En Sıcak Konular

Dünya liderleri Kazakistan'da toplanıyor

30 Kasım 2010 11:13 tsi
Dünya liderleri Kazakistan'da toplanıyor   
Kazakistan'ın başkenti Astana, 11 yıl aradan sonra yapılacak Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) zirvesine hazır. Toplantıya AGİT üyesi 56 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katılması bekleniyor.

AGİT Dönem Başkanı ve Kazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev, gerçekleştirilecek zirve ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, AGİT'in tarihinde önemli bir sayfa açılacağını belirtti. Güvenlik önlemlerinin en üst düzeye çıktığı zirveye dünyanın değişik ülkelerinden binden fazla gazeteci toplantıları takip etmek üzere akredite olmuş durumda.

Bağımsızlık Sarayı'nda yapılacak zirve sırasında konuk liderler, Türk işadamlarının imzasını taşıyan ülkenin en büyük otelleri; Rixos President Astana ile Ramada Plaza Astana 'da kalacak.

Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, zirveye ayrı bir önem verirken, 1999'da İstanbul'da yapılan zirvenin ardından ilk kez toplanacak, liderler dünyada birikmiş sorunların ve ayrılıkların tarafsız, pratik ve gerçekçi yaklaşımlarla analiz edilerek ele alınmasına imkan tanıyacak. AGİT'in, mevcut çatışmaların sona erdirilmesi ve doğabilecek yeni çatışma ortamlarının önlenmesi açısından sorumluluk alması gerektiğini düşünen Nazarbayev, daha önce yaptığı açıklamada dünya çapında böyle büyük bir organizasyona ev sahipliği yapmanın önemli olduğunu vurgulamıştı.

Zirvenin ana gündem maddesine Afganistan'ın güvenliği ve bölgede görev yapan birliklerin stratejik konumu ve AGİT'in yol haritası. Ev sahibi Nazarbayev ayrıca zirvede Avrasya ve Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliği ve yaşanacak olası sorunları da gündeme getirmeyi planlıyor.


KAZAKİSTAN'IN ZİRVEDEN BEKLENTİLERİ BÜYÜK

Kazakistan lideri Nursultan Nazarbayev, AGİT'in sadece soğuk savaş döneminde değil, günümüzde de aktif olarak yapısını koruduğunu belirtiyor. AGİT'in Astana'da yapılacak zirvesinde başta dünyanın kitle imha silahlarından arındırılması, uluslararası terör, organize suçlar, siber suçlar, insan ticareti ve uyuşturucu ticaretinin önlenmesi açısından tedbirlerin arttırılması gerektiği yönünde önemli kararların çıkacağını ifade eden Nazabayev, ülkesinin hoşgörü ve ayrımcılık yapılmaması noktasında büyük bir sorumluluk aldığını düşünüyor.

Astana ilk kez bu kadar çok lideri ağırlayacak. Yarın başlayacak ve iki gün sürecek zirveye 56 ülkeden devlet ve hükümet başkanlarının katılması bekleniyor. Önlemlerinin en üst düzeye çıktığı şehirde polisler adeta kuş uçurtmuyor.

Zirve dolayısıyla başkent Astana adeta dünya ile bağlantısını koparacak. Astana'ya yapılacak uçak seferleri, iptal edilirken tren ve otobüs seferleri de sınırlı şekilde yapılıyor


KAZAKİSTAN'IN DÖNEM BAŞKANLIĞI BAŞARILI GEÇTİ

Kazakistan, BDT ülkeleri arasında AGİT'e dönem başkanlığı yapan ilk ülke. İlk ciddi sınavını Kırgızistan'da yaşanan halk ayaklanması ve sonrasında yaşanan süreçte veren Kazakistan, devrik lider Kurmanbek Bakiyev'i özel bir uçakla ülkesine getirdi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev öncelikle ülkesini terk etmemek için direnen Kırgız devrik lider Bakiyev'i ikna ederek ülkesine getirmeyi başardı.


SON TOPLANTI İSTANBUL'DA OLMUŞTU

AGİT'in 18-19 Kasım 1999 tarihinde İstanbul'da yapılan son liderler zirvesine o tarihlerde üye 54 ülkenin dışında AGİT üyesi olmayan 8 ülke gözlemci sıfatıyla katılmıştı. ''Yüzyılın son zirvesi'' olarak adlandırılan AGİT İstanbul Zirvesinde 21. yüzyılda izlenecek politikaların çerçevesi çizilmişti.

Bundan önce AGİT Liderler Zirvesi sırasıyla 1975 Helsinki, 1990 Paris, 1992 Helsinki, 1994 Budapeşte, 1996 Lizbon ve 1999 İstanbul'da yapıldı.

cihan

 

 



Bu haber 793 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,377 µs