En Sıcak Konular

Nükleer fizikçilere suikast

30 Kasım 2010 08:59 tsi
Nükleer fizikçilere suikast

İran'ın başkenti Tahran'da iki nükleer bilimciye suikast düzenlendi. Bilim adamlarını özelliği ise olayın boyutunu derinleştiriyor...

Nükleer programını durdurması konusunda neredeyse tüm ülkelerin tepkisini çeken İran'ın başkenti Tahran'da iki nükleer bilimciye suikast düzenlendi. İran'ın başkenti Tahran'da meydana gelen iki ayrı patlamada, nükleer araştırmalar yapan bir bilim adamı öldü, diğer bir bilimadamı da yaralandı.  Şehid Beheşti Üniversitesi'nde görev yapan bilimadamı Mecid Şehriyari'nin sabah işine giderken saldırıya uğradığı, motosikletli bir kişi tarafından aracına patlayıcı atıldığı belirtildi. Saldırıda Şehriyari hayatını kaybederken eşinin ise yaralı olara hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

Devrim muhafızları üyesi

Aynı saatlerde gerçekleşen ikinci saldırıda ise hedef nükleer fizikçi olan Feridun Abbasi'ydi. Abbasi, saldırıdan yaralı olarak kurtulduğu bildirildi. Abbasi'nin izotopları ayırabilen az sayıda bilim adamından biri olduğu belirtildi. Abbasi'nin 1979'deki devrimden bu yana Devrim Muhafızları'nın üyesi olduğu da kaydedildi. Devlet televizyonu saldırıyla ilgili haberinde olayı ''Siyonist rejimin ajanlarının işlerine gitmekte olan üniversite profesörlerine yönelik saldırısı, terörist eylemler'' olarak niteledi.

Gizli çabaların bir parçası

İran'da son yıllarda düzenlenen saldırılarda 2 nükleer bilimci  öldürülmüştü. Tahran bu saldırıların, Batı'nın ıran'ın nükleer programını  engelleme hedefindeki gizli çabalarının bir parçası olduğu suçlamasında  bulunmuştu. Nükleer silah üretmeye çalıştığı suçlamalarını reddeden Tahran hükümeti, nükleer tesislerinin tamamen sivil ve barışçıl amaçlı olduğunu belirtiyor.

Nükleer cinayetler ilk değil

Ocak ayında da İranlı bir başka bilimadamı, Mesud Ali Muhammedi uğradığı saldırıda hayatını kaybetmişti. Muhammedi'nin uzmanlığının daha çok kuantum mekaniği üzerine yoğunlaştığı tahmin ediliyor.

HARİRİ'DEN İRAN'A TAM DESTEK

Lübnan Başbakanı Saad Hariri, nükleer programla ilgili olarak İran'a baskı yapmayı amaçlayan hiçbir uluslararası grubun parçası olmayacaklarını söyledi. İran ziyaretinin üçüncü ve son gününde açıklama yapan Hariri, Lübnan'ın, İran'ın barışçıl amaçlarla nükleer güce sahip olma hakkını desteklediğini ifade  etti. Bu arada Lübnan ve ıranlı yetkililerin Hariri'nin ziyaretinde bazı  anlaşmalara imza attığı belirtildi. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İsrail ve ABD'nin tepkisine rağmen  ekim ayında Lübnan'ı ziyaret etmişti.   

bugün



Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,966 µs