En Sıcak Konular

Mugabe: Bush ve Blair yargılansın

1 Aralık 2010 10:20 tsi
Afrika Zirvesinde Avrupalı liderleri sert dille eleştiren Zimbabve Devlet Başkabı Mugabe Bush ve Blair'in yargılanmasını istedi.

Zimbabve Devlet Başkabı Rober Mugabe Libya'da bu yıl üçüncüsü düzenlenen Avrupa-Afrika Zirvesinde Avrupalı liderleri sert dille eleştirerek Uluslararası Ceza Mahkemesinin(UCM) çifte standart uyguladığını savundu. Avrupalı liderlerin zirve öncesinde oluşturduğu baskı nedeniyle Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in zirveye katılamamasını eleştiren Mugabe savaş suçu işlediklerini iddia ettiği Tony Blair ve Bush'un neden UCM tarafından yargılanmadığını sordu. Blair ve Bush'un Irak'ı işgal ederek yüzbinlerce insanın ölümüne neden olduğunu hatırlatarak biran önce yargılanmalarını istedi. 

Zirveye başkanlık düzeyinde katılması beklenen Sudan Avrupa tarafından oluşturulan baskıyı işaret ederek zirveyi tüm düzeylerde boykot ettiğini duyurmuş ve alınacak kararları uygulamayacağını bildirmişti. Afrika-Avrupa Zirvesi için resmi davet aldıklarını bildiren Sudan makamları daha sonra Ömer El Beşir'in Libya'daki üst düzey bir yetkiliden telefon aldığını ve yetkilinin Avrupa ülkelerinin endişelerini dile getirdiğini açıkladı. Sudan Haber Ajansı (SUNA)'ya yapılan açıklamada daha sonra ikinci bir telefon geldiğini ve Sudan Devlet Başkanının Zirvenin son günü kapanış oturumuna çağrıldığı bildirildi. Bu gelişmeler ışığında Sudan'ın Zirveyi tüm düzeylerde boykot ederek temsilci göndermeyeceği ve Avrupa'nın sömürgeci tutumunu sürdürdüğü belirtildi.

Libya'nın tutumunun Sudan-Libya ilişkilerini ilerleyen günlerde nasıl etkileyeceği merakla beklenirken hatırlanacağı gibi benzer bir gelişme Sudan-Mısır arasında yaşanmıştı. Geçtiğimiz yıl Mısır'da düzenlenmesi gereken Fransa-Afrika Zirvesine Mısır tarafından Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in de davet edilmesi üzerine Fransa politik baskı başlatmış Mısır'ın geri adım atmaması üzerine de zirve Fransa'ya taşınmıştı. Libya'nın benzer bir tavrı sergilemeyerek Avrupa ülkelerinin isteği üzerine hareket etmesi Sudan-Libya ilişkilerinin seyrini olumsuz etkileyeceğe benziyor.

Hakkında Uluslarası Ceza Mahkemesi tarafından soykırım iddiası ile tutuklama kararı bulunan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in ziyaretleri gideceği ülkelerde önemli bir tartışma doğuruyor. Son olarak Kenya ve Etiyopya gezilerinde uluslarası baskılar çoğalmış ve Devlet Başkanın tutuklanması istenmişti. Libya ziyaretinin iptal eden Beşir'in Orta Afrika Cumhuriyetine bir gezi yapması planlanıyor.    

dunyabulteni



Bu haber 524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,019 µs