En Sıcak Konular

İsrailli yazardan Türkiye'ye teşekkür

30 Kasım 2010 13:43 tsi
Haaretz yazarı, Türkiye olmasa Gazze'ye uygulanan ambargonun hafifletilemeyeceğini söyledi, teşekkür etti.

Haaretz gazetesi yazarlarından Amos Harel, Gazze'ye yönelik ambargonun gevşetilmesinden dolayı, İsrail'in Gazze filosu organizatörlerine, özellikle de İnsani Yardım Vakfı İHH'ye borçlu olduğunu yazdı.

Harel, gazetedeki "Teşekkürler Türkiye" başlıklı yazısında, Gazze'ye yol alan yardım filosuna düzenlenen askeri baskın İsrail'i uluslararası platformda karmaşık bir duruma sokmuş olsa da, İsrail'in, Gazze filosu organizatörlerine, özellikle İnsani Yardım Vakfı İHH üyelerine ufak da olsa bir şükran borcu olduğunu belirtti.

Yazar, Mavi Marmara'nın yarattığı uluslararası tartışmaların Gazze Şeridi'ne uygulanan ablukanın gevşetilmesi yolunda önemli bir rol oynadığının altını çizdi.

Son iki senedir Binyamin Netanyahu ve ondan önceki Ehud Olmert hükümetlerinin, Gazze'ye giden gemileri engellemekle kalmayıp, Gazze'ye mal ve ürün girişinde katı bir sınırlama uygulamasını sürdürdüklerini belirten yazar, sadece gerekli bazı mal ve ürünlerin girişine izin verildiğini, lüks diye nitelendirilen ürünlerin yasak olduğunu hatırlattı.

"APTALCA VE ETKİSİZ"

Harel, uygulanan bu politikayı "aptalca ve etkisiz" olarak değerlendirerek, bu uygulamanın aynı zamanda İsrail'e yurtdışından sayısız eleştirilere yol açtığını belirtti.

Yazar, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin Gazze'ye "kişniş" girişine karşı savaşında ısrarlı davrandığını kaydetti.

Silah kaçırabilecekleri korkusuyla, ordunun gemilerin aranması yolundaki talebini "anlaşılabilir" olarak değerlendiren yazar, ancak "lüks" diye tanımlanan ürünlerin geri çevrilmesine makul bir açıklama getirmenin zor olduğunun altını çizdi.

Yazara göre bu politika, Gazze'ye uygulanan ambargonun bir gerekçesi olarak sunulan, kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in geri döndürülmesini de kolaylaştırmadı.

Yazar, İsrail hükümetinin, "Mavi Marmara gemisinin gelişine kadar uyguladığı politikayı sıkı tuttuğunu" vurgulayarak, daha sonra bu politikayı "yıldırım hızıyla" değiştirdiğini ve daha önce yasaklamış bulunduğu ürünlerle ilgili sınırlamaları kaldırdığını hatırlattı.

dunyabulteni



Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,509 µs