En Sıcak Konular

Trafik kazalarını en çok genç ve acemi sürücüler yapıyor

28 Kasım 2010 11:31 tsi
Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfedarsyonu (TESK) tarafından hazırlanan trafik raporuna göre, trafik kazalarına en çok 26-40 yaş grubu arasındaki B ve E sınıfı belge sahibi sürücüler karıştı.

Kazaların yüzde 30'unu ise ehliyetini yeni almış sürücülerin yaptığı tespit edildi. Raporda, 15-19 yaş grubu gençlerin ölüm nedenleri arasında trafik kazaları birinci sırada, 10-14 ve 20-24 yaş gruplarında ise ikinci sırada yer aldığı belirtildi. 

TESK tarafından hazırlanan trafik raporunda önemli bilgilere yer verildi. Türkiye'de son 10 yılda meydana gelen 7 milyon 437 bin 134 kazada 48 bin 271 kişinin hayatını kaybettiği ve 1 milyon 677 bin 949 kişinin de yaralandığı açıklandı. Raporda, 2009 yılında meydana gelen trafik kazalarında yaklaşık 13-15 milyar liralık maddi kayıp olduğu belirtildi. 2009 yılında meydana gelen 1 milyon 35 bin kazada 4 bin 300 kişinin hayatını kaybettiği, 200 bin 405 kişinin yaralandığını ifade etti. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, yaralıların yüzde 15'i geçici, yüzde 5'i de daimi sakat kaldığı vurgulandı.

GENÇLERİN ÖLÜM SEBEPLERİ ARASINDA İLK SIRADA

Raporda, 15-19 yaş grubu gençlerin ölüm nedenleri arasında trafik kazaları birinci sırada, 10-14 ve 20-24 yaş gruplarında ise ikinci sırada yer aldığı belirtildi.

Türkiye'de son yıllarda kazalarda ölüm ve yaralanma sayısının artış hızı düşmesine rağmen halen AB ortalamasının çok üzerinde olduğunu vurgulanan rapora şöyle devam edildi: "AB ülkeleriyle karşılaştırdığımızda 100 bin araca düşen ölü sayısı AB ortalaması 13 iken ülkemizde iki katından fazla gerçekleşerek, 30 kişi olmaktadır. Bin kişiye düşen araç sayısı ülkemizde 197 olurken AB ortalamasında 476 araç düşmektedir."

Ölümlü kazalarda, İstanbul, Ankara, Konya, Antalya ve İzmir ilk beş sırada yer alıyor.

"BAYRAM SEVİNCİ ÜZÜNTÜYE DÖNÜŞÜYOR"

Bayram tatillerindeki kazalarda, en fazla can kaybının bayramların ilk ve son günlerinde olduğu, yollardaki yoğunluk yüzde 20 arttığı ve kazalara en fazla 26-40 yaş grubunun karıştığına işaret edildi. Raporda, bayram günlerini sevdikleriyle paylaşmak isteyenlerin coşkuyla çıktıkları yollarda trafik kazaları sonucu hayatlarını kaybederek ailesini, sevdiklerini ve tüm ülkeyi üzdüğü kaydedildi.

MİLLİ GELİRİN YÜZDE 2'SİNİ KARŞILIK GELİYOR

Dünya Bankası'nın verilerine göre ise trafik kazalarının yarattığı maddi kayıp ülkelerin Gayri Safi Milli Gelirlerinin yüzde 1.5 ile 2.5 arasında bir oranında. Raporda, Türkiye için her yıl heba edilen 10-12 milyar TL tutarın Gayri Safi Milli Hasılası'nın yüzde 2'sine eşdeğer olduğu kaydedildi.

Türkiye'de ölümlü ve yaralanmalı kazaların oluş nedenleri arasına sürücü kusurunun yüzde 88,4 olduğuna işaret edilen raporda, yolların teknik yetersizlikten doğan kusurlarının ise yüzde 0,3 olarak belirlenmesine rağmen gerçekçi bir rakam olmadığı öne sürüldü. Raporda, kazaların daha çok hatalı sollama, kavşak, geçit gibi yerlerde geçiş önceliğine uymamak, takip mesafesine uymamak, aşırı hızla araç kullanmak, alkollü araç kullanmak olarak sıralandı.

Kaza yapan araçların cinsine göre yapılan bir sıralamada ise ilk sırada yüzde 50'lik oranla otomobil, yüzde 15,1 ile kamyonet , yüzde 11,6, motosiklet, yüzde 5,5 kamyon, yüzde 4,5 ile minibüs şeklinde sıralandığı belirtildi.

Raporda, 2009 yılında 20 milyon 460 bin 739 sürücüden 8 milyon 51 binine kurallara uymadığı için ceza kesildiği, bunlardan 235 bininin mahkemeye sevk edilirken, 769 bin araç ise trafikten men edildiği belirtildi.

GENÇ SÜRÜCÜLER ÇOK KAZA YAPIYOR

Trafik kazalarına en çok 26-40 yaş grubu arasındaki B ve E sınıfı belge sahibi sürücüler karıştı. Sürücü belgesini yeni alanların kazalardaki payı yüzde 30. Ehliyeti iki yıl önce alanlar yüzde 17, üç yıl önce alanların oranı ise yüzde 11.

Kazalar, sabah 10.00-12.00 ve aksam 16.00-20.00 arasında yoğunlukla meydana geliyor. Açık hava ve kuru yol yüzeyi şartlarında meydana gelen kazalarda, hatalı sollama, araçların hızını yol ve hava şartlarına uydurmamak, trafik güvenliği ile ilgili kurallara uymamak, araçların hızlarını kavşaklara yaklaşırken azaltmamak, aşırı hızlı ve alkollü araç kullanmak gibi sürücü kusurları yoğunluk gösterdi.

Kazalardaki ölümlerin yüzde 10'u ilk 10 dakikada, yüzde 50'si doğru ve hızlı yardım uygulanmadığı için ilk 30 dakikada meydana geldiğine dikkat çekildi. Emniyet kemeri; araç içinde meydana gelen ölümleri yüzde 45, ağır yaralanmaları yüzde 50 oranında azalttığı kaydedildi. Alkollü araç kullanmak kadar tehlikeli sayılan araç kullanırken cep telefonu ile konuşma alışkanlığı hala devam ettiği belirtildi.

cihan



Bu haber 913 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,794 µs