En Sıcak Konular

Başbakan, rektörlere konuştu

28 Kasım 2010 14:40 tsi
Başbakan, rektörlere konuştu
Başbakan Erdoğan, Dolmabahçe Başbakanlık Çalışma ofisi'nde rektörlerle yapacağı toplantı öncesinde, basına açıklamalarda bulundu.

"YÖK'ü kapatacağız demedim, bu bir yalandır"

Erdoğan, şunları kaydetti:

"YÖK'ün kapatılmasına dair hiç bir açıklamam olmamıştır bugüne kadar. Bu bir yalandır. Reform konusunda açıklamalarım olmuştur. Bu rejimin bekasıyla alakalı, sakın bunu gündeme getirmeyin demişlerdi bana. Şimdi kendileri gündeme getiriyor, üstelik reformu değil, kaldırmayı gündeme getiriyorlar. Üniversitelerimizle bir dayanışma içerisinde reform için adım atacağız. Bilimsel araştırmalar konusunda ciddi bir heyecanın oluştuğunu görmenin, biz de heyecanını yaşıyoruz. Özellikle vakıf üniversiteleri, yeni bir heyecan dalgası oluşturdu.

"ÜNİVERSİTELER SİYASETE DE ÖNCÜ OLMALIDIR"

"Bilenlerle bilmeyenler bir değildir. Bilginin insanı değiştirdiğini çok iyi bilyioruz. Ancak biliyor olmanın, bilmeyenlerle arayı açmak, toplumla bağları koparmak şeklinde tezahür etmesinin son derece sakıncalı olduğunu da gördüğümüzü hatırlatmak isterim. Toplumdan, milletten uzak bir üniversite, üniversite kavramının özüne ve ruhuna aykırıdır. Üniversite topluma öncü olmalıdır. Sadece topluma değil, devlete ve siyasi iktidara da öncü ve yol gösterici olmalıdır.

"Biz kendi adımıza öz eleştirisini yapıyoruz. Aynı öz eleştirinin üniversitelerimiz tarafından da yapılması gerektiğine inanıyoruz. Siyasi iktidarın tüm sorunları tek başına aşması mümkün değildir. Biz istiyoruz ki artık üniversitelerimiz Türkiye'nin kronik sorunlarına yoğunlaşsınlar. Yasakları yasaklasınlar, statüko bekçiliği yapmasınlar. Özgürlüğü desteklesinler. Her alanda üniversiteler Türkiye'ye ışık tutsunlar istiyoruz. Özellikle Güneydoğu ve Doğu bölgesindeki üniversitelerimiz daha fazla inisiyatif yüklensin, topluma önderlik etsin istiyoruz. Terör sorunlarının artmasında, eğitimde fırsat eşitsizliği önemli rol oynadı. O bölgeye okul yapılmadı, eğitim kalitesini yükseltmek için gayret gösterilmedi. Her giden öğretmen, geri dönmenin yollarını aradı. Biz şimdi onlara her türlü imkanı sağlıyoruz. Her giden öğretmen, emniyet içinde görevlerini yapsın istiyoruz.

"TAYYİP ERDOĞAN'IN GÖREVİ AKADEMİSYEN YETİŞTİRMEK DEĞİL, HİZMETKAR OLMAKTIR"
"Kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz üniversitelerin eleştirildiğini görüyoruz. Henüz ideale ulaşmadıklarını biliyoruz, ama uzun vadede bulundukları şekilleri her yönde değiştireceğine de inanıyoruz. Akademisyen yetiştirmek Tayyip Erdoğan'ın görevi değil; ama hizmetkar olmak Tayyip Erdoğan'ın görevi. Akademisyenleri siz hocalarımız yetiştirecek. Akademisyen olmak çok zordu bu ülkede, ciddi engellerle karşılaştılar. Bunu aşmanın zamanıdır şimdi. İdeolojiden arındırılmış bir anlayışla bu işin önünü açmak lazım. Üniversite -adı üstünde- evrenseli yansıtır, bunu görmemiz lazım. Demokratik değerleri özümsemiş bir kurum olmak zorundadır. Türkiye'nin demokratikleşme mücadelesinde üniversiteleri en ön safta görmek istiyoruz.

"Yurtdışında eğitim görüp gelmiş akademisyenlerimizden dil belgesi istiyoruz. Sizlerin bizlerden beklentilerini de kapalı oturumda büyük bir zevkle dinleyecek ve görüşlerinizden istifade edeceğiz."

Basın açıklamasının ardından, Başbakan ve rektörler kapalı oturuma başladı.

haberturk



Bu haber 745 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,421 µs