haziran ayında imzalandı.
 
Belgede, "Aliyev, Türkiye Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın kısa bir süre önce Azerbaycan devlet petrol şirketinin başkanına 'Neden Rusya ile ilişkilerinizi bozuyorsunuz ki? Nabucco'ya gerçekten ihtiyacınız var mı?' dediğini de söyledi" denildi.
 
"Türkiye'nin enerji merkezi olmasını istemedik"

Aynı belgede dikkat çeken bir diğer nokta da Aliyev'in ABD'li yetkiliye Rusya'ya gaz satma anlaşmasının detaylarını aktarması oldu. Belgeye göre Aliyev, bu anlaşmanın "Türk dostlarımıza" doğalgaz dağıtım merkezi yaratmasına izin verilmeyeceğini göstermek için yapıldığını ifade etti. Belgede, Aliyev, Erdoğan hükümetinden "haz etmediğini" de söyledi.

Hürriyet



Bu haber 739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,002 µs