En Sıcak Konular

'Kılıçdaroğlu'yla gerçekleştirmesi zor'

30 Kasım 2010 12:30 tsi
CHP'nin, Kılıçdaroğlu'yla beklenen dönüşümü gerçekleştirmesi çok zor...

CHP'nin 2003'ten bu yana 'muhalefet bunalımı' yaşadığı tespitini yapan eski Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) Genel Başkanı Hüseyin Ergün,CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun da bu boşluğu dolduramadığı iddiasında. SHP'nin Eşitlik ve Demokrasi Partisi'yle (EDP) birleşmesinden sonra aktif siyasete ara veren Hüseyin Ergün, Türk solunun Soğuk Savaş'ın sona erdiği 1989'da saplanıp kaldığını ve oradan da kurtulamadığını düşünüyor.

CHP'nin Kılıçdaroğlu'yla birlikte 'daha demokratik bir çizgi'ye ulaştığı fikrine katılmayan Ergün, düşüncesini şöyle temellendiriyor: "Partinin lider kadrosunda, üst yönetiminde, seçmeninde bir değişme görünmüyor. Ufak tefek çıkışlar yapılıyor, sonra geri adım atılıyor. Mesela başörtüsü... Kılıçdaroğlu fikrinin arkasında duramadı; çünkü partinin kadroları tepki gösterdi. Şimdi 'Kürt' sözcüğünü söylememeye çalışıyor. Bunun nedeni partinin kadrosu ve sadık seçmeninin tepkisinden çekinmesidir. O yüzden bu değişimi yapmak kolay değil."

Hüseyin Ergün'e göre CHP'de dönüşümü zorlaştıran şey, 'yaşam tarzı korkusu'. Fakat bunun da 'üretilmiş' bir korku olduğu fikrinde. Eski CHP lideri Deniz Baykal'ın 'eşik tutmak' için bu korkuyu kullandığını öne sürüyor. CHP'nin bugün de dünyayı anlayamadığını savunan Ergün, "CHP, Kemal Kılıçdaroğlu'yla yaşadığı olumlu havaya rağmen olası bir seçimde yüzde 25'in altında oy alır." öngörüsünde bulunuyor. Muhtemel CHP-BDP ittifakını da değerlendiren eski SHP lideri, böyle bir ittifak halinde CHP'nin kendi tabanında kayıp yaşayacağını düşünüyor. Buna karşılık BDP için risk olmadığı kanaatinde.

2011 genel seçimlerinin ana gündemi, Hüseyin Ergün'e göre 'toplumsal barış' olacak. Madımak Oteli'nin kamulaştırılmasını önemli bir adım olarak gören Ergün, Alevilerin CHP'yle olan bağını ise 'kendi celladına âşık olmak' şeklinde tarif ediyor. Sosyal demokrat siyasetçi, bunu şöyle açıklıyor: "CHP kendi iktidarı döneminde Alevilere hak ve özgürlükler vermek yerine, onları asimile etmiştir. Mesela Dersim olayı... Ama yine de güvenceyi orada görüyorlar. Bunun bir sebebi de 'muhafazakâr sağın' yarattığı korku."

Zaman

 



Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,954 µs