En Sıcak Konular

Hindistan'dan Suriye'ye Golan desteği

27 Kasım 2010 19:32 tsi
Hindistan Cumhurbaşkanı Pratibha Devicing Patil, ülkesinin Golan'ın en kısa sürede iadesi konusunda Suriye'ye güçlü destek verdiklerini söyledi.

Hindistan Cumhurbaşkanı Başkanı Pratibha Devicing Patil dün başlayan 4 günlük Şam ziyaretinde bugün Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile bir araya geldi. Halk Sarayı'nda gerçekleştirilen görüşme öncesinde Esad, mevkidaşını resmi törenle karşıladı. Görüşmelerin ardından Esad ve Patil ortak basın toplantısı düzenledi.Suriye lideri Esad, Hindistan Cumhurbaşkanı Patil'i ülkesinde görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Esad; "Görüşmelerde, 2008 yılında Hindistan'a bulunduğum ziyaret sırasında temelini attığımız konuları ele aldık. Ayrıca, ekonomik ilişkilerin siyasi ve tarihi ilişkiler düzeyine taşınması gerektiği üzerinde durduk." dedi.

Esad; iki ülke arasındaki ticaret hacminde artış gözlenmesine rağmen, gelinen seviyeyi 'mütevazi' olarak nitelendirdi. Suriye Devlet Başkanı Esad, Suriye ve Hindistan'ın coğrafi konum, ticari hareket ve akışı açısından gelecek vaat eden ve geniş pazar fırsatları yaratan bölgesel bloklara bağlı olmaları nedeniyle geniş imkanlara sahip olduklarını belirtti."

Suriye, dost ülkelerle işbirliği köprüleri kurma yönünde dinamik bir ekonomik hareketliliğe tanık oluyor. Ayrıca, büyük Arap serbest ticaret anlaşması kapsamında, bazı Arap ülkeleri ve bölge ülkeleriyle serbest ticaret anlaşmaları imzaladı." diye konuşan Esad; komşu ülkelerle birlikte coğrafi açıdan daha uzak ülkeleri kapsayan, enerji, petrol ve doğal gaz gibi alt yapı şebekeleri aracılığıyla oluşturulan bağa işaret ederek oluşturulan bağın bu ülkelerde, aralarındaki ortak çıkar temelini genişletecek bir ekonomik ortam yaratmayı hedeflediğini belirtti.Hindistan Cumhurbaşkanı Patil ise, Ortadoğu'daki barış sürecine değindi. Patil, Suriye'nin İsrail işgali altındaki Golan topraklarını en kısa sürede geri alma hakkını güçlü bir şekilde desteklediklerini söyledi.Öte yandan Esad, Hindistan Cumhurbaşkanı Patil'e, başta Filistin ile Golan olmak üzere üzere Arap hakları ve davalarına verdikleri destekten ötürü teşekkür etti. Filistin ve Golan davaları başta olmak üzere, Arap davalarını destekleyen tutumları nedeniyle Devicing Patil, Hindistan hükümeti ve halkına teşekkür eden Esad; "işgalin acısını tadan Hindistan'ın, işgal altında yaşayan halk davasının adil olduğunu herkesten daha iyi bilir" dedi.

ADİL VE KAPSAMLI BARIŞ BÖLGEDEKİ GÜVENLİK VE İSTİKRARI SAĞLAYACAK YEGANE YOL

Esad; ayrıca mevkidaşı Devicing Patil'e, Suriye'nin Ortadoğu'da barışın sağlanması yönünde harcadığı büyük çabalara rağmen İsrail politikaları nedeniyle barışın sağlanamamasının bölgede gerginliği arttırdığını ve Suriye'nin ekonomik kalkınma ve refah çabalarını nasıl baltaladığını anlatığını söyledi. Suriye Devlet Başkanı Esad uluslararası meşru kararlarla birlikte toprak karşılığında barış ilkesine dayalı, hakları meşru sahiplerine geri veren adil ve kapsamlı barışın, bölge güvenlik, istikrar ve refahını sağlayacak yegane yol olduğuna dikkat çekti.Suriye-Hindistan ilişkilerinin, uluslararası çabalarla birlikte abluka altına alınan Filistin halkının yaşadığı acıların hafifletilmesine katkıda bulunmasını temenni eden Esad; "İki ülke, ikinci yıldönümünü dün andığımız Mumbai terör patlamaları münasebetiyle terörü yeniden kınarken Suriye, daha güvenli ve istikrarlı bir dünya kurmak amacıyla Hindistan'a, teröre karşı mücadelesinde desteğini yineliyor." dedi.

SURİYE HİNDİSTAN'IN BM DAİMİ ÜYESİ OLMASINI DESTEKLİYOR

Suriye ve Hindistan'ın, daha demokratik ve yeterli olması, temsil gücünün arttırılması amacıyla, BM yapısının modernize edilmesi gerektiği konusunda hemfikir olduğunu belirten Esad, Hindistan'ın 2011-2012 güvenlik konseyi geçici üyeliğine seçilmesini memnuniyetle karşıladığını söyledi. Konseyde Hindistan'la daha büyük bir işbirliği kurma beklentisinde olduklarını ifade eden Esad; Hindistan'ın güvenlik konseyinde daimi sandalyeye sahip olmasını desteklediğini bildirdi.



Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,145 µs