iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Ve 'üstad' konuştu

30 Kasım 2010 17:57 tsi
Ve 'üstad' konuştu Diyor ki: Boşverin Putin'i, Berlusconi'yi...Esas Türkler hakkında söylediklerine bakın! Birileri aramızı bozmaya çalışıyor! iyibilgi özel

'Satranç Tahtası'nı en iyi okuyanlardan biridir o. Çeşitli ABD yönetimlerine danışmanlık yapmış Zbigniew Brzezinski, uluslararası ilişkiler konusunda sözüne dikkat edilmesi gerekilen uzmanların başında gelir. Dün iyibilgi olarak, onun geçmiş yıllarda yapmış olduğu bir tespitten yola çıkarak Wikileaks'in ev sahipliği yaptığı 'Cablegate' fenomenini yorumladık. Dün akşam katıldığı PBS'de yayınlanan bir programda, sıcağı sıcağına olayı yorumladı. Bakalım 'üstad' ne demiş. Özet satırbaşları:

1- Bazı kriz zamanlarında denir ki, "Bu bir felaket, ama ciddi bir şey yok". Ben olaya böyle bakıyorum. Bazı şeyler hatırlanacak, bazıları unutulacak

2- Ancak bu konuda en ciddi noktalar, manşetlere taşınanlar değil. Berlusconi ya da Putin hakkında söylenenleri kim umursar?  Esas olay şu ki, Wikileaks'e kim bunları sağlıyor? Verilen bilgilerin bir çoğu önemsiz, değersiz ancak bazıları var ki süpriz şekilde iğneli.

3- Örneğin bizim (ABD'li) yetkililerin kaleme aldığı raporlar. Çin'li yetkililerin iki Korenin birleşmesine olumlu yaklaştıkları söyleniyor. Bu açık bir şekilde ABD'nin Çin ile olan ilişkilerini bozmayı hedefliyor. Aynı şekilde Arap liderleri hakkında yayınlananlar da onların siyasi itibarlarını bozmayı hedefliyor, ki İran'a karşı takındıkları düşmanca tutumun ortaya çıkışı, kendi ülkelerinde aleyhlerine işleyebilir.

Gelelim Brzezinski'nin esas "vurucu" tespitine:

4- Burada esas dikkat edilmesi gerekilen ihtimal şu: Acaba Wikileaks bazı grupların manipülasyonu altında mı? Hedeflerinde, ABD'nin diğer yönetimlerle ilişkilerini bozmak isteyen ya da başka yönetimleri güçsüzleştirmek isteyen gruplar olabilir mi? Çünkü vurgulanan ve yüzeye çıkan bazı şeyler son derece iğneli. Merak ediyorum, acaba bir takım uluslararası operasyonlar söz konusu mu? Bazı gizli servisler Wikileaks'e bilgi sızdırıyor mu? Çünkü ABD'yi utandırmak, onun bazı yönetimler ile arasını bozmak için eşsiz bir fırsat!

Ve işte bomba kısım:

5- Örneğin, Sarkozy veya Berlusconi hakkındaki kişisel dedikoduları geçin, Türkler ile ilgili olan kısım çok açık bir şekilde Amerikan-Türk ilişkilerini bozmak adına hesaplanmış bir hareket! Erdoğan ve Davutoğlu hakkında kullanılan dil çok çok gerçekten çok sivri!

Burada programın sunucusu Judy Woodruff Brzezinski'ye şu soruyu soruyor:

"İyi de bunlar sadece ikiyüzellibin, yani bir milyon dökümanın dörtte biri!"

Brzezinski cevabı: Kesinlikle...

Ve ekliyor:

6- Yedirmek çok kolaydır. Şundan hiç şüphem yok ki, Wikileaks göreceli olarak bir çok bilgiyi önemsiz kaynaklarda alıyordur. Ancak bunun dışında arada konuyla ilgilenen ve süreci manipüle etmek isteyen ve çok kesin amaçları olan kimi istihbarat birimlerinden de bazı şeyler alıyor olabilir.

Şimdilik Brzezinski'nin konuşmasından bu kadarı yeterli.
Ne demek istediği çok açık değil mi? Özellikle Türkiye ve Türk politikacıları hakkında tespitleri...

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 3,423 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,125 µs