En Sıcak Konular

Sıcak yaz: erken seçim tarihi belli!

0 0 0000 00:00 tsi
Sıcak yaz: erken seçim tarihi belli! Başbakan’ın adaylığını açıklaması ‘Pandora’nın Kutusu’nun açılması gibi olacak. Tek anahtar çok kilit açacak. Tüm siyasi partiler kendi dertlerine düşerken, AKP üst üste deri değiştirecek ve… Yıl bitmeden Türkiye’n

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 864 rakımlı tepe için adaylığını resmen açıkladığında, Türk siyasi hayatı önüne geçilmesi oldukça zor bir politik anafora yuvarlanacak.

Şu an için çok bilinmeyenli bir bir denklem gibi duran Türk politik hayatının çoklu kilidi tek anahtarla çözülecek bir yapıda. Dikkatli bir göz ve açık istihbaratları ilintilendiren bir “bilgi gözü” Cumhurbaşkanı seçiminin aşılması bir tarafa adayın belli olmasından sonra olacakları adım adım listeleyebilir.

II. AKP hükümeti…

AKP iktidarının liderini Köşk’e göndermesi ile başlayacak sürecin ilk adımı yeni Başbakan’ın, doğal olarak AKP’nin yeni liderinin belirlenmesi. O da ancak “Olağanüstü Genel Kurul”la mümkün.

Yani AKP’nin ilk işi tem görevi yeni genel başkanı seçmek olan genel kurulunu, AKP Merkez Karar Yürütme Kurulu’nun davetiyle toplamak ve Abdullah Gül’ü seçmek.

Bu işin Mayıs sonu civarında şekillenmesi hatta takip eden ayın başında tamamlanacağı kestirilebilir. Bundan sonraki aşama ise çoğunluga zaten sahip olan “II. AKP Hükümeti”nin kurulması ve bakanların onay için “Cumhurbaşkanı”na sunulması.

Bu da Haziran sonu (hükümetin 15 gün içinde kurulması gerekiyor) demek. Böylece nihayet Cumhurbaşkanlığı seçimi ile gündeme gelen “erken seçim” adımları da atılmaya başlanacak.

Erken seçim…

AKP stratejistleri açısından erken seçimin birden çok yararı var. İlki elbette Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’na ilişkin tartışmaları engellemek adına gündemi değiştirmek. Erken seçim bunun için biçilmiş kaftan.

İkincisi ise ekonomik dengeler ile ilgili. Ekonomi bürokrasisi kadar hükümet de yılın ikinci yarısının kaybedilmemesi gerektiğini iyi biliyor. Bugüne kadar, ekonomik “istikrar” için Erdoğan’ın yerinde kalmasını tercih eden iş dünyasının da, “ne yapalım artık oldu, bari hemen erken seçim yapılsın” diyeceği aşikar.

Seçim kararı alınmasından sonra iş biraz kamu kurumlarının eline kalacak. En başta da seçim süreçlerinin kanuni tek patronu olan Yüksek Seçim Kurulu’na.

4 Pazar...

YSK’nın seçim hazırlıklarının ne zaman tamamlanacağını hesaplaması sonrasında göstereceği tarihin yazın tam ortasına, bu tarih muhtemelen Ağustos 20 ile Eylül 15 arasında bir dilime, daha da netleşirmek gerekirse, bu tarihler arasındaki “Pazar”lardan birine denk gelecek.

Seçimden sonrası ise şimdilik tamamen meçhul! Meçhul olmayan ise Türkiye’nin yaz tatili günlerini sıcak geçireceği. Hem de çok sıcak!

www.iyibilgi.com



Bu haber 243 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,722 µs