En Sıcak Konular

Bakanlıktan 'kar yağışı' açıklaması

1 Aralık 2010 12:18 tsi
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "Önümüzdeki haftadan itibaren kar yağışlarının başlayacağını tahmin ediyoruz." dedi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, düzenlediği basın toplantısı ile 2009-2010 su yılı değerlendirmesini yaptı. Su yılının yağışlar nedeniyle, 1 Ekim'den başlayıp bir sonraki yıl 30 Eylül'e kadar olan süreyi kapsadığına dikkat çeken Eroğlu, "Su yılı, 1 Ekim 2009'dan başlıyor, 30 Eylül 2010'a kadar devam ediyor." dedi. Türkiye'nin su bakımından zengin bir ülke olmadığını dile getiren Eroğlu, "Akıllıca yönettiğimiz takdirde bu su yeter, ama bunu yapamazsak su sıkıntısı çekeriz." diye konuştu.

Yılda 501 milyar metreküp yağış düştüğünü kaydeden Eroğlu, "Yıllık kullanılabilir yer üstü suyu 98 milyar metreküp, kullanılabilir yer altı suyu ise 14 milyar metreküp. Bu toplamda 112 milyar metreküp su kullanılabilir demektir." ifadesini kullandı. 2009-2010 su yılında, yağışların ortalamanın üzerinde seyrettiğini kaydeden Eroğlu, "Bu dönemde 745 milimetre ile normalin üzerinde bir yağış meydana geldi. Geçen yıl bu değer 711 milimetre idi. Türkiye'nin uzun yıllar ortalaması ise 643 milimetre. Yani, 2009-2010 su yılı verimli geçti." şeklinde konuştu.

Son iki aylık (1 Ekim -30 Kasım 2010) yağış değerlerinin, Türkiye'nin uzun dönem ortalamasına yakın olduğunu dile getiren Eroğlu, şöyle devam etti: "Ama bölgelere göre değişiklik var. Marmara'da, Ege'de, İç Anadolu'da yağışlar fazla, fakat Akdeniz'de düşük. Doğu ve Güneydoğu da ise iki ayda büyük bir yağış alamadık. Ama şu anda yağışın başlangıcındayız. İnşallah kar yağışıyla önümüzdeki haftalardan sonra bu bölgelerdeki açık da, bu şekilde telafi edilebilir."

Eroğlu, geçen yıl 30 Kasım'da baraj ve göletlerde 23 milyar metreküp su varken, bu yıl 30 Kasım'da oranın 35 milyar metreküpe çıktığını dile getirdi. İstanbul'da 619 milyon metreküp, Ankara'da 400 milyon metreküp, İzmir'de 141 milyon metreküp su bulunduğunu söyleyen Eroğlu, "2011'de hiçbir şehrimizde su sıkıntısı olmayacak. Bunu bir müjde olarak vereyim." dedi.

Türkiye'de yılda 44 milyar metreküp su kullanıldığını, ama zaman içinde bu oranın artacağını ifade eden Eroğlu, "Kurak dönemde bu neredeyse yarı yarıya düşüyor. İki yıl kurak dönem olursa, risk altında olmamak için baraj ve göletlerimizdeki toplam aktif hacmini 100 milyar metreküpün üstüne çekmemiz lazım." diye konuştu. Türkiye'de baraj ve gölet yapımının bir zaruret olduğunu aktaran Eroğlu, "Suyumuz vardı da biz mi içtik? Hani büyüklerimizin meşhur sözleri vardır ya. Dolayısıyla baraj yapımı bir zaruret." sözlerini kaydetti.

"ÖNÜMÜZDEKİ HAFTADAN İTİBAREN KAR YAĞIŞI BEKLENİYOR"

Aralık-Ocak ve Şubat aylarını kapsayan üç aylık sıcaklık tahminini de açıklayan Eroğlu, "Güneydoğu Anadolu bölgesi hariç, ülke genelinde sıcaklıkların normalin 0.5 ile1 derece daha düşük seyredeceğini tahmin ediyoruz. Her yer donacak, abartılı bir açıklama." dedi.

Eroğlu, gelecek hafta Pazar gününden itibaren Batı bölgelerinden başlamak üzere tüm ülkede hava sıcaklıklarının 10-12 derece azalarak, mevsim normallerine düşeceğini aktardı. Eroğlu, önümüzdeki haftadan itibaren kar yağışı beklendiğini de söyledi.

ANKARA-GEREDE PROJESİ

Konuşmasında Ankara-Gerede projesi hakkında da bilgi veren Eroğlu, "32 kilometre uzunluğunda dev bir tünel olacak. 10 Aralık'ta projenin inşaat ihalesi yapılacak ve ilk kazma vurulmuş olacak." şeklinde konuştu. Eroğlu, proje ile Ankara'nın 2040 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacağını, Çamlıdere barajına su iletileceğini, proje tamamlandığında Ankara şehir merkezinde yılda 230 milyon metreküp ilave su iletilmiş olacağını aktardı.

CİHAN

 



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,147 µs