En Sıcak Konular

Terfi ısrarı sürerse...

27 Kasım 2010 09:34 tsi
Terfi ısrarı sürerse... Başbakan Erdoğan, Balyoz sanığı iki general ve bir amiralin açığa alınması konusunda önemli mesajlar verdi: "Sivil irade karar vermiştir. Bu, farklı yollarla aşılmaya çalışılırsa gereğini yaparız."

Başbakan Tayyip Erdoğan, iki günlük resmî ziyaret için gittiği Lübnan'dan dönerken beraberindeki gazetecilere çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gündemin en önemli maddesi, açığa alınan 3 generalle ilgili tartışmalardı. Erdoğan, bu konuda Yüksek Askerî Şûra sürecine atıf yaptı ve her şeyin hukuka uygun olarak yürütüldüğüne dikkat çekti. "Biz, 'terfiye uygun değillerdir' diye bakarken zorla terfi ettirilmelerine yönelik yaklaşımı anlamakta zorlanıyoruz. Eğer açığa aldıktan sonra farklı adım atılırsa bizim de atacağımız adımlar var." dedi. Ardından sözlerine açıklık getirdi: "Bir kere şunu bilmek lazım, sivil irade karar vermiştir. Bu karar farklı yollarla aşılmaya çalışılırsa sivil iradenin de atabileceği, yasalar çerçevesinde veya yasama organıyla birçok adımlar vardır, bunu atar."

Gazetecilerin yasama organının atacağı adımlara ilişkin sorusunu "Gerekirse yasa çıkartırız." diye cevaplayan Başbakan, terfi ettirilmeyen generallerin emekli olmaları gerekirken, ilk kez farklı bir durumla karşılaştıklarını ve açığa alma işlemini uyguladıklarını anlattı. Tayyip Erdoğan, önümüzdeki günlerde Meclis'e gelecek yeni düzenlemeler konusunda ise aşırı iş yükünün bulunduğu Yargıtay ve Danıştay'da değişiklik sinyali verdi.

Başbakan Erdoğan, gazetecilerin, "Üç general ile ilgili karar Askerî Şûra'da olmalıydı gibi eleştiriler var. Sürece ilişkin ne söylersiniz?" sorusu üzerine şöyle konuştu: "Askerî Şûra'da biz gerekeni yaptık. Terfi istendiği halde terfi ettirmemek yönünde irademizi ortaya koyduk. Yani benim ve Milli Savunma Bakanı ile İçişleri Bakanı'mın ortak kanaati, danışmanlarımın ortak kanaati aslında 30 Ağustos'ta bu üç arkadaşın emekli olması istikametinde. Çünkü terfi olmadılar, dolayısıyla biliyorsunuz korgenerallerde bekleme süreleri 4 yıldır. Eğer 4 yılda terfi etmezlerse 4 seneyi doldurunca emekli olurlar. Bugüne kadar böyle uygulandı. Bugün ilk kez böyle bir karar çıktı. Bize düşen görev de, arkadaşlarımız onu uyguladılar, açığa aldılar." Erdoğan, generallerin, açığa alma kararını Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'ne (AYİM) götürme kararlarıyla ilgili olarak, "Gerekçeleri nedir, değerlendirmeleri yapacağız." ifadesini kullandı. Genelkurmay'ın terfilerdeki ısrarını anlamakta zorluk çektiği ifadesine karşılık, gazetecilerin, "Bu ısrarı size nasıl açıkladılar?" sorusuna da manidar bir cevap verdi: "Bir açıklaması yok zaten. Tabii ki kendilerine göre iyi olduklarını filan söylüyorlar. Biz de tabii ki geçtiğimiz süreci, yaşadığımız süreci değerlendiriyoruz, onlara bakıyoruz." Başbakan'a, 'askeri yargı-sivil yargı' tartışması da hatırlatıldı ve, "Bu iki başlı yargı konusunda bir adım atmayı düşünüyor musunuz?" sorusu yöneltildi. Bunu yeni anayasada değerlendireceklerini belirten Erdoğan, "Yeni anayasa hepsini içerecek inşallah." dedi. Bu konuda kararlı olduklarını vurgulayarak, "Hükümet, yeni anayasa konusunda ipe un seriyor." suçlamasını reddetti. "Aksi sözümü bulsunlar, bulunduğum yeri bırakırım." diye meydan okuyan Başbakan, "Yeni anayasanın kendisi bana göre seçim beyannamesinde önemli yer alacaktır." ifadesini kullandı. Bu süreçte önceliği uyum yasalarına vermelerinin yanlış anlaşılmamasını istedi. Ayrıca seçim öncesi Sayıştay Kanunu, Maliye ile ilgili torba kanun, borçların yapılandırılması ve 2B yasasının da aralarında bulunduğu 8-9 kanunun gündemlerinde olduğunu dile getirdi. Yeni anayasa konusunda iki ekip halinde çalıştıklarını söyleyen Erdoğan, bunlardan birisinin parti içerisinde çalışırken diğerinin başta Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) olmak üzere çeşitli kurumların değerlendirmelerini aldığını anlattı. Bu çalışmaların kısa zaman içinde netleşeceğini söyledi. Bu noktada gazetecilerden gelen, "Sizin bu çalışmalarınız mı Kılıçdaroğlu'nu fıtık etti?" şeklindeki bir soruya karşılık, "Kendisini arayıp 'geçmiş olsun' dedim." hatırlatmasını yaptı. "Meclis gündeminde olacak 8-9 kanun hazırlığından bahsettiniz. Bunların içinde Yargıtay ve Danıştay'ın yapısıyla ilgili bir çalışma da var mı?" sorusu üzerine de aşırı iş yükünü ortadan kaldırmaya yönelik olarak her iki kurumun da yapısında değişikliğe gidileceğinin sinyallerini verdi.

Ekrem Dumanlı / Zaman



Bu haber 891 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,430 µs