En Sıcak Konular

YAŞ’a 3 general rötarı

1 Aralık 2010 08:18 tsi
YAŞ’a 3 general rötarı

Kış şurasına üç generalin açığa alınması tartışmaları damgasını vurdu.

YAŞ kararları,  Cumhurbaşkanı Gül'e 6 Aralık'ta sunulacak. AYİM'in generalin itirazıyla ilgili kararını 3 Aralık'ta vereceğine dikkat çekiliyor. Hükümet, terfilerle ilgili yasa değişikliğini gündemine aldı.

Kış dönemi Yüksek Askeri Şurası (YAŞ), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapıldı. Balyoz darbe planına adı karışan 11 general ve amiralin terfi krizinin yaşandığı ağustos ayındaki YAŞ'ın ardından dün de 3 generalin açığa alınması toplantıya damgasını vurdu.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün talimatıyla 22 Kasım'da açığa alınan Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu ve Tümgeneral Halil Helvacıoğlu iki gün sonra AYİM'e giderek kararın iptalini istedi. AYİM'in itiraz başvurusunu 3 Aralık Cuma günü karara bağlayacağı öğrenildi.

6 ARALIK'A ERTELENDİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e 30 Kasım'da arz edilmesi planlanan YAŞ kararları da bu tarihe endekslendi. Kararlar, 6 Aralık Pazartesi günü Köşk'e gönderilecek. Cumhurbaşkanlığı yetkilileri ise Gül'ün Kazakistan'da düzenlenen AGİT Zirvesi'ne katılması nedeniyle arz tarihinin değiştiğini belirtiyor. Yarın akşam Kazakistan'dan Türkiye'ye döneceği kaydedilen Cumhurbaşkanı'nın İstanbul'a gideceği ve hafta sonunu burada geçireceği kaydediliyor.

Bu arada arz tarihinin değişmesine, açığa alınan 3 generalin itirazını AYİM'in 3 Aralık'ta değerlendirecek olmasının sebep olduğu ileri sürüldü. Cumhurbaşkanı Gül'ün 2 Aralık Perşembe günü Türkiye'de olacağı aynı gün veya bir gün sonra da YAŞ kararlarını onaylayabileceğine dikkat çekildi. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı'na vekalet eden Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'in kararlara imza atabileceği dile getirildi.

AYİM'in, generallerin görevde kalmaları yönünde bir karar vermesi durumunda azil sürecinin başlatılacağı vurgulandı. Konunun 6 Aralık'ta Bakanlar Kurulu'nda ele alındıktan sonra aynı gün onay için Çankaya Köşkü'ne gönderilebileceği bildirildi.

Bu gelişmenin ardından Başbakan Erdoğan'ın daha önce gündeme getirdiği yasa değişikliğinin  masaya yatırılabileceği kaydedildi. TSK Personel Kanunu'nda yapılacak düzenlemeyle general ve amirallerin terfi ve tayinlerinin yeniden belirlenebileceği vurgulandı.

ÖRNEK GÖSTERİLEN ÜLKE OLDUK

Yüksek Askeri Şura üyeleri dün  Başbakan Erdoğan başkanlığında Anıtkabir’i ziyaret etti. Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri'ne ''Küresel sorunların pek çok ülkeyi derinden sarstığı bir dönemde Türkiye bölgesinde güven ve istikrar sembolü olarak örnek gösterilen bir konuma ulaşmaktadır. Demokrasi ve kalkınma alanında elde ettiğimiz başarılı neticeler iç huzurumuzu güçlendirmekte, barış ve adalet çağrılarımız bölgemizde olumlu makes bulmaktadır"  diye yazdı.

bugün



Bu haber 818 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,012 µs