En Sıcak Konular

Macaristan ve Yunanistan'dan Türkiye'ye destek

27 Kasım 2010 10:58 tsi
Macaristan ve Yunanistan'dan Türkiye'ye destek 2011 yılının Ocak ayından itibaren AB dönem başkanlığına hazırlanan Macaristan ve Yunanistan Türkiye özel konulu bir zirve için mutabakata vardı.

Yunanistan dışişleri bakanı Dimitrisz Drucas ve Macar meslektaşı Janos Martonyi’nin Budapeşte’de gerçekleşen ve Avrupa Birliğinin geleceğini konu alan toplantıda özel olarak Türkiye ele alındı.

İki dışişleri bakanı, 2011 yılının Ocak ayından itibaren Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstlenen Macaristan’ın, Türkiye’nin giderek yavaşlayan Avrupa Birliği’ne üyelik sürecini canlandırmak için dönem başkanlığı periyodunda girişimlerde bulunması için anlaşmaya vardılar.

Dışişleri bakanlarının Budapeşte mutabakatına göre, bu çalışmaların amacı Türkiye’deki 2011 genel seçimlerinin ardından bir AB Türkiye zirvesi hazırlamak.

Budapeşte’deki görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında, dışişleri bakanları, iki ülkenin Avrupa Birliği’nin balkanlarda genişlemesinden yana olduklarını belirttiler.

Macaristan dışişleri bakanı, Türkiye’nin üyeliği konusunda Budapeşte’nin tam destek verdiğini bir kez daha vurguladı.

Yunanistan dışişleri bakanı ise açıklamasında Türkiye’deki seçimlerin ardından Ankara’yla yeniden masaya oturmanın gerekli olduğunu vurguladı. Yunan dışişleri bakanı, Ankara’nın taahhütlerini tam olarak yerine getirmediğini, ve bu nedenle de sürecin tıkandığını belirtti.

Dimitris Drucasz 2011 yılındaki Türkiye’deki genel seçimlerin ardından özel Türkiye gündemli bir Avrupa Birliği düzenlenmesinin gerekli olduğunu vurguladı. Yunan dışişleri bakanına göre bu zirvede Avrupa Birliği Türkiye’nin üyeliği için Ankara nezdinde yeniden güven tazelerken, Türkiye de kendinden beklenenleri yerine getirme konusunda taahhütlerde bulunabilir.

Planlara göre 2014 yılında, yani Yunanistan’ın Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstleneceği yıl ise Selanik’te düzenlenecek Avrupa Birliği genişleme toplantısında Balkanlar ve Türkiye tekrar ele alınacak.

BBC Türkçe



Bu haber 1,067 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,613 µs