En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu'ndan 'ön seçim' açıklaması

30 Kasım 2010 22:47 tsi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2011'de yapılacak genel seçimlerde partisinin milletvekillerini 'ön seçim ile belirlemek istediklerini söyledi.

Bir dizi açılış ve etkinliğe katılmak için Bursa'ya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) aylık meclis toplantısına katıldı. Burada sanayicilere seslenen Kılıçdaroğlu, ardından meclis üyelerinin sorularını yanıtladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2011'de yapılacak genel seçimlerde partisinin milletvekillerini nasıl belirlemek istediklerinin sorulması üçerine; ''Benim görüşüm, kanaatim ve düşündüğüm, ağırlıklı olarak ön seçim yapmaktır. Ama ön seçim yapalım derken sadece delegeler değil, bütün üyelerin katılımıyla ön seçim yapmaktır'' şeklinde konuştu.

Genel merkez yoklamasının da, ön seçimin de kendine göre sakıncaları olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, ''Bizim parti programımızda bir düşünce var. Bizim asıl hedefimiz, milletvekilinin doğrudan vatandaşın seçmesidir. Ne delege, ne merkez yoklaması, ne ön seçim'' dedi.

Mecliste özellikle en çok sorulan soruların başında gelen 'başörtüsü' sorusuna ise Kemal Kılıçdaroğlu, ''Bu konuda fikirlerimi daha önce ifade ettim. Bunu ancak biz çözeriz, AKP çözemez. Çünkü bizim laikliğimizden kimsenin şüphesi yok. Ancak şunun altını özellikle çizmek isterim; bu bir kadın sorunudur, erkek sorunu değildir. Bunu çok iyi bilmemiz lazım'' dedi.

Kılıçdaroğlu'nun bu sözü üzerine bir meclis üyesinin, ''Ama bunların eşleri kardeşleri, babaları var. Bu nasıl bir kadın sorunudur denilebilir. Bu sorunu nasıl sahiplenmeyelim. Hem de Türkiye yüzde 99'u Müslüman olan bir ülke.'' şeklinde ki çıkışının ardından Kemal Kılıçdaroğlu ise, ''Türkiye son 30 yıl içinde Müslüman olmadı. Bundan öncede Müslümandı. Ancak bu sorun son 30 yıldır var.'' şeklinde karşılık verdi.

İnançlara her zaman saygılı olduklarını anlatan Kılıçdaroğlu, ancak inançların siyasete alet edilmesinin karşısında kararlılıkla duracaklarını belirtti. Dini inanç ve etnik kimlik konusunun siyasete alet edilemeyeceğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, "Devlet etnik kimlik ve inanç konusunda kör olmalıdır." dedi.

"BİZ KAÇAK KUR'AN KURSLARINA KARŞIYIZ"

Yerel seçimler öncesinde Kocaeli Belediye Başkan adayı Sefa Sirmen'in Kur'an kurslarına destek verecekleri şeklinde ki sözlerinin yanlış tartışmalara dönüştürüldüğünü hatırlatan Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin Kur'an kurslarına değil, yasal olmayan kaçak Kur'an kurslarına karşı olduğunu söyledi.

"ÜLKEYİ SICAK PARAYA DEĞİL, SANAYİCİYE TESLİM EDECEĞİZ"

Bursa ziyareti sırasında BTSO'da sanayicilere seslenen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ülkenin ekonomik anlamda çıkışının ihracat olduğunu belirterek, ülkeyi sıcak paraya değil, sanayiciye teslim edeceklerini belirtti.

BTSO Başkanı Celal Sönmez'in ardından meclis üyelerine seslenen Kılıçdaroğlu, Türkiye ve Bursa ekonomisi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Kemal Kılıçdaroğlu, ekonomi ve sanayicinin çıkışının ihracat olduğunu belirterek, "İhracat bizim çıkış yolumuzdur. Türk liramız yerlerde sürünmemeli. Ama birilerinin bastırdığı gibi çok da değer kazanmamalı. Milliyetçiliğin özünde önce benim siyasetçim ve esnafım kazanacak. Milliyetçiliğin özü budur. Bizim insanımız kazanacak ki bu ülkede yatırım yapılsın, işsizlik bitsin. Sıcak para spekülatörlerine ülkeyi teslim ederseniz bu olmaz. Birileri ülkeyi sıcak paraya teslim etti. Biz ülkeyi sıcak paraya değil, sanayiciye teslim edeceğiz" diye konuştu.

Af yasasının toplumda belli kesimleri rahatlattığını, ancak bunun zamanlamasının yanlış olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, affın kriz döneminde çıkması gerektiğini kaydetti.

Sanayicinin sürekli borçlanmak zorunda kaldığına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "Sürekli af çıkıyor. Bir ekonomik kriz çıktı. İster yerli, ister küresel. Ağır fatura ödedik. Affın o dönemde çıkması lazım. Kriz biraz yumuşadı, şimdi çıkarıyorlar. Denizli'de intihar eden sanayicilerin hesabını kim verecek?"

"VERGİSİNİ DÜZENLİ ÖDEYENİN SUÇU NE"

Bazı iş adamlarının yükümlülüklerini yerine getirip vergisini düzenli ödediğine dikkat çeken CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Af çıkınca da düzenli ödeyeni cezalandırıyorsunuz. En azından bir iki puanlık bir ödüllendirme yapılması lazım. Buna gelince olmaz, peki vergiyi düzenli ödeyenin suçu ne? Toplumda birileri çıkıyor 'artık ödemeyelim' diyor. Türkiye'nin bu alışkanlıklarından kurtulması lazım." dedi.

İhracatçının yeteri kadar desteklenmediğine dikkat çeken Kemal Kılıçdaroğlu, Eximbank'ın yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtti.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, AB'nin Türkiye'ye çifte standart uyguladığına dikkat çekerek, Türkiye'nin çifte standart uygulanacak ülke olmadığını söyledi. Türkiye'nin hızla AB standartlarını yakalaması gerektiğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "AB bizi alır, almaz, o ayrı bir şey. Ama bizim bu AB standardını süratle yakalamamız lazım. Almazsa AB kaybeder. Bizim güç ve dinamiğimiz Avrupa'da yok. Bizi alırlarsa daha güçlü AB çıkar. Biz gelişip büyürsek AB gelişir ve büyür." dedi.

"BURSA, İZMİR GİBİ OLSUN LAFI KIZDIRDI"

Konuşmasında "Bursa niye İzmir olmasın" diyen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na Bursalı sanayiciler sitem etti.

Bursalı sanayiciler, Kılıçdaroğlu'na "Bursa'da oyunuzun azlığından başka ne farkımız var İzmir'den? Bizim İzmir'den neyimiz eksik? Biz niye İzmir olalım? Biz aydın değil miyiz" şeklinde sitemde bulundular.

Kılıçdaroğlu ise buna cevaben; "Bursa niye İzmir olmasın derken ben Bursa'da oylarımız niye artmıyor demek istedim. Bunda da suç Bursa'da değil bizde, bir yerde yanlışımız var. Bursa'da değil yanlış bizde. Onu da söyleyeyim açık yüreklilikle bu yanlışı farklı bir dille gösterdim. Bu durumda biraz partililerimiz kırılacak ama demek ki daha fazla çalışmaları lazım." şeklinde cevap verdi.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez de, Türkiye ekonomisinin yılın ilk yarısında önemli bir performans gösterdiğini belirterek, ekonomide yaşanan büyümenin toplumun bütün kesimlerine hissedilmesi gerektiğini söyledi.



Bu haber 778 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,106 µs