En Sıcak Konular

Müslüman Kardeşler yönetimle anlaştı mı?

27 Kasım 2010 10:57 tsi
Müslüman Kardeşler yönetimle anlaştı mı? BBC Arap Dünyası Uzmanı Magdi Abdülhadi, Müslüman Kardeşler'in seçimi meşru göstermek için iktidarla anlaşmış olabileceği yönünde spekülasyonlar olduğunu söylüyor.

Mısır, muhalefetin yolsuzluk ve baskı iddiaları eşliğinde Pazar günü genel seçime gidiyor.

Abdülhadi'ye göre cumhurbaşkanlığı seçiminde iktidar adayının dışındaki hiç kimsenin şansı yok

Seçimin iktidarın açık zaferiyle sonuçlanacağı konusunda neredeyse herkes hemfikir. Buna karşın, iktidarın en ciddi rakibi Müslüman Kardeşler hareketinin adayları, seçime bağımsız olarak giriyor. Peki Müslüman Kardeşler adayları, sonucu şimdiden belli olan bu seçime neden giriyor? BBC Arap Dünyası Uzmanı Magdi Abdülhadi, yönetimin seçimi meşru göstermek için Müslüman Kardeşler'le anlaşmış olabileceği yönünde spekülasyonlar olduğunu söylüyor.

'Amaç görünür olmak'

Magdi Abdülhadi: Sonucu önceden belli olan bir seçimin ne anlamı olacağı pek çok insanın aklındaki bir soru. Müslüman Kardeşler, seçimi boykot etmesi için Mısır'daki diğer siyasi aktörlerin baskısı altındaydı. Müslüman kardeşlerin içindeki bazı kadrolar da seçimin anlamsız olduğunu söylüyordu. Ama sonuçta seçime katılmaya karar verdiler. Argümanları da, seçime katılmanın, hatta parlamentoda bir kaç sandalye kazanmanın, toplum önünde aksi takdirde elde edemeyeceğiniz bir görünürlük sağlayacağı.

Tabi tam istedikleri türden bir görünürlük değil ama, hiç görünmemekten iyidir. Parlamentoda bir ünvanınız olur ve medya sizinle konuşur. Devlet medyası değil belki ama diğerleri. Uydudan yayın yapanlar örneğin. Seçime katılan müslüman kardeşler adaylarının hepsine çok fazla şans verilmiyor.
İktidarla anlaşma dedikoduları

İktidar partisiyle bir anlaşma yaptıklarına dair dedikodular var. İktidar partisi bu oylamayı gerçek, ciddi bir seçim gibi göstermek istiyor. Bütün diğer partilerin katıldığı büyük bir boykot olsaydı, bunu yapamazlardı. Bir diğer spekülasyon, ya da komplo teorisine göreyse, iktidar partisi, Müslüman Kardeşler'e oylamaya katılmaları ve gerçek bir seçimmiş gibi göstermeleri karşılığında, parlamentoda bir kaç sandalye söz verdi.


BBC Türkçe: Seçim süreci ve sonrasında müslüman kardeşlerle iktidar partisi ilişkilerinde bir kötüleşme beklenebilir mi?

Abdülhadi: Müslüman Kardeşler ve iktidar arasındaki ilişki, Müslüman Kardeşler'in büyük bir sürpriz yaparak parlamentonun beşte birini kazandığı 2005'teki seçimlerden sonra sürekli kötüleşiyor. İktidar partisi o günden bu yana müslüman kardeşleri yıpratma savaşı veriyor. Son bir kaç haftada durum daha da kötüleşti. Oylama öncesi 200'e yakın müslüman kardeşler üyesi gözaltına alındı. Dolayısıyla durum düzeleceğe benzemiyor. Büyük olasılıkla gelecek aylarda daha da kötüleşecek.
'Seçim önemli bir gösterge'

Seçimi iktidarın kazanacağı konusunda herkes hemfikir

BBC Türkçe: Bu seçimler, gelecek yılki cumhurbaşkanlığı seçimleri açısından ne ölçüde gösterge olur?

Abdülhadi: İktidar partisinin bu seçimle belirlenecek parlamentoyu kontrol edeceğine konusunda hiç kimsenin şüphesi yok. Cumhurbaşkanlığı adayını gösterecek olan da parlamento. Bu seçimin kendisi önemli, çünkü bir gösterge. Herkesin, Mısır'daki siyasi atmosferi anlamasının bir yolu. Mübarek çok yaşlı, daha ne kadar yaşar kimse bilmiyor. Ülke bir belirsizlikle karşı karşıya. Seçim ve seçim sırasında yaşananlar, ülkedeki siyasetin sıcaklığını ölçme ve Mısır toplumundaki kutuplaşmaları anlama aracı.

BBC Türkçe: Peki Muhammed El Baradey ya da Müslüman Kardeşler'in destekleyeceği herhangi bir adayın cumhurbaşkanlığı şansı var mı?

Abdülhadi: Şu anda çok düşük bir ihtimal gibi görünüyor. Baradey bu yıl başında Viyana'dan Mısır'a döndüğünde bir heyecan yaratmıştı. Ama bu heyecan söndü. Tamamen kayboldu. Anayasal reformlar için kampanya yaptı. Gençler arasında pek çok destekçisi var. Bu seçim için boykot çağrısında bulundu. Ama çağrı, müslüman kardeşler ve seçime katılacak tüm diğer küçük partiler tarafından büyük ölçüde görmezden gelindi. Dolayısıyla, iktidar partisi ya da, Mısır'ı yöneten az sayıda kişinin dışında, ordudan ya da güvenlik kurumlarından bile ciddi bir adayın çıkması ihtimali yok.

BBC Türkçe



Bu haber 994 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,665 µs