En Sıcak Konular

Çin: Kuzey Kore şımarık çocuk

30 Kasım 2010 12:45 tsi
Çin: Kuzey Kore şımarık çocuk 
WikiLeaks'in yayınladığı belgelere göre Çin, müttefiki olduğu iddia edilen Kuzey Kore'nin tavırlarından o kadar da memnun değilmiş...

Wikileaks tarafından sızdırılan Amerikan Dışişleri belgelerinde, Çin'in ''Kore yarımadasının Güney'in kontrolü altında birleşmesine itiraz etmeyeceği'' öne sürüldü. Çinli yetkililerin Kuzey Kore'ye yönelik hayal kırıklığının arttığı söyleniyor

BBC'nin aktardığına göre, Seul'deki ABD Büyükelçiliği'nin Washington'a gönderilen belgedeki iddianın sahibi üst düzey Çinli yetkililerle görüştüğünü öne süren Güney Koreli eski bir bakan.

Bir başka iddiaya göre de Çin'in Dışişleri Bakan Yardımcısı He Yafei, Kuzey Kore'yi "şımarık bir çocuk" olarak niteliyor.

ÇİN ESKİSİ GİBİ DÜŞÜNMÜYOR

Şubat 2010'da Güney Kore'deki ABD Büyükelçisi Kathleen Stephens ile bir eski dışişleri bakan yardımcısı Chung Yung-woo'nun öğle yemeği sohbetinin tutanaklarına göre, Güney Koreli yetkili Çin'in yeni kuşak liderlerinin Kuzey Kore'yi artık yararlı ve güvenilir bir müttefik olarak görmediklerini iddia ediyor.

Yine aynı yetkiliye göre, Çin Kore yarımadasında yeni bir çatışma riskini almaya da niyetli değil.

Güney Koreli yetkili, ayrıca ''Kuzey Kore'nin ekonomik olarak çöktüğü, Kim Jong-il'in ölümünden sonra da iki üç yıl içinde siyasi olarak çökeceği'' tahminini dile getiriyor.

Amerikan Büyükelçisi, Washington'a gönderdiği mesajda, ''Çin'deki yeni kuşağın Kuzey Kore'ye ilişkin genel kayıtsızlığını anlattıktan sonra Chun, (isminin üzeri silinen) Çin'li bir yetkilinin kendisine Kore yarımadasının Güney Kore'nin yönetiminde birleşmesi gerektiği sözlerini aktardı'' diyor.

Chun ayrıca Çinli yetkililerin Kuzey Kore'nin Çin için Güney'le arasında bir barikat devlet görevi görmesinin pek de bir anlamı kalmadığını değerlendirmelerini de aktarıyor.

Çin'in Kuzey Kore'nin çökmesi durumunda askerden arındırılmış bölgenin kuzeyinde Amerikan ordusunu görmekten memnun olmayacağı kaydedilen mesajda, ''Ama Chun Çin'in Seul tarafından kontrol edilen ve Amerika Birleşik Devletleri'yle yumuşak bir ittifak içinde, Pekin'e karşı düşmanca davranmayacak Kore'nin varlığından rahatsızlık duymayacaklarını söyledi'' deniyor.

KORE YARIMADASI'NDA GERGİNLİK VE KRİTİK İFŞAATLAR

Belgeler ayrıca Çin'in Kuzey Koreli müttefiklerine ilişkin bakışları konusunda da bazı ipuçları veriyor. Bu ayrıntılar özellikle Kore yarımadasında Kuzey'in Güney'e yönelik topçu saldırısının ardından tırmanan gerilim ışığında değerlendirildiğinde dikkat çekici.

Şubat ayındaki bir belgeye göre dönemin dışişleri bakan yardımcısı Amerikalılara Çinlilerin Kuzey Kore rejiminin davranışlarından bıktıklarını söylüyor.

İddialara göre Çin Dışişleri Bakan yardımcısı He Yafei, Pekin'deki Büyükelçilik yetkililerine 2009'da Kuzey Kore'nin yaptığı füze testiyle ilgili değerlendirmesini aktarırken, Kuzey Kore'nin yetişkinlerin dikkatini çekmek için şımarıklık yapan bir çocuk ifadesini kullanıyor.

ÇİN'DEN ABD'YE WİKİLEAKS ÇAĞRISI 

Öte yandan, Çin, Wikileaks internet sitesinin ABD Dışişleri Bakanlığı'nın gizli belgelerini yayınlamasıyla ilgili olarak Washington yönetimine, "sorunu uygun şekilde çözme" çağrısı yaptı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Ley, Pekin'deki olağan basın toplantısında, "olayı not ettiklerini" belirtti, ancak yorum yapmaktan kaçındı.

Sözcü Hong basın toplantısında ayrıca, Kore Yarımadasında tırmanan gerilimden dolayı diyalog ve istişare çağrısını yinelediklerini söyledi. Hong, "mevcut koşullar altında diyalog ve istişare yoluna dönülmesi zorunlu ve önemlidir" diye konuştu.

dunyabulteni



Bu haber 884 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,428 µs