En Sıcak Konular

'Biz yüzde 100 üzerinden siyaset yapıyoruz'

28 Kasım 2010 13:24 tsi
'Biz yüzde 100 üzerinden siyaset yapıyoruz' 
HAS Parti'nin ilk olağan kongresi, Ankara Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda saat 10.00'da başladı. Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, her zaman kitabın ortasından konuşacaklarını ama hiçbir zaman yapamayacakları şeyleri söyleme

Diğer siyasi partilerin yüzde 42-58 üzerinden hesap yaptığını savunan Kurtulmuş, kendilerinin ise yüzde 100 üzerinden hesap yaptıklarını belirtti.

Kurtulmuş, MHP ve CHP gibi 'acaba sıra bize ne zaman gelir, egemenler bize ne zaman siyaset yolu açar' diye beklemediklerini savundu. Kurtulmuş, sahnede rol beklemediklerini, oyunu değiştirmek için, güçlünün zayıfı ezmemesi için siyaset yaptıklarını belirtti.

HAS Parti'nin ilk olağan kongresi, Ankara Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda saat 10.00'da başladı. Kongreye AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Mesut Değer ile Barış ve Demokrasi Partisi Muş Milletvekili Nuri Yaman katıldı. MHP'den ise herhangi bir temsilci gelmedi. Diğer birçok siyasi partinin temsilcisinin de kongrede bulunması dikkat çekti. Ayrıca, yurt dışından da kongreye birçok temsilci katılıyor. Genel Başkan Numan Kurtulmuş, 'Başbakan Numan' sloganları arasında eşi Sevgi Kurtulmuş ile birlikte kongrenin yapıldığı salona geldi. Salonu dolaşan Kurtulmuş, partilileri selamladı.

Daha sonra HAS Parti Kurucular Kurulu üyesi Mukadder Başeğmez, açılış konuşması yaptı. Konuşmalar, özürlüler için de tercüme edildi. Konuşmanın ardından Divan oluşturuldu, İstiklal Marşı okundu. Mavi Marmara baskınında hayatını kaybeden Fahri Yıldız'ın abisinin Kurtulmuş'a kardeşinin fotoğrafını hediye etmesi ardından, Has Parti'yi anlatan bir video gösterildi.

Genel Başkan Numan Kurtulmuş, sözlerine teşekkür ederek başladı. Kurtulmuş, Türkiye siyasetinde bir ilkin gerçekleştiğini ve 28 gün gibi kısa bir sürede örgütlenmesini tamamlamış, teşkilatını kurmuş, önümüzdeki seçimlere girmeye hak kazanmış bir partinin kurulduğunu söyledi. Partilerinin aslında halkın arasında var olduğunu ve bu nedenle kısa sürede kurulduğunu dile getiren Kurtulmuş, Türkiye'de bu milletin güneşinin doğduğunu belirtti. Kutlu bir yola çıktıklarını anlatan Kurtulmuş, bugün yapılanın henüz ilk adımın atılması olduğunu ifade etti. Türkiye sosyolojisinin yeni bir siyasete ihtiyacı olduğunu dile getiren Kurtulmuş, geleceğe umutla bakmayan, bakamayan büyük kitlelerin sesi olarak ortaya çıktıklarını kaydetti. Ertelenen özgürlük ve demokrasi beklentilerinin gerçekleşmesi için yola çıktıklarını dile getiren Kurtulmuş, herkesin eşit ve özgür yurttaş olmak istediğini vurguladı. 8 yıldır iktidar olan partinin bu sorunları çözmediğini savunan Kurtulmuş, HAS Parti'ye ihtiyaç olduğunu ileri sürdü. Var olanı, ruhu ete kemiğe büründürdüklerini anlatan Kurtulmuş, diğer partilerden üslup, tarz ve muhteva bakımından farklı olduklarını ifade etti.


"KİTABIN ORTASINDAN KONUŞACAĞIZ"

Kitabın ortasından konuşacaklarını ama yapamayacakları şeyleri söylemeyeceklerini kaydeden Kurtulmuş, bundan sonra da partilerine ilginin devam edeceğini belirtti. İki farklı siyaset tarzının şimdiye kadar uygulandığını dile getiren Kurtulmuş; birincisinin toplumu adam etme, onlar bilmez biz biliriz anlayışı olduğunu; ikincisinin ise gerçekten bunlar yapabilir diye oy verilenler olduğunu söyledi. Ancak onların da Ankara'da 'ne yapalım, yapamıyoruz' dediklerini aktaran Kurtulmuş, siyasetin, bütün zorlukları göze alıp, milletin sorunlarını çözmeye talip olunması anlamına geldiğini vurguladı. Yıllardır Ankara'da hacivat-karagöz oyunu oynandığını iddia eden Kurtulmuş, yıllardır seslerinin Ankara'ya gelmeden duvarlara çarpıp geri döndüğünü kaydetti. Partilerinin ne kendisinin, ne kurucular kurulundaki herhangi birinin, bir grubun veya zümrenin değil halkın partisi olduğunun altını çizen Kurtulmuş, ayrıca partilerinin bütün dünya mazlumlarının, mağdurlarının partisi olduğunu da ifade etti. Milletin ortak taleplerini yerine getireceklerini dile getiren Kurtulmuş, bir araya getirenin ise ortak doğrular olduğunu vurguladı. Küçüklüğünde bir yelpaze lafı duyduğunu, milletin sağ-sol, dinci-laik diye yelpazelere ayırdıklarını dile getiren Kurtulmuş, ama milletin artık bu yelpaze lafını yutmayacağını vurguladı.


"ROL BEKLEMİYORUZ, OYUNU DEĞİŞTİRMEK İÇİN SİYASET YAPIYORUZ"

Diğer partilerin üç tane oy devşirme derdinde olduklarını savunan Kurtulmuş, kendilerinin ise milletin sorunlarına talip olduklarını kaydetti. İleri bir demokrasiyi kurmak için yola çıktıklarını anlatan Kurtulmuş, onların yüzde 42-58 üzerinden hesap yaptıklarını, kendilerinin de yüzde 100 üzerinden hesap yaptıklarını söyledi. MHP ve CHP'nin yaptığı gibi "acaba sıra bize ne zaman gelir, egemenler bize ne zaman siyaset yolu açar" diye beklemediklerini vurgulayan Kurtulmuş, sahnede rol beklemediklerini, oyunu değiştirmek için, güçlünün zayıfı ezmemesi için siyaset yaptıklarını belirtti. Kendilerini sağcılığın, solculuğun, başkalarının tanımlamalarının, liberalizmin bağlamadığını vurgulayan Kurtulmuş, kendilerini vicdan, ahlak, hakkaniyet ve adaletin sımsıkı bağladığını belirtti.

Füze kalkanını eğer milletten korkmuyorlarsa önümüzdeki pazar günü millete götürülmesini isteyen Kurtulmuş, kapalı kapılar ardında konuşulanları bu milletin duymamasının istendiğini ifade etti. "Füze vurulacağı zaman Türkiye'ye mi soracaklar?" diye soran Kurtulmuş, "Bunu kahvehanede anlatsanız üzerinize gülerler. Siz milleti mi kandırıyorsunuz?" dedi. Halkla ilişkiler planlaması yapılıp milletin gözünün boyandığını savunan Kurtulmuş, 'Türkiye'nin ekseni kayıyor' diyenlerin de başarılı olduğunu ileri sürdü. Meclis'te olmaları halinde füze kalkanının 1 Mart tezkeresi gibi geçmeyeceğini dile getiren Kurtulmuş, Fransa Cumhurbaşkanının iktidarın dile getiremediği gerçekleri söylediğini iddia etti.


"SİYASETİ FORMATLAYACAĞIZ"

HAS Parti'nin siyaseti formatlayacağını dile getiren Kurtulmuş, CHP'nin muhalefetlik yapamadığını ama kendilerinin söylediği bazı şeyleri de yapmalarından dolayı memnun olduklarını belirtti. Grupta konuşma yasağı koyarak, belediyede sigortasız işçi çalıştırılarak, canlı yayında Genel Başkan Yardımcısının Parti Meclisine kızmasıyla sosyal demokrat olunamayacağını anlatan Kurtulmuş, CHP'nin, üç generalin açığa alınmasına ilişkin tutumunu da eleştirdi.

28 Şubat'tan sonra gelen bütün darbelerin sorgulanmasını istediklerini ifade eden Kurtulmuş, 12 Eylül'de hesaplaşma yapılamadığını söyledi. İktidara, ülkenin hangi sorununu çözdüğünü soran Kurtulmuş, alınan oyun hakkının verilemediğini, sadece kendilerinin demokrat olduğunu öne sürdü. Statükoları yenmek üzere yola çıktıklarını ama kendilerinin yeni bir statüko oluşturduğunu iddia eden Kurtulmuş, hukuki ve siyasi reformların durma noktasına geldiğini savundu.

72 milyonun bindirildiği trenin makasını değiştireceklerini dile getiren Kurtulmuş, üç kırmızı çizgiyi şöyle özetledi:

"Devlet yönetimini millete karşı bir tahakküm olarak görmeyecek yani firavunlaşmayacağız. Siyasal iktidarı, kamu kaynaklarını kendimize, yandaşlarımıza ve kendimizden olanlara peşkeş çekmeyecek yani karunlaşmayacağız. İnançlarımızı politikalara kurban etmeyeceğiz, istismar etmeyeceğiz."

Konuşmasının sonunda Kurtulmuş, partililere söz verme yemin ettirdi. Bazı belediye başkanları ise konuşma sonrasına HAS Parti'ye katıldı.

cihan



Bu haber 733 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,787 µs