En Sıcak Konular

Türkiye, Uganda'ya model oldu

30 Kasım 2010 13:11 tsi
Türkiye, kurduğu ticaret köprüleri ile işbirliğini artırmaya çalıştığı Afrika ülkelerine ekonomik model oldu.

Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Uganda'da Türkiye-Uganda Ticaret ve Yatırım toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan ülkenin ekonomi ve ticaret bakanı Kahinda Otafiire, Türkiye'nin kriz dönemindeki başarısına işaret ederek, "Türkiye'yi yakından takip ediyoruz. Son dönemlerdeki büyüme modeli ve ekonomik krizden en az zarar alan Avrupa ülkesi olması bize iyi bir model olduğunu gösterdi. İhracatımızı ve üretimimizi Türkiye'nin yaptığı gibi artırmayı planlıyoruz. Şimdi ticareti artırma zamanı. İhracatta attığınız adımlar çok önemliydi. Bizde artık işadamlarımızla dünyayı gezmeye başladık. Üretimimiz çok fazla yok. Ancak Türkiye gibi genç nüfusumuz bulunuyor. Geçtiğimiz dönemde TUSKON aracılığıyla Türkiye'ye geldik. Burada ikili iş görüşmeleriyle işadamlarımız önemli projelere imza attı. Ekonomik olarak da yabancı yatırımcıya Türkiye gibi her türlü desteği vermeye başladık. Bu da bizim için önemli bir iş oldu." ifadelerini kullandı.

Uganda'da Türk ürünlerine karşı çok büyük bir talep olduğunun altını çizen Otafiire, listenin başında tekstil ve gıda ürünlerinin geldiğini söyledi. Türk işadamlarına, "Bu talebi iyi değerlendirebilirsiniz." diye seslenen Otafiire, "Aynı zamanda yatırım içinde Uganda hükümeti olarak Türk işadamlarına kapımızı sonuna kadar açıyoruz. Buraya yatırım için her türlü kolaylığı sağlayacağız. Eğitimli ve genç nüfusumuz sizin üretim tesislerinizde çalışmalı." diyerek, yatırım çağrısında bulundu.2003 yılından itibaren Uganda'ya ihracatın önemli oranda arttığına vurgu yapan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da rakamın 2009 yılında 10 milyon doları geçtiğine işaret etti. Arınç, "Uganda'dan yaptığımız ithalat 2009 yılında 12 milyon dolara yaklaşmıştır. Uganda, Türkiye'nin ihracatında 148, ithalatında ise 120. sırada yer almaktadır. Uganda'nın Türkiye'nin dış ticaretinde daha üst sıralarda yer alması için hiç bir engel görmüyorum." şeklinde konuştu.

16 TÜRK İŞADAMININ UGANDA'DA YATIRIMI VAR

İki ülke arasındaki ticaret hacmi 21 milyon dolar seviyesinde bulunduğunu aktaran Uganda'nın Türkiye Fahri Konsolosu ve TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Günay, bu tutarın yükseltilmesi gerektiğini kaydetti, Günay, "60 kişilik iş heyetimizle Uganda'ya çıkarma yaptık. TUSKON ilk faaliyetlerine Afrika ile başladı. Doğu Afrika ülkeleri ile ticaretin artması gerekiyor. Özellikle Uganda ile ticaret hacmi istenen noktada değil. Bunun 200 milyon dolara çıkması gerekiyor. Bunun içinde Türk iş dünyası olarak elimizden geleni yapacağız." dedi.Uganda'da petrol, doğalgaz, gayrimenkul, hizmet ve ticaret sektöründe önemli fırsatlar olduğunu belirten Mustafa Günay, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu sektörler Türk işadamları için cazip alanların başında geliyor. Bunun yanı sıra Uganda'da 16 Türk işadamı bulunuyor. Bunların iş hacmi her geçen gün artıyor. Biz Ugandalı işadamlarıyla ortak bir çok sektörde başarılı şirketler kurarak yeni işler yapabileceğimize inanıyoruz. Ekonomisi istikrarlı bölgesel pazarlara hakim yüzde 7 büyüme ile en iyi doğu Afrika ülkesi olan Uganda gelişme gösteren Afrika pazarlarının başında yer alıyor."

dunyabulteni



Bu haber 688 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,979 µs