En Sıcak Konular

AB Google'a karşı inceleme başlattı

30 Kasım 2010 16:41 tsi
Avrupa Birliği (AB) düzenleyicileri, internet üzerinden yapılan aramalarda Google bu piyasadaki gücünü kullanıp kullanmadığını anlamak adına şirketi inceleme altına almaya karar verdi.

Bu, dünyanın en büyük arama motoru olarak gösterilen Google'ın operasyonlarına yönelik ilk büyük soruşturma olarak gösteriliyor.

İnceleme kararı, rakip şirketlerin Google'ın hem düzenli hem de sponsorlu aramalarda kendileri için büyük bir dezavantaj yarattığı yönünde şikayetlerde bulunmasının ardından geldi. Rakip şirketler, kendi bağlantı adreslerinin arama sonuçlarında alt sıralarda kaldığını ve bu şekilde Google'ın kendilerini piyasadan çıkarmak istediğini söyledi.  

AB'nin inceleme komitesi aynı zamanda, Google'ın reklam ortaklarının rakip sitelere reklam yerleştirmesini engelleyip engellemediğini de araştıracak.

Komite, Google'ın piyasadaki pozisyonunu kendi avantajına kullandığı sonucuna varırsa, şirketin gelirin yüzde 10'una denk gelen bir para cezasıyla karşı karşıya kalma ihtimali var. Bu da Google'ın 2009 yılındaki gelir rakamlarına göre, 2.4 trilyon gibi miktara denk geliyor.

AB daha önce Google'ın ABD'deki operasyonlarını inceleme altına almış ve şirketin ABD'li dev teknoloji şirketi Microsoft'a karşı uzun süredir devam eden anti-tröst davasında 1 milyon dolarlık bir ceza ödemesi sonucuna varmıştı.

AB'ye Google konusunda şikayette bulunan şirketler, İngiltere merkezli fiyat karşılaştırma şirketi Foundem, Fransa'nın yasal arama motoru ejustice.fr ve Microsoft bünyesindeki alışveriş sitesi Ciao olduğu belirtildi.

Bu inceleme kararı, AB'nin kendilerine anti-tröst konusunda yapılan şirketleri ne kadar ciddiye aldığını da gösteriyor.

*Bu yazı AP'de "EU launches antitrust probe into Google searches" başlığıyla yayımlanan haberden Hürriyet tarafından derlenmiştir.



Bu haber 673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,334 µs